Segmenti i madh i raketës kineze pritet të bjerë në Tokë

Pjesë nga një raketë kineze pritet të bien përsëri në Tokë në një hyrje të pakontrolluar këtë fundjavë. Segmenti kryesor nga automjeti Long March-5b u përdor për të lëshuar modulin e parë të stacionit të ri hapësinor të Kinës muajin e kaluar. Me 18 tonë është një nga sendet më të mëdha në dekada që ka një zhytje të pa drejtuar në atmosferë.

Të shtunën SHBA thanë se po shikonin rrugën e objektit, por aktualisht nuk ka plane për t’u rrëzuar. “Ne jemi me shpresë se do të ulet në një vend ku nuk do të dëmtojë askënd,”-tha Sekretari i Mbrojtjes i SHBA Lloyd Austin. “Shpresojmë në oqean, ose diku si ai.

Ekspertë të ndryshëm të modelimit të mbetjeve hapësinore po tregojnë për të shtunën vonë ose të dielën herët (GMT) si momentin e mundshëm të ri-hyrjes. Sidoqoftë, parashikime të tilla janë gjithmonë shumë të pasigurta.

Fillimisht i injektuar në një orbitë eliptike afërsisht 160 km me 375 km mbi sipërfaqen e Tokës më 29 Prill, faza thelbësore e Marshit të Gjatë-5b ka humbur lartësinë që prej asaj kohe.

Se sa shpejt do të vazhdojë të prishet orbita e bërthamës do të varet nga dendësia e ajrit që has në lartësi dhe sasia e tërheqjes që prodhon kjo. Këto detaje janë dobët të njohura.

Shumica e automjetit duhet të digjet kur të bëjë zhytjen e tij të fundit në atmosferë, megjithëse ekziston gjithmonë mundësia që metalet me pika të larta shkrirjeje dhe materialet e tjera rezistente, të mbijetojnë në sipërfaqe.

Shanset që dikush në të vërtetë të goditet nga një pjesë e hedhurinave hapësinore janë shumë të vogla, jo më pak për shkak se shumë pjesë e sipërfaqes së Tokës është e mbuluar nga oqeani, por dhe sepse ajo pjesë që është tokë përfshin zona të mëdha që nuk janë të banuara.

Zona e rënies së mundshme në këtë rast është e kufizuar akoma më tej nga trajektorja e fazës së raketës. Po lëviz në një prirje drejt ekuatorit prej rreth 41.5 gradë. Kjo do të thotë që është e mundur tashmë të përjashtohet që çdo mbeturinë mund të bjerë më në veri sesa afërsisht 41.5 gradë gjerësi gjeografike veriore dhe më në jug se 41.5 gradë gjerësi gjeografike jugore.

Burimi: BBC News