Sa kushton për të filluar një biznes? Ekziston një hartë botërore për këtë

Fillimi i biznesit tuaj duhet të jetë i lirë, apo jo? Sepse nëse jeni të suksesshëm, krijoni vende pune, pasuri dhe të ardhura nga taksat. Të gjithë fitojnë. E megjithatë, të bëhesh sipërmarrës nuk është e lirë – të paktën jo kudo.

Si një biznesmen i ri, kudo që të filloni, ju duhet të kaloni nëpër një seri zinxhirësh administrativë duke marrë miratimet, lejet dhe licencat e duhura. Ato kushtojnë para si dhe kohë.

Pra, sa para keni për të mbledhur para se të filloni t’i blini ato? Bazuar në të dhënat e Bankës Botërore, BusinessFinancing.co.uk krijoi një hartë për këtë. Dhe tregon disa dallime mjaft të ashpra midis vendeve. Por së pari, një kontekst:

 • Për përfitimin e krahasimit, harta ka konvertuar të gjitha monedhat vendase në dollarë amerikanë. Sipas asaj metrike, Emiratet e Bashkuara Arabe janë vendi më i shtrenjtë në botë për të filluar një biznes: 7,443.51 dollarë. Vendet më të lira janë Ruanda, pa asnjë kosto për dy vitet e para; dhe Sllovenia, ku nuk ka tarifa, vetëm një kërkesë për të pasur kapital prej 7,500 € (8,900 dollarë).
 • Sidoqoftë, këto shuma absolute nuk duhet të krahasohen vetëm me njëra-tjetrën. Ato gjithashtu duhet të konsiderohen kundër standardit të jetesës lokale, i cili përcakton përballueshmërinë relative. Për shembull, ngritja e një dyqani në Kazakistan kushton 12 dollarë, që është vetëm 2 përqind e pagës mesatare mujore. Të bësh të njëjtën gjë në Kongo kushton 1,232 dollarë, që është më shumë se dy herë të ardhurat vjetore të Kongos.

Evropë: Britania e Madhe mund Bjellorusinë

Evropa është një vend mjaft i larmishëm kur bëhet fjalë për koston e krijimit të një biznesi. Në fund të shkallës, dymbëdhjetë vende kanë tarifa më të vogla se 100 dollarë. Në fund, njëmbëdhjetë vende kërkojnë më shumë se 1,000$.

 • Përveç Sllovenisë (shih më lart), Mbretëria e Bashkuar është vendi më i lirë në Evropë, madje mundi Bjellorusinë (18,18 dollarë). E tëra çfarë ju duhet të paguani është një tarifë prej 12 £ (17 dollarë) për t’u regjistruar në Companies House dhe jeni mirë të shkoni.
 • Vendi më i shtrenjtë? Italia, ku ngritja e një agjencie do t’ju kthejë mbrapsht 4,895 dollarë. Kjo është më shumë se dyfishi i të ardhurave mesatare mujore (2,403 dollarë).

Amerika e Veriut: SHBA në zonën Goldilocks

SHBA (725 dollarë) është në zonën Goldilocks të Amerikës së Veriut: vetëm gjysma më e shtrenjtë se Meksika (1,463.81 dollarë), por më shumë se katër herë më e shtrenjtë se Kanadaja (166.19 dollarë).

 • Megjithatë, kostoja amerikane e krijimit të një biznesi është vetëm 16 përqind e pagës mesatare mujore (4,458 dollarë). Kjo krahasohet në mënyrë të favorshme me përballueshmërinë për t’u bërë pronar i një kompanie në Meksikë, ku është e barabartë me gati dy pagesa mesatare mujore.
 • Vendi absolutisht më i lirë në Amerikën e Veriut është Belize (99.31 dollarë), që është rreth 33 përqind e pagës mesatare mujore në vend.
 • Në terma absolutë, Bahamas janë vendi më i shtrenjtë (1,810.92 dollarë), por në terma relativë, është Haiti: krijimi i një kompanie kushton 932.80 dollarë, që është afër 14 pagesave mujore të Haitit (67 dollarë).

Amerika e Jugut: Venezuela, vendi i mundësive?

Krijimi i një biznesi është shumë i shtrenjtë në Suriname, Ekuador, Bolivi dhe Uruguaj, por relativisht i përballueshëm diku tjetër. Është madje super i lirë në Venezuelë dhe Kili.

