Roboti i ri i pabesueshëm Cobi injekton vaksinat pa gjilpërë

Frika nga gjilpërat është diçka që mundon të paktën 10 përqind të njerëzve dhe e bën marrjen e vaksinave të çdo lloji shumë më frikësuese. Një robot i ri i krijuar nga kompania robotike Cobionix mund të ndihmojë në largimin e kësaj frike.

Robotët autonomë po bëhen shpejt e më të zakonshëm. Shumica e robotëve janë krijuar për qëllime shumë specifike. Kufizimi i qëllimit të tyre i bën ato të shtrenjta dhe të vështira për t’u përdorur jashtë asaj zone të veçantë. Cobionix dëshironte të bënte një robot që ishte i gjithanshëm. Cobionix thotë se roboti mund të përditësohet dhe rikonfigurohet për të shërbyer për qëllime të shumta. Për të treguar se sa i gjithanshëm është, kompania e krijoi atë për të injektuar vaksina, si vaksina Covid-19.

Sigurisht, ideja e një roboti pa emocione që mban një gjilpërë gjigante nuk është edhe aq tërheqëse. Kjo është arsyeja pse Cobionix e ka bashkuar robotin me një mënyrë për të ofruar vaksina pa pasur nevojë të përdorni një gjilpërë.

Në vend që të mbështetej te gjilpërat për të ofruar vaksinat e saj, Cobionix bashkoi robotin e tij me një teknologji injeksioni pa gjilpërë të zhvilluar nga një kompani tjetër. Kjo metodë përdor një rrymë lëngu me presion të lartë për të injektuar vaksinën direkt në inde. Rryma nuk është më i madh se një qime njeriu, kështu që nuk duhet të jetë frikësues ose të lërë ndonjë shenjë të dukshme tek pacienti.

Cobi robot performs needle-less injection

Në vend që të mbështetet te mjekët për ta drejtuar atë, Cobi është plotësisht autonom. Roboti përdor sensorë LiDAR në dorën e tij për të skanuar pacientin. Më pas Cobi përdor këtë informacion për të krijuar një hartë 3D të trupit të tyre. Roboti mund të analizojë hartën për të përcaktuar vendin më të mirë për injeksion.

Cobi gjithashtu jep udhëzime për pacientin, për t’i ndihmuar ata të përgatiten për injeksion. Këto udhëzime do t’i tregojnë pacientit se ku të qëndrojë dhe nëse duhet të heqë ndonjë veshje për injeksion.

Cobionix thotë se duhet të marrë parasysh shumë variabla për të bërë robotë të tillë të funksionojnë në kushte të botës reale. Për shkak se këto variabla mund të jenë kaq komplekse, kompania beson se do të kalojnë disa vite përpara se robotët si Cobi të mund të bëjnë vaksinime. Edhe nëse duhen dy deri në tre vjet për të përfunduar, ofrimi i një opsioni vaksinimi pa gjilpërë është një ide e mirë. Heqja e nevojës për t’u frikësuar nga gjilpëra mund të ndihmojë në rritjen e numrit të vaksinimeve në përgjithësi. Kjo do të jetë veçanërisht e rëndësishme nëse nevoja për injeksione përforcuese të Covid-19 bëhet një dukuri e zakonshme.

Burimi: BGR