Qielli i natës në greminën e ndryshimit për shkak të ndotjes satelitore

Qielli i natës ka qenë një burim informacioni dhe mrekullie që nga agimi i njerëzimit – dhe tani duket pothuajse njësoj si atëherë. Por qielli i natës siç e njohim ne është në greminën e ndryshimit në mënyrë dramatike për shkak të përhapjes së satelitëve vetëm disa qindra milje mbi Tokë.

Për herë të parë në historinë njerëzore, ne nuk do të kemi akses në qiellin e natës në mënyrën se si e kemi parë atë”, tha Samantha Lawler, një asistente profesoreshë e astronomisë në Universitetin e Regina në Kanada.

Lawler ka parë nga ferma e saj në Saskatchewan, Kanada, ndërsa numri i satelitëve aktivë është shumëzuar nga rreth një mijë në 2017 në më shumë se 5,000 sot. Kur CNN e vizitoi në një mbrëmje të kthjellët në mars, u deshën vetëm disa minuta duke parë me sy të lirë për të parë satelitin e parë nga shumë satelitë që rridhnin nëpër qiell.

“Kjo është shumë më keq nga sa prisja,” tha Lawler për CNN. “Po ndryshon shpejt.”

Dhe do të përkeqësohet shumë. Lawler dhe dy astronomë të tjerë kanadezë publikuan një punim në dhjetor në The Astronomical Journal, i cili parashikoi se, në më pak se një dekadë, 1 në çdo 15 pika drite në qiellin e natës do të jetë në fakt një satelit në lëvizje.

“Mendoni për këtë,” tha Lawler. “Ka vetëm rreth 4000 yje që mund t’i shihni me sy të lirë dhe nëse 200 prej tyre lëvizin, kjo është shumë e ndryshme nga qielli me të cilin jemi mësuar tani.”

Satelitët janë edhe më shkatërrues kur shikohen përmes një teleskopi, dhe ata tashmë po ndotin imazhet e kozmosit të kapur nga observatorët në të gjithë botën. Nëse diçka nuk ndryshon në mënyrë dramatike në aspektin e rregullimit ndërkombëtar të numrave satelitor, reflektimit dhe transmetimit, ekspertë si Lawler besojnë se ndikimi në kërkimet astronomike do të intensifikohet.

“Është disi sikur po kalojmë këtë tranzicion (të ngjashëm me) kur makinat e para ishin në rrugë. Një Model T do të ditle në rrugë dhe ju do të vraponit për të shkuar ta shikoni atë,” tha Lawler. “Por tani ju jetoni pranë një autostrade gjigante, plot me makina. Pra, ky është një lloj tranzicioni që po kalojmë me satelitët në qiellin e natës tani.”

Burimi: CNN