Shiu i meteorëve Perseid i këtij viti do të jetë më i ndritshmi për vite me rradhë. Ja se si ta shihni atë

Nuk do të ketë pothuajse asnjë ndërhyrje në dritën e hënës për Perseidet e Gushtit, “shiu” më i mirë i meteorëve të vitit.

Ajo për të cilën është e shkëlqyeshme nata e kulmit të Perseidëve është të dalësh me miqtë – mundësisht në një vend shumë, shumë të errët – dhe të mbash sytë hapur (dhe larg telefonave) me shpresën për të kapur një numër të mirë të yjeve që bien. Ju madje mund të dalloni një “top zjarri”, një meteor me një tren të ndritshëm, të vazhdueshëm.

Këtu është gjithçka që ju duhet të dini rreth shiut meteor Perseid në 2021, i cili premton të jetë më i miri për vite me radhë nëse qiejt janë të pastër:

Kur është shiu i meteorëve Perseid 2021?

Megjithëse filloi më 17 korrik dhe do të vazhdojë deri më 26 gusht 2021, data që dëshironi në Europë është nata e së enjtes / së premtes, 12-13 gusht – nata e kulmit. Kjo është kur aktiviteti i meteorit arrin të jetë më i lartë dhe kështu shkalla e yjeve që bien do të jetë më e larta.

Pse shiu i meteorëve Perseid parashikohet të jetë kaq i mirë në 2021?

Drita e hënës, ose, më saktë, mungesa e saj është arsyeja. Në natën e pikut, Hëna do të ndriçohet vetëm 13% dhe do të futet shumë mirë para se të fillojë kulmi. Kushtet e vëzhgimit janë kështu të përsosura… nëse qiejtë do të jenë të pastër.

Një Meteor Perseid shkëlqen nëpër qiellin e natës mbi Kalanë e Corfe më 12 gusht 2016, Mbretëria e Bashkuar. (Foto nga Dan Kitwood / Getty Images) IMAZHET GETTY

Pse quhen Perseidë?

Ndërsa shiu i meteorëve Perseidit arrin kulmin, yjet e tij duket se po vijnë nga zona e qiellit të natës të zënë nga konstelacioni i Perseut, i cili po rritet në verilindje pas errësirës gjatë gushtit në hemisferën veriore.

Ky është një iluzion, natyrisht, sepse është një shfaqje qiellore e krijuar nga atmosfera e Tokës. Perseus është rrezatuesi, zona në të cilën mund të gjurmohen Perseidët nëse ndiqni trajektoren e tyre, por yjet që bien mund të shihen kudo në qiellin e natës.

Cila është koha më e mirë për të parë shiun e meteorëve Perseid 2021?

Koha më e mirë për të vëzhguar Perseidët është pas mesnatës. Kjo sepse vetëm atëherë Toka kthehet drejt dhe lëviz me shpejtësi të plotë në pluhur dhe mbeturina. Shikoni pas mesnatës dhe do të shihni më shumë Perseide, ata do të jenë më lart në qiell dhe do të jenë më të ndritshëm.

Sidoqoftë, pavarësisht parashikimeve, gjërat ndonjëherë mund të shkojnë keq. Shfaqjet më të mira të meteorëve mund të ndodhin pak para ose pas pikut. Kjo – dhe fakti që qielli i pastër nuk mund të garantohet natën e pikut.

Çfarë e shkakton shiun e meteorëve Perseid?

Perseidët janë shkaktuar nga pluhuri dhe mbeturinat e mbetura në rrugën orbitale të Tokës rreth Diellit nga kometa gjigande 109P / Swift-Tuttle. Dy herë më e madhe se kometa që bëri për dinosaurët, ajo për herë të fundit hyri në Sistemin Diellor të brendshëm në 1992. Kjo do të kthehet në vitin 2125.

Yjet që bien ndodhin kur meteoroidet – grimcat e pluhurit dhe mbeturinat nga kometat – godasin atmosferën e Tokës dhe digjen. Ato lëshojnë energji në formën e fotoneve – dritës.

Një meteor Perseid del në qiell mbi Pikën e Frymëzimit herët në 12 Gusht 2016 në Parkun Kombëtar Bryce Canyon, Utah. (Foto nga Ethan Miller / Getty Images) Imazhe GETTY

Kur është shiu tjetër i meteorëve në 2021?

Megjithëse shiu tjetër i meteorëve është zyrtarisht Orionidët, të cilët arrijnë kulmin në 20-21 Tetor 2021, ai sjell rreth 10-20 yje që bien në orë.

Vlen të mbani mend dy shirat e tjerë të meteorëve në 2021 që, si Perseidët, në mënyrë të ngjashme nuk kanë dritën e hënës – Drakonidet (8-9 Tetor, 2021) dhe Tauridët (4-5 Nëntor, 2021), megjithëse ata gjithashtu sjellin vetëm rreth 10 yje në orë.

Aq më tepër arsye për të bërë një plan për të dalë jashtë duke kërkuar nga një destinacion të errët të qiellit këtë javë – fat të mbarë!

Burimi: Forbes