Shitjet e smartphone-ve bien nën 100 milionë njësi globalisht në maj

Shitjet globale të smartphone-ve ranë gati 10% nga një vit më parë në maj, duke rënë nën 100 milionë për herë të dytë në një dekadë pasi një sërë faktorësh ndikuan në treg.

Sipas një raporti të 30 qershorit nga shërbimi i kërkimit të pulsit të tregut të Counterpoint, maji shënoi gjithashtu muajin e 11-të radhazi të rënies së shitjeve të smartphone-ve.

Shitjet në maj ranë në 96 milionë njësi, në rënien e dytë radhazi në shitjet globale të smartphone-ve. Firma e kërkimit të tregut vuri në dukje se ndërsa mungesa e çipave gjysmëpërçues po fillon të lehtësohet, faktorë të tjerë si rritja e inflacionit dhe pasiguria në Evropë për shkak të luftës Rusi-Ukrainë po ndikojnë në shitjet e smartphone-ve.

Ky ngadalësim i shitjeve, vuri në dukje Counterpoint, mund të çojë në rritje të stoqeve me shitësit, në tregje tipike me lëvizje të shpejtë si India.

Nga ana tjetër, kjo do të shkaktonte një ngadalësim të dërgesave pasi shitësit do të kërkonin të pastronin inventarin ekzistues përpara se të dërgonin ngarkesa të reja.

Në fillim të këtij viti, raportet e tregut vunë në dukje se dërgesat e smartphone-ve në Indi panë një rënie, e nxitur nga rënia e kërkesës për telefona, si dhe kriza globale e furnizimit. Në maj, ekspertët thanë se rritja e çmimeve të pajisjeve, shoqëruar me mungesën e ofertave tërheqëse dhe zbritjeve me të cilat tregu është mësuar prej kohësh, bëri që përdoruesit indianë të smartphone-ve të zgjasin ciklet e përmirësimit të produkteve të tyre.

Ndërsa indianët përmirësonin telefonat e tyre çdo gjashtë muaj në 2016, cikli i përmirësimit aktualisht është rreth 24 muaj.

Tarun Pathak, drejtor i kërkimit në Counterpoint, tha se faktorë të tillë si inflacioni dhe mungesa e inovacionit në smartphone-t po bëjnë që përdoruesit në mbarë botën të shtyjnë blerjet e tyre të telefonit.

Burimi: Livemint