Rritja e ardhshme e bitcoin nuk do të ndodhë deri në fund të vitit 2024, thotë bashkëthemeluesi i Huobi

Bitcoin mund të mos shohë një treg me rritje deri në fund të vitit 2024 ose në fillim të 2025, nëse ciklet e kaluara të çmimeve janë ndonjë tregues, sipas bashkëthemeluesit të Huobi, një prej kompanive më të mëdha të shkëmbimit të kriptomonedhave në botë.

Du Jun tha për CNBC se tregjet e bitcoin janë të lidhura ngushtë me një proces të quajtur përgjysmim, i cili ndodh çdo disa vjet.

Kjo lidhet me të ashtuquajturit minatorë në rrjetin e bitcoin, të cilët drejtojnë kompjuterë të fuqishëm të specializuar për të zgjidhur enigma komplekse matematikore për të vërtetuar transaksionet në rrjetin e bitcoin. Si rezultat, minatorët shpërblehen në bitcoin.

Përgjysmimi shkruhet në kodin themelor të bitcoin dhe përgjysmon shpërblimin që marrin të ashtuquajturit minatorët për verifikimin e transaksioneve në rrjetin e kriptomonedhës. Ndodh afërsisht çdo katër vjet.

Përgjysmimi i fundit u zhvillua në maj 2020 dhe në vitin 2021, bitcoin arriti në nivelin më të lartë të të gjitha kohërave mbi 68,000 dollarë. Një dukuri e ngjashme ndodhi në vitin 2016. Një vit më pas, bitcoin arriti atë që ishte në atë kohë një rekord i lartë.

Pas të dyja këtyre kulmeve, bitcoin ra. Aktualisht, bitcoin ka rreth 40% ulje të nivelit të tij rekord nga nëntori, megjithëse është ende jashtë disa prej niveleve më të ulëta të para në janar. Ngjarja tjetër e përgjysmimit është planifikuar të zhvillohet në vitin 2024.

Nëse ky rreth vazhdon, ne jemi tani në fazën e hershme të një tregu ariu,” tha Du, sipas një përkthimi të CNBC të komenteve të tij në Mandarin.

Lexo: Dimër për kriptot? Investitorët kanë frikë se bitcoin do të bjerë më tej pas rënies me 50% nga nivelet rekord

Është vërtet e vështirë të parashikohet saktësisht sepse ka shumë faktorë të tjerë që mund të ndikojnë gjithashtu në treg – siç janë çështjet gjeopolitike, duke përfshirë luftën, apo Covid-in, gjithashtu ndikojnë në treg”, tha ai.

Sipas këtij cikli, nuk do të mund të mirëpresim tregun e ardhshëm të bitcoin-it deri në fund të 2024-ës dhe në fillim të 2025-ës, shtoi ai.

Rënia e fundit e çmimit në kriptovalutë ka bërë që disa pjesëmarrës të tregut të shqetësohen se i ashtuquajturi “dimër kripto” ose një periudhë e zgjatur rënieje, mund të jetë i pashmangshëm. Gjatë periudhave të tilla, bitcoin mund të tregtohet në një model sideway.

Burimi: CNBC