Shërohet nga HIV gruaja e parë në botë falë qelizave staminale të të porsalindurve

FILE PHOTO: A nurse (L) hands out a red ribbon to a woman, to mark World Aids Day, at the entrance of Emilio Ribas Hospital, in Sao Paulo December 1, 2014. REUTERS/Nacho Doce

Gruaja e parë – dhe personi i tretë – thuhet se është shëruar nga HIV, pas marrjes së një trajtimi të përparuar që përfshin një transplant “magjik” të gjakut të kordonit embrional.

Studiuesit në Qendrën Mjekësore New York-Presbyterian Weill Cornell udhëhoqën studimin dhe ndanë gjetjet e tyre gjatë Konferencës mbi Retroviruset dhe Infeksionet Oportuniste në Denver, raportoi New York Times. Studimi i rastit të tyre ka rëndësi për një sërë arsyesh.

Gruaja “e moshës së mesme”, e cila zgjodhi të mos identifikohej, ishte ndër të parat që mori një metodë të re transplantimi, duke përdorur gjakun e kordonit kërthizor, i forcuar me një mutacion që bllokon HIV-in të hyjë në qelizat e saj. Ajo gjithashtu mori qeliza burimore të gjakut pjesërisht të përputhura nga një i afërm i shkallës së parë – një prind, pasardhës ose vëlla – ndërsa trajtimi i gjakut të kordonit funksionoi përmes sistemit të saj imunitar të rindërtuar.

Tani, vetëm 14 muaj pas transplantimit, gjaku i saj nuk tregon asnjë gjurmë të virusit. Terapia e suksesshme çoi gjithashtu në lehtësimin nga leuçemia që ajo zhvilloi në mars 2017 për shkak të infeksionit HIV.

Shkencëtarët besojnë se fakti që gjaku i kordonit vjen nga të sapolindurit mund të tregojë se ata janë “më të adaptueshëm” sesa qelizat staminale të të rriturve, tha për Times Dr. Koen van Besien, drejtor i shërbimit të transplantit në Weill Cornell Medicine.

Dr. Steven Deeks, pedagog i SIDA-s në Universitetin e Kalifornisë, San Francisko, i cili nuk ishte i përfshirë në studim, i quajti ato një “opsion tërheqës”.

Ka diçka magjike në këto qeliza dhe diçka magjike ndoshta në lidhje me gjakun e kordonit në përgjithësi që ofron një përfitim shtesë,” tha Deeks për Times.

Krahasuar me transplantet që përdorin qeliza staminale tipike të rritura, të cilat më parë shëruan dy burra nga HIV pas një rekuperimi drastik, qelizat e gjakut të kordonit janë gjithashtu shumë më të aksesueshme për më shumë pacientë, veçanërisht për njerëzit me ngjyrë.

Ndryshe nga transplantet tradicionale të palcës së eshtrave, ato që përdorin gjakun e kordonit, të quajtur edhe transplant haplo-kordon, lejojnë pacientët që janë vetëm pjesërisht të përputhshëm me tipin e gjakut të marrin transplantin.

Më shumë se gjysma e 38 milionë rasteve të HIV në botë janë gra, por vetëm 11% janë angazhuar në provat klinike për një kurë. Rreth 73% e rasteve të HIV-it po marrin trajtim tradicional të HIV-it, kryesisht ilaçe antiretrovirale, gjë që ka ndihmuar disa pacientë të arrijnë lehtësimin. Megjithatë, në raste të rralla dhe ekstreme, transplantimi i palcës së eshtrave është një opsion, por i shtrenjtë dhe invaziv që paraqet rreziqe të mëdha në vetvete.

Pacienti i parë dhe i dytë të shëruar nga HIV – “Pacienti i Berlinit” Timothy Ray Brown, i cili vdiq nga kanceri në 2020 pasi mundi HIV-in 12 vjet më parë, dhe Adam Castillejo, i cili doli publikisht me kurën e tij në 2019 – të dy morën transplantim të palcës kockore nga donatorë të rritur që mbanin një mutacion që bllokon infeksionin me HIV. Përveç zhdukjes përfundimisht të sëmundjes, procedura erdhi me kompromis të rëndë. Brown gati vdiq kur qelizat e palcës së dhuruesit sulmuan trupin e tij, ndërsa Castillejo pësoi humbje dëgjimi dhe luftoi me infeksione të shumta përpara se të ishte në gjendje të mirë.

Gruaja e parë pati një udhëtim krejtësisht të ndryshëm me trajtimin e gjakut të kordonit. Ajo u largua nga spitali në ditën e 17-të pas operacionit dhe nuk ka zhvilluar infeksion të rëndë, sipas mjekëve të saj në Weill Cornell.

“Ne vlerësojmë se ka rreth 50 pacientë në vit në SHBA që mund të përfitojnë nga kjo procedurë,” tha Van Besien për NBC News. Megjithatë, “aftësia për të përdorur graftet e gjakut të kordonit kërthizor të përputhur pjesërisht rrit shumë gjasat për të gjetur donatorë të përshtatshëm për pacientë të tillë”.

Burimi: NY Post