Sëmundjet e shtypura gjatë Covid po kthehen në mënyra të reja dhe të çuditshme

Pandemia e Covid-19 është zbutur në pjesën më të madhe të botës dhe, bashkë me të, shumë nga kufizimet sociale të zbatuara për të frenuar përhapjen e saj, pasi njerëzit kanë qenë të etur për t’u kthyer në jetën para bllokimit.

Por në vend të tij janë shfaqur një sërë virusesh që sillen në mënyra të reja dhe të çuditshme.

Merrni gripin sezonal, i njohur më shpesh si grip. Sezonet e gripit dimëror të SHBA-së 2020 dhe 2021 ishin disa nga më të butat e regjistruara si për sa i përket vdekjeve ashtu edhe shtrimeve në spital. Megjithatë, rastet u rritën në shkurt dhe u ngjitën më tej në pranverë dhe verë pasi kufizimet e Covid u hoqën.

Ne kurrë nuk kemi parë një sezon gripi në SHBA të zgjasë deri në qershor,” tha për CNBC të martën Dr. Scott Roberts, drejtor mjekësor i asociuar për parandalimin e infeksionit në Spitalin Yale New Haven.

Covid ka pasur qartë një ndikim shumë të madh në këtë. Tani që njerëzit janë demaskuar, vendet po hapen, ne po shohim që viruset sillen në mënyra shumë të çuditshme që nuk ishin më parë,” tha ai.

Dhe gripi është vetëm fillimi.

Virusi sincicial i frymëmarrjes, një virus i ngjashëm me të ftohtin, i zakonshëm gjatë muajve të dimrit, shfaqi një rritje verën e kaluar, me raste në rritje mes fëmijëve në Evropë, SHBA dhe Japoni. Më pas, në janar të këtij viti, një shpërthim i adenovirusit 41, zakonisht përgjegjës për sëmundjet gastrointestinale, u bë shkaku i dukshëm i një sëmundjeje misterioze dhe të rëndë të mëlçisë tek fëmijët e vegjël.

Diku tjetër, shteti i Uashingtonit ka përjetuar shpërthimin më të keq të tuberkulozit në 20 vjet.

Dhe tani, një shpërthim i fundit i lisë së majmunëve, një infeksion i rrallë viral që zakonisht gjendet në Afrikën Qendrore dhe Perëndimore, po i huton ekspertët e shëndetit me mbi 1000 raste të konfirmuara dhe të dyshuara që shfaqen në 29 vende jo-endemike.

Viruset sillen keq

Të paktën dy variante gjenetikisht të dallueshme të lisë së majmunit po qarkullojnë tani në SHBA, me gjasë që rrjedhin nga dy infeksione të ndryshme të përhapura nga kafshët te njerëzit, thanë javën e kaluar Qendrat e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Organizata Botërore e Shëndetësisë vuri në dukje në fillim të javës së kaluar se virusi, simptomat e të cilit përfshijnë ethe dhe lezione të lëkurës, mund të ketë mbetur i pazbuluar në shoqëri për “muaj ose ndoshta disa vjet”.

Lexo: Lija e majmunëve mund të jetë përhapur ‘nën radar’ për muaj apo vite

A section of skin tissue, harvested from a lesion on the skin of a monkey, that had been infected with monkeypox virus, is seen at 50X magnification on day four of rash development in 1968. CDC/Handout via REUTERS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Një pjesë e indit të lëkurës, e mbledhur nga një lezion në lëkurën e një majmuni, i cili ishte infektuar me virusin e lisë së majmunit, është parë me zmadhim 50X në ditën e katërt të zhvillimit të skuqjes në 1968.
CDC | Reuters

Të dy llojet ndoshta tregojnë se kjo ka vazhduar më gjatë nga sa menduam në fillim. Ne jemi në një kohë shqetësuese tani,” tha Roberts. Ai vuri në dukje se javët e ardhshme do të jenë treguese për rrjedhën e virusit, i cili ka një periudhë inkubacioni prej 5 deri në 21 ditë.

Nuk është ende e qartë nëse virusi i ngjashëm me linë ka pësuar mutacion, megjithëse ekspertët e shëndetësisë kanë raportuar se ai po sillet në mënyra të reja dhe atipike. Më së shumti, duket se po përhapet brenda komunitetit – më së shpeshti përmes seksit – në krahasim me udhëtimet nga vendet ku zakonisht gjendet. Simptomat gjithashtu shfaqen në mënyra të reja.

Pacientët po paraqiten ndryshe nga sa na ishte mësuar më parë”, tha Roberts, duke vënë në dukje se disa pacientë të infektuar po anashkalojnë simptomat fillestare të ngjashme me gripin dhe po zhvillojnë menjëherë skuqje dhe lezione, veçanërisht dhe në mënyrë të pazakontë në organet gjenitale dhe anusin.

Ka shumë të panjohura që më bëjnë të shqetësuar. Ne po shohim sjellje shumë atipike në një sërë mënyrash për një numër virusesh,” tha ai.

Kufizimet zvogëlojnë ekspozimin, imunitetin

Një shpjegim, natyrisht, është se kufizimet e shkaktuara nga Covid dhe mbajtja e maskave gjatë dy viteve të fundit u kanë dhënë sëmundjeve të tjera infektive pak mundësi për t’u përhapur në mënyrat që dikur përhapeshin.

