Shikimi i ndërtesave në të vërtetë mund t’u sjellë njerëzve dhimbje koke. Ja pse

Është ora tre. Ju jeni në punë, po përpiqeni të përqendroheni gjatë pushimit të pasdites. Ju shikoni nga dritarja e zyrës tuaj, duke shpresuar për një lehtësim, por në vend të kësaj ndjeni një dhimbje koke që vjen.

Betoni gri i rrafshët vijëzon rrugët, ndërsa dritaret formojnë interval të përsëritur prej xhami në mure të zymta me tulla. Me vija të drejta monotone aq sa syri mund të shohë, nuk ka asnjë vend të këndshëm për të pushuar vështrimin tuaj. Mund të duket një problem sipërfaqësor, por hulumtimi i Arnold J Wilkins, profesor i psikologjisë në Universitetin e Essex, ka gjetur se shikimi i peizazheve urbane në të vërtetë mund t’ju shkaktojë dhimbje koke.

Gjatë dhjetëra mijëra vjetëve, truri i njeriut evoluoi për të përpunuar në mënyrë efektive pamjet nga bota natyrore. Por xhungla urbane përbën një sfidë më të madhe për trurin, për shkak të modeleve të përsëritura që përmban.

Matematikani Jean-Baptiste Joseph Fourier tregoi se ne mund të mendojmë se pamjet përbëhen nga modele me shirita, me madhësi, orientime dhe pozicione të ndryshme, të gjitha të bashkuara. Këto modele quhen përbërës të Furierit.

Pamjet nga natyra kanë vija që tentojnë të anulojnë njëra-tjetrën, kështu që kur bashkohen së bashku nuk shfaqen vija në imazh, ndërsa mjediset urbane priren të shfaqin modele të rregullta, të përsëritura. Kredia: Sipër: Courtesy Sam Beebe/Flickr. Fundi: Tsaiian / Flickr, CC BY-NC

Vështirë për t’u parë

Në natyrë, si rregull i përgjithshëm, përbërësit me frekuencë të ulët hapësinore (vija të mëdha) kanë një kontrast të lartë dhe përbërësit me frekuencë të lartë (vija të vogla) kanë një kontrast më të ulët. Këtë marrëdhënie të thjeshtë midis frekuencës hapësinore dhe kontrastit mund ta quajmë “rregull i natyrës”. E thënë thjesht, pamjet nga natyra kanë vija që tentojnë të anulojnë njëra – tjetrën, kështu që kur bashkohen së bashku nuk shfaqen vija në imazh.

Por kjo nuk ndodh me pamjet nga mjedisi urban. Pamjet urbane thyejnë rregullin e natyrës: ato kanë tendencë të shfaqin modele të rregullta, të përsëritura, për shkak të përdorimit të zakonshëm të veçorive të projektimit siç janë dritaret, shkallët dhe kangjella. Modele të rregullta të këtij lloji gjenden rrallë në natyrë.

Për shkak se modelet e përsëritura të arkitekturës urbane thyejnë rregullin e natyrës, është më e vështirë për trurin e njeriut t’i përpunojë ato në mënyrë efikase. Kredia: MOHD RASFAN/AFP/AFP/Getty Images

Për shkak se modelet e përsëritura të arkitekturës urbane thyejnë rregullin e natyrës, është më e vështirë për trurin e njeriut t’i përpunojë ato në mënyrë efikase. Dhe për shkak se peizazhet urbane nuk janë aq të lehta për t’u përpunuar, ato janë më pak të rehatshme për t’u parë. Disa modele, të tilla si vija në dyshekët e derës, qilima dhe shkallët e shkallëve lëvizëse mund të shkaktojnë dhimbje koke dhe madje kriza epileptike.

Ata arritën në këto përfundime duke matur efikasitetin me të cilin truri përpunon imazhet e skenave natyrore dhe urbane. Ekzistojnë dy mënyra për të matur efikasitetin; e para është të ndërtojmë modele të thjeshta kompjuterike të mënyrës se si qelizat nervore llogaritin atë që shohim.