 • Surinami është vendi më i shtrenjtë në Amerikën e Jugut, si në aspektin absolut ashtu edhe në atë relativ: kushton 3,030 dollarë për t’u ngritur, që është më shumë se 11 herë të ardhurat mujore. Dhe kjo është një shtesë prej 8 përqind për një shërbim noteriale.
 • Çfarë ndryshimi ka një vend: në Venezuelë, gjithçka që ju nevojitet është 21 ¢. Kjo paguan për rezervimin e emrit të kompanisë tuaj, botimin e saj në një gazetë lokale dhe formalitete të tjera. Kjo është më pak se 1 përqind e të ardhurave mujore relativisht të ulëta të Venezuelës (1,232 dollarë). Pastaj përsëri, ndërsa Venezuela po afrohet me kolapsin ekonomik, ka kuptim që qeveria e saj të heqë sa më shumë barriera ndaj sipërmarrjes.

Afrika: duke u përmirësuar, por një rrugë e gjatë për të bërë

Pagat e ulëta të Afrikës janë një thikë me dy tehe. Ato janë një ndihmë për kompanitë në kërkim të punës manuale, por një pengesë për sipërmarrësit vendas që kërkojnë të investojnë në një kompani të tyren. Në shumë vende, ato barriera mbeten në vend, por të tjerët e kanë kuptuar përfitimin e inkurajimit të bizneseve të reja.

 • Vendi më i shtrenjtë afrikan në terma absolutë është Guinea Ekuatoriale e vogël (2,322 dollarë), ku hyrja në biznes ha 7.2 pagesa mesatare mujore mujore.
 • Në terma relativë, është afër Kongos (jo DR Kongo, por fqinji i tij më i vogël), i cili ka koston më të lartë relative të fillimit të një biznesi, jo vetëm në Afrikë, por në botë: 25.5 paga mesatare mujore.
 • Sidoqoftë, përtej lumit Kongo, në DRC, kostoja e fillimit të një biznesi është vetëm 80 dollarë. Është një nga më shumë se një duzinë vende afrikane ku mund të krijoni dyqane për më pak se 100 dollarë. Dhe kjo përfshin fuqitë ekonomike si Egjipti dhe Afrika e Jugut.

Lindja e Mesme dhe Azia Qendrore: nga shumë e shtrenjtë në shumë e lirë

Ky nuk është një rajon, por dy: vendet shumë të shtrenjta janë në Lindjen e Mesme, dhe ato shumë të lira janë në Azinë Qendrore.

 • Siç u përmend, Emiratet e Bashkuara Arabe janë vendi më i shtrenjtë në botë për të filluar një biznes, por jo më pak i përballueshëm: gjithçka që ju nevojitet është 2.25 pagesa mujore.
 • Katari fqinj (3,951.94 dollarë) dhe Arabia Saudite (1,266.57 dollarë) nuk janë të lira. Sidoqoftë, Bahreini (230.78 dollarë) është çuditërisht i lirë, më pak se një e treta e kostos së krijimit të një kompanie në Jemenin e shkatërruar nga lufta (807.79 dollarë).
 • Kirgistani (8.35 dollarë) është vendi më i lirë në pjesën e tij, por shumica e vendeve përreth janë gjithashtu mjaft të lira. Ndoshta tarifat e ulëta të fillimit nuk janë faktori vendimtar për klimën e biznesit të Afganistanit tani; Lufta e saj civile është në prag.

Azia Lindore dhe Oqeania: Zelanda e Re është edhe e lehtë edhe e lirë

Me një tarifë të vetme me katër shifra në dukje, dhe kosto relative gjithashtu të ulët, krijimi i biznesit në këtë pjesë të botës është edhe i lirë dhe i përballueshëm.

 • Kamboxhia bie në sy, por jo në një mënyrë të mirë. Kostoja e fillimit të biznesit (746 dollarë) në vend është e barabartë me rreth 7.5 pagesa mujore, shifra më e lartë në rajon.
 • Vendi më i lirë është Timor Leste (10 dollarë), por kjo prapëseprapë ju vë prapa 9 përqind të të ardhurave tuaja mujore.
 • Zelanda e Re ka kartat më të mira. Fillimi i një biznesi në ZR kushton 43.48 dollarë – i ulët në terma absolutë dhe madje edhe më i ulët në terma relativë: vetëm 2 përqind e pagës mesatare mujore (2,838 dollarë). Për më tepër, Banka Botërore e vlerëson Zelandën e Re së pari për sa i përket lehtësisë së fillimit të një biznesi: vetëm një procedurë, dhe ju jeni duke funksionuar në më pak se një ditë.

Burimi: Big Think