Shfletuesi i internetit Opera po planifikon të inkorporojë ChatGPT

Shfletuesi i internetit Opera po planifikon të integrojë ChatGPT në produktet e tij, njoftoi të mërkurën Kunlun Tech mëmë e Opera.

Nuk u ndanë asnjë detaj mbi kohën, ose nëse funksionet do të jenë të disponueshme në të gjitha produktet e Opera – të cilat përfshijnë shfletues desktop dhe celular për iOS dhe Android.

Lajmi vjen pasi Microsoft dhe Google këtë javë njoftuan planet për të inkorporuar teknologjinë chatbot të inteligjencës artificiale me motorët e tyre të kërkimit. ChatGPT, i zhvilluar nga OpenAI i mbështetur nga Microsoft, është rritur në popullaritet që nga publikimi i tij në fund të nëntorit.

Shfletuesi Chrome i Google ka pjesën më të madhe të tregut në mbarë botën me 65.4%, ndërsa shfletuesi Edge i Microsoft ka një pjesë 4.5%, sipas të dhënave të Statcounter për janarin.

Opera renditet e gjashta në tregun botëror të shfletuesve me një pjesë prej 2.4%, treguan të dhënat.

Opera me bazë në Norvegji, e cila gjithashtu operon një shfletues të specializuar për lojëra, kishte mesatarisht 321 milionë përdorues aktivë mujorë që nga tremujori i tretë. Kompania tha se biznesi i saj i shfletuesit të lojërave ndihmoi në rritjen e të ardhurave në tremujorin e tretë, me 28% rritje nga viti në vit në 85.3 milionë dollarë.

Kompania mëmë Kunlun Tech është e vendosur në Pekin dhe e listuar në bursën Shenzhen. Në dhjetor, kompania njoftoi se puna e saj në një sërë përmbajtjesh të krijuara nga inteligjenca artificiale, si muzika dhe imazhet, do të bëheshin me burim të hapur.

Aksionet e Kunlun Tech janë rritur më shumë se 40% për vitin e deritanishëm. Aksionet e Operas të listuara në Nasdaq janë rritur pak më shumë se 10% për atë periudhë kohore.

Shumë kompani kanë nxituar të shpallin punën e tyre në produkte të ngjashme me ChatGPT.

Gjigandi kinez i teknologjisë Baidu tha këtë javë se ka të ngjarë të përfundojë testimin e brendshëm të chatbot-it të tij të inteligjencës artificiale në mars, përpara se ta bëjë produktin në dispozicion të publikut.

Alibaba po punon gjithashtu për një rival ChatGPT, por nuk bëri të ditur kohën.

Nuk është e qartë se si këto veçori të reja të AI do të krahasohen me aftësitë e ChatGPT.

Kur bëhet fjalë për kërkimin në celular, Google ka një pjesë të madhe 96.5% të tregut global, ndërsa Baidu është i dyti me një aksion prej 0.7%, sipas Statcounter.

Burimi: CNBC