Shkencëtarët kanë gjetur një mënyrë për t’i kthyer ankthet në ëndrra të ëmbla

Gjumi mund të jetë aq larg nga pushimi sa mund ta imagjinoni kur jeni të bllokuar në një makth, veçanërisht në atë lloj që ju ndjek vazhdimisht natë pas nate.

Çrregullimi i ankthit, ose çrregullimi i ankthit të ëndrrave, është një gjendje që prek rreth 4 për qind të të rriturve, sipas disa studimeve.

Është shumë më keq se ëndrrat e herëpashershme sikur jeni duke rënë, lakuriq në publik, duke u ndjekur, duke kërkuar një tualet dhe duke humbur dhëmbët, që shumica e njerëzve përjetojnë gjatë jetës së tyre.

Ata që vuajnë nga çrregullimi i ankthit i kanë netët e ndërprera nga ëndrrat e gjalla e të tmerrshme, të cilat i mbushin me aq shumë frikë dhe ankth, saqë u mungon gjumi dhe pushimi.

Ndërsa kjo gjendje normalisht trajtohet me teknika të reduktimit të stresit si praktikimi i jogës ose meditimit, dhe në rastet më të rënda me psikoterapi dhe madje edhe medikamente (kur dikush vuan nga çrregullimi i stresit post-traumatik ose PTSD, për shembull), shkencëtarët sapo kanë zbuluar një trajtim që më në fund mund t’u japë fund maktheve të përsëritura.

Në një raport të ri të botuar më 27 tetor në Current Biology, neuroshkencëtarët u kërkuan 36 pacientëve që vuanin nga makthet e përsëritura të praktikonin terapinë e provës së imazhit, ose IRT, një teknikë e përdorur në psikologjinë kognitive-sjellëse e cila i sheh njerëzit që kujtojnë ankthet e tyre vetëm për të ndryshuar historinë negative brenda saj për t’i dhënë asaj një kthesë pozitive.

Përsëritja e këtij skenari afirmativ të ëndrrave gjatë ditës është vërtetuar se redukton ankthet pas dy ose tre javësh, por kjo teknikë ka qenë e suksesshme vetëm me 30 për qind të pacientëve.

Kjo është arsyeja pse neuroshkencëtarët pas studimit parashtrojnë shtimin e një trajtimi tjetër: riaktivizimin e synuar të kujtesës, ose TMR, një proces gjatë të cilit një person fokusohet në të mësuarit e diçkaje (një mendim ose sjellje) ndërsa dëgjon një tingull specifik, i cili më pas luhet përsëri si sinjal ndërsa personi fle.

Gjysma e 36 pacientëve që merrnin pjesë në studim iu kërkua të rishikonin ankthet e tyre në heshtje, ndërsa gjysmës tjetër iu kërkua ta bënin këtë duke dëgjuar tingujt e një akordi të shkurtër pianoje çdo 10 sekonda për pesë minuta.

Të njëjtët pacientë më pas dëgjuan të njëjtën akord piano gjatë fazës REM të gjumit të tyre, të njëjtën periudhë gjatë së cilës njerëzit besohet se kanë makthet e tyre më të gjalla.

Rezultatet ishin të dukshme: ndërsa të dy grupet e pacientëve përjetuan një reduktim të maktheve, për ata që kishin testuar një kombinim të IRT dhe TMR, ëndrrat e këqija ishin zhdukur pothuajse plotësisht, me mesataren javore të maktheve që binte nga 3 në 0.2.

Për grupin tjetër që kishte praktikuar rishikimin e ëndrrave të tyre në heshtje, ankthet ranë në 1.5 në javë.

Duke vendosur dhe popullarizuar pajisje të lehta për t’u përdorur në shtëpi për të prodhuar konsolidim të përhershëm të kujtimeve të sigurisë, këto terapi mund të arrijnë lehtësisht një pjesë të madhe të popullatave klinike dhe të çojnë në qasje të reja inovative për promovimin e mirëqenies emocionale,” shkruajnë autorët e studimit.

Ndoshta tingëllon paksa pavloviane, si në rastin e qenit që ishte kushtëzuar të jargëzohej në pritje të një qerasje me zhurmën e një zileje, edhe nëse ushqimi nuk ishte në të vërtetë aty. Por kur ky lloj kushtëzimi mund t’u japë njerëzve një gjumë të mirë të natës dhe të largojë ëndrrën e keqe, teknika konsiderohet të jetë ndoshta më e dobishme sesa manipuluese.

Studiuesit pas studimit besojnë se TMR ka potencial të madh për të ndihmuar njerëzit që vuajnë nga tmerri i gjumit dhe ankthet e përsëritura kur kombinohen me IRT, dhe ata shpresojnë se kjo mund të funksionojë me ata që kanë përjetuar përvoja të rëndësishme traumatike.

Unë nuk jam e sigurt se do të kemi sukses me këta pacientë të veçantë,” tha për Science News neuroshkencëtarja Sophie Schwartz nga Universiteti i Gjenevës, një nga studiuesit pas studimit.

“Por nëse e bëjmë, kjo do të ishte një shtesë vërtet e rëndësishme për metodat që kemi për trajtimin e PTSD”.

Burimi: Euronews