Aty ku viruset ia dolën të kalonin, ato shpesh mungonin pasi mbikëqyrja e shëndetit publik përqendrohej kryesisht në pandemi.

Ky ishte me të vërtetë rasti me shpërthimin e tuberkulozit të Uashingtonit, sipas autoriteteve lokale shëndetësore, të cilët thanë se paralelet midis dy sëmundjeve lejuan që rastet e TB të mos diagnostikoheshin.

Tani, ndërsa kufizimet e shkaktuara nga pandemia janë lehtësuar dhe zakonet e zakonshme kanë rifilluar, viruset që ishin në tërheqje kanë gjetur një terren pjellor për mbarështimin e mikpritësve të rinj socialë dhe të uritur për udhëtime.

Shpërthimi i fundit i lisë së majmunëve mendohet se ka ardhur, të paktën pjesërisht, nga dy ngjarje masive në Evropë, tha një këshilltar kryesor i OBSH-së muajin e kaluar.

Ndërkohë, dy vjet ekspozim i reduktuar kanë ulur imunitetin individual ndaj sëmundjeve dhe e kanë bërë shoqërinë në tërësi më të cenueshme. Kjo është veçanërisht e vërtetë për fëmijët e vegjël – zakonisht përforcues të mikrobeve – të cilët humbën mundësitë për të fituar antitrupa kundër viruseve të zakonshme, qoftë përmes barkut të nënës së tyre ose gjatë shoqërimit në vitet e hershme.

Mungesa e vaksinave të fëmijërisë

Kjo mund të shpjegojë rritjen e rasteve kurioze të hepatitit akut te fëmijët, sipas ekspertëve shëndetësorë që po shqyrtojnë lidhjet e mundshme me kufizimet e Covid.

Ne po shqyrtojmë gjithashtu nëse rritja e ndjeshmërisë për shkak të ekspozimit të reduktuar gjatë pandemisë Covid-19 mund të luajë një rol,” tha në prill Agjencia e Sigurisë Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar.

Morsa Images | Digitalvision | Getty Images

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve kanë shprehur gjithashtu shqetësimin se bllokimet mund të kenë bërë që shumë fëmijë të humbasin vaksinimet e fëmijërisë, duke rritur potencialisht rreziqet e sëmundjeve të tjera të parandalueshme nga vaksinat, si fruthi dhe kollë e mirë.

Gjatë pandemisë Covid, qasja në kujdesin parësor, përfshirë vaksinat e fëmijërisë, ishte e padisponueshme për shumë fëmijë,” tha për CNBC Jennifer Horney, profesore e epidemiologjisë në Universitetin e Delaware.

“Për të parandaluar rritjen e këtyre sëmundjeve, nevojiten fushata vaksinimi të reja në nivel global,” shtoi ajo.

Kujdes nga paragjykimi i mbikqyrjes

Thënë kështu, tani ka gjithashtu një ndërgjegjësim dhe mbikëqyrje më të madhe për çështjet e shëndetit publik në vazhdën e pandemisë, duke i bërë më të zakonshme diagnozat e disa shpërthimeve.

Covid ka ngritur profilin e çështjeve të shëndetit publik në mënyrë që ne ndoshta po u kushtojmë më shumë vëmendje këtyre ngjarjeve kur ato ndodhin”, tha Horney, duke shtuar se sistemet e shëndetit publik të krijuara për të identifikuar Covid-in kanë ndihmuar gjithashtu në diagnostikimin e sëmundjeve të tjera.

Profesor Eyal Leshem, specialist i sëmundjeve infektive në Qendrën Mjekësore Sheba, ra dakord: “Popullsia e përgjithshme dhe media janë bërë shumë më të interesuara për shpërthimet zoonotike dhe sëmundjet infektive.”

Megjithatë, ai paralajmëroi gjithashtu për rolin e “paragjykimit të mbikëqyrjes”, ku individët dhe profesionistët mjekësorë kanë më shumë gjasa të raportojnë rastet e sëmundjeve ndërsa ato rriten më shumë. Kjo sugjeron që disa viruse, të tilla si lija e majmunëve, mund të duken se po rriten kur në fakt ata ishin raportuar më parë.

“Nuk është se sëmundja është më e përhapur, por se merr më shumë vëmendje,” tha Leshem.

Megjithatë, rritja e monitorimit të shpërthimeve të sëmundjeve infektive nuk është gjë e keqe, vuri në dukje ai. Me rritjen e përhapjes dhe mutacionit të sëmundjeve infektive – siç shihet me Covid-19 – sa më shumë ndërgjegjësim dhe kuptim për ndryshimin e natyrës së sëmundjeve, aq më mirë.

Vëmendja e publikut dhe e medias do të ndihmojë qeveritë dhe organizatat globale të drejtojnë më shumë burime në mbikëqyrjen dhe mbrojtjen e pandemive të ardhshme,” tha Leshem, duke theksuar kërkimin, mbikëqyrjen dhe ndërhyrjen si tre fusha kryesore të fokusit.

“Këto investime duhet të ndodhin globalisht për të parandaluar dhe zbutur pandeminë e ardhshme,” tha ai.

Burimi: CNBC