Një model u ndërtua nga Paul Hibbard (Universiteti i Essex) dhe Louise O’Hare (Universiteti i Lincoln), dhe një tjetër në Universitetin e St Andrews nga Olivier Penacchio dhe kolegët e tij. Të dy modelet tregojnë se kur truri përpunon imazhe që largohen nga sundimi i natyrës, aktiviteti i qelizave nervore rritet dhe shpërndahet më pak. Me fjalë të tjera, imazhe të tilla kërkojnë më shumë përpjekje që truri të përpunohet.

Një fotografi e shkrepur më 30 nëntor 2016 në Paris tregon “Salle Labrouste” të Biblioteque nationale de France pas restaurimit të saj. /AFP/FRANCOIS GUILLOT Kredia: FRANCOIS GUILLOT/AFP/AFP/Getty Images

Për hulumtimin e tyre, Olivier dhe Arnold J Wilkins hartuan një program kompjuterik që mat sa mirë i përmbahen imazheve rregullave të natyrës. Pas drejtimit të programit, ata zbuluam se largimi nga rregulli i natyrës parashikon se sa të pakëndshëm e konsiderojnë njerëzit të shikojnë çdo imazh të caktuar – pavarësisht nëse është një imazh i një ndërtese apo një vepre arti.

Ata pastaj analizuan imazhet e ndërtesave të banimit dhe zbuluan se gjatë 100 viteve të fundit, dizajni i ndërtesave është larguar gjithnjë e më shumë nga sundimi i natyrës; gjithnjë e më shumë shirita shfaqen dekadë pas dekade, duke i bërë ndërtesat gjithnjë e më pak të rehatshme për t’u parë.

Gëzimi i O₂

Një mënyrë tjetër për të matur efikasitetin e proceseve vizuale të trurit është të matni sasinë e oksigjenit të përdorur nga pjesa vizuale e trurit, e vendosur në pjesën e prapme të kokës. Kur truri përdor oksigjen, ai ndryshon ngjyrën. Këto ndryshime mund të ndiqen duke ndriçuar dritë infra të kuqe mbi lëkurën e kokës dhe duke matur dritën e shpërndarë e cila kthehet nga truri dhe përmes kafkës. Në mënyrë tipike, përdorimi i oksigjenit është më i madh kur njerëzit shikojnë imazhe të pakëndshme, siç janë pamjet urbane.

Rregulli i natyrës jo vetëm që parashikon nivelet e shqetësimit të sugjeruar nga modelet kompjuterike, por gjithashtu parashikon sa oksigjen përdoret nga truri. Truri ynë përdor më shumë oksigjen kur shohim pamje që largohen nga rregulli. Meqenëse dhimbjet e kokës priren të lidhen me përdorimin e tepërt të oksigjenit, kjo mund të shpjegojë pse disa modele na japin dhimbje koke.

Njerëzit që vuajnë nga migrena janë veçanërisht të ndjeshëm ndaj shqetësimit nga modelet e përsëritura; këto modele rrisin përdorimin e oksigjenit (i cili tek ata që vuajnë nga migrena është tashmë anormalisht i lartë.) Modelet e tilla mund të shkaktojnë një dhimbje koke, ndoshta si rezultat. Në të vërtetë, disa individë me migrenë nuk mund të funksionojnë në zyra të caktuara moderne, pasi këto modele shkaktojnë dhimbje koke sa herë që hyjnë në ndërtesë.

Ndoshta është koha që rregulli i natyrës të përfshihet në softuerin që përdoret për të projektuar ndërtesa dhe zyra. Ose projektuesit e brendshëm mund të ndryshojnë modelet e mureve, perdet dhe qilimat që instalojnë, për të shmangur shtimin e më shumë shiritave në ambiente të mbyllura.

Sigurisht, disa modele të përsëritura janë një rezultat i pashmangshëm i ndërtimit modular. Por shumë vija janë krejt pa nevojë, thjesht si tipare të projektimit – për të tërhequr vëmendjen. Fatkeqësisht, ata mund të përfundojnë duke goditur edhe kokën.

Burimi: CNN