Shikoni këto 7 fotografi të reja mahnitëse të Jupiterit të bëra këtë javë nga NASA

Më shumë imazhe të bukura të Jupiterit po rrjedhin nga anija kozmike Juno e NASA-s 628 milion kilometra larg.

I sapo mbërritur në Rrjetin e Hapësirës së Thellë të NASA-s pasi kaloi 34 minuta dritë dhe u përpunua me shpejtësi nga një ekip i “shkencëtarëve qytetarë” vullnetarë, imazhet e fundit tregojnë se planeti më i madh i Sistemit Diellor duket aq përrallor sa Juno vrapoi nga poli në pol për më pak se tre orë.

Këto imazhe nga perjoveja e tij e 35-të (fluturimi i afërt) vijnë pak ditë para 10 vjetorit të lëshimit të sondës me energji diellore më 5 gusht 2011 nga Cape Canaveral, Florida.

E ndërtuar nga Lockheed Martin dhe e operuar nga Laboratori i Jet Propulsionit të NASA-s, anija kozmike e NASA-s 1,1 miliard dollarë hyri me sukses në orbitën e Jupiterit më 4 korrik 2016, pothuajse saktësisht pesë vjet më parë.

Gjatë asaj kohe anija kozmike – e cila ka qenë në një orbitë eliptike në mënyrë që të mund të lundrojë më afër se kushdo tjetër në majat e reve të Jupiterit – ka bërë disa zbulime të pabesueshme.

Jupiteri siç u kap nga anija kozmike Juno e NASA-s në perijovenë e saj 35 dhe u përpunua nga shkencëtari qytetar Andrea Luck. NASA / SWRI / MSSS / ANDREALUCK

Gjetja e fundit është shkas për emetimet e fuqishme të radios brenda fushës së fuqishme magnetike të planetit gjigand, e cila është rreth 20’000 herë më e fortë se ajo e Tokës dhe mund të shtrihet në 3.2 milion kilometra drejt Diellit (dhe mbi 965 milion kilometra larg tij).

Instrumenti Juno Waves regjistroi emetimet e radios nga fusha magnetike e Jupiterit për të gjetur vendndodhjet e tyre precize duke dëgjuar shiun e elektroneve që rrjedhin në planet nga hëna e tij vullkanike Io. “Emetimi i radios ka të ngjarë të jetë i vazhdueshëm, por Juno duhet të jetë në vendin e duhur për të dëgjuar“, tha Yasmina Martos në Qendrën e Fluturimit Hapësinor Goddard të NASA-s dhe Universitetin e Maryland. Është pak si një fener fari që shkëlqen pak në një anije në det.

Rajoni Jugor Tropikal i Jupiterit siç është imazhi i Juno gjatë Perijove 35. Përpunuar nga qytetarët shkencëtarë Kevin M. Gill. NASA / JPL-CALTECH / SWRI / MSSS / KEVIN M. GILL

Më afër Jupiterit nga 79 hënat e tij, Io tërhiqet nga graviteti i planetit gjigand dhe dy hënave të tjera, i cili krijon nxehtësi në bërthamën e tij – dhe shkakton shpërthime të vazhdueshme vullkanike në sipërfaqen e tij.

Zona Jugore Tropikale e Jupiterit dhe Io e kapur nga anija kozmike Juno e NASA-s në perijovën e saj 35 dhe … [+] NASA / SWRI / MSSS / ANDREALUCK

Anija kozmike më e largët me energji diellore nga Toka, Juno do të fluturojë me hënën vullkanike të Io dy herë në misionin e saj të ri të zgjatur, duke arritur në 1’500 km të saj në 30 dhjetor 2023 dhe më 3 shkurt 2024.

Gjetjet në Io vijnë pas një korrigjimi të fundit të kursit që pa Juno në gjendje të merrte pamje nga hëna tjetër, Ganymede – në fakt, hëna më e madhe në sistemin diellor. Më 7 qershor 2021 arriti brenda 1000 kilometra.

Kishin vetëm 25 minuta kohë për të marrë pesë ekspozime. Imazhet sapo janë përdorur për të bërë një animacion me këndvështrimin e “kapitenit të anijes”.

Jupiteri nga Perijove 35 siç është imazhuar nga anija kozmike Juno e NASA-s dhe e përpunuar nga shkencëtarët qytetarë Kevin M. Gill. NASA / JPL-CALTECH / SWRI / MSSS / KEVIN M. GILL

Juno gjithashtu do të arrijë brenda 320 kilometra nga Europa më 29 shtator, 2022. Pas kësaj është e mundur që një tjetër zgjatje e misionit të materializohet, megjithëse kjo varet nga anija kozmike dhe bateria e saj mbetet e shëndetshme.

Jupiteri siç u qëllua nga anija kozmike Juno e NASA-s në periferinë e saj 35 dhe u përpunua nga shkencëtari qytetar Andrea Luck. NASA / SWRI / MSSS / ANDREALUCK

Kur Juno në fund të fundit do të preket fatalisht nga rrezatimi intensiv në Jupiter, ai do të kryejë një “zhytje në vdekje” në planetin e gazit për ta ndaluar atë të përplaset në një nga hënat Galilease të Jupiterit – Io, Europa, Ganymede dhe Callisto. Të gjithë shihen se mund të përmbajnë jetë të thjeshtë mikrobike.

Pavarësisht nga misioni i saj i ri në qendër të hënës, shumica e kohës së Junos do të kalojë duke fotografuar dhe studiuar Jupiterin, “Mbreti i Planetëve”.

Burimi: Forbes