Shkencëtarët ringjallin ‘Virusin Zombie’ 48’500 vjeçar të varrosur në akull

Ndërsa bota ngrohet, pjesë të mëdha të ngrirjes së përhershme po shkrihen, duke lëshuar material që është bllokuar në kontrollin e tij të akullt prej vitesh. Kjo përfshin një mori mikrobesh që kanë mbetur të fjetura për qindra mijëvjeçarë në disa raste.

Për të studiuar mikrobet në zhvillim, shkencëtarët tani kanë ringjallur një numër të këtyre “viruseve zombie” nga permafrost siberian, duke përfshirë një që mendohet të jetë gati 50,000 vjeç – një moshë rekord për një virus të ngrirë që kthehet në një gjendje të aftë për të infektuar organizma të tjerë.

Ekipi që qëndron pas punës, i udhëhequr nga mikrobiologu Jean-Marie Alempic nga Qendra Kombëtare Franceze për Kërkime Shkencore, thotë se këto viruse të ringjallur janë potencialisht një kërcënim i rëndësishëm për shëndetin publik dhe duhen bërë studime të mëtejshme për të vlerësuar rrezikun që këta agjentë infektivë mund të pozojnë teksa janë zgjuar nga gjumi i akullt.

“Një e katërta e Hemisferës Veriore është e mbuluar me tokë të ngrirë përgjithmonë, të referuar si permafrost”, shkruajnë studiuesit në punimin e tyre.

“Për shkak të ngrohjes së klimës, shkrirja e pakthyeshme e permafrostit po çliron lëndë organike të ngrira deri në një milion vjet, shumica e të cilave dekompozohen në dioksid karboni dhe metan, duke rritur më tej efektin serë.”

Virusi i amebës 48,500-vjeçar është në fakt një nga 13 të përshkruara në një studim të ri aktualisht në printim, me nëntë prej tyre që mendohet të jenë dhjetëra mijëra vjet të vjetër. Studiuesit zbuluan se secili prej tyre ishte i ndryshëm nga të gjithë viruset e tjerë të njohur për sa i përket gjenomit të tyre.

Ndërsa virusi që thyen rekord u gjet nën një liqen, vende të tjera të nxjerrjes përfshinin leshin e viganit dhe zorrët e një ujku siberian – të gjitha të varrosura nën ngricën e përhershme. Duke përdorur kultura të gjalla të amebës njëqelizore, ekipi vërtetoi se viruset ende kishin potencialin për të qenë patogjenë infektues.

Ne po shohim gjithashtu një numër të madh bakteresh të lëshuara në mjedis ndërsa bota ngrohet, por duke pasur parasysh antibiotikët që disponojmë, mund të argumentohet se ata do të ishin më pak kërcënues. Një virus i ri – si me SARS-CoV-2 – mund të jetë shumë më problematik për shëndetin publik, veçanërisht kur Arktiku bëhet më i populluar.

Situata do të ishte shumë më katastrofike në rastin e sëmundjeve të bimëve, kafshëve ose njerëzve të shkaktuara nga ringjallja e një virusi të panjohur të lashtë,” shkruajnë studiuesit.

“Prandaj, është legjitime të mendohet për rrezikun që grimcat e lashta virale të mbeten infektive dhe të kthehen në qarkullim nga shkrirja e shtresave të lashta të permafrostit”.

Ky ekip ka një formë për gërmimin me zell të viruseve në Siberi, me një studim të mëparshëm që detajon zbulimin e një virusi 30,000-vjeçar. Ashtu si mbajtësi i ri i rekordeve, ai ishte gjithashtu një pandoravirus, një gjigant aq i madh sa ishte i dukshëm duke përdorur mikroskopin e dritës.

Virusit të ringjallur i është dhënë emri Pandoravirus yedoma, i cili njeh madhësinë e tij dhe llojin e tokës së përhershme të ngrirë në të cilën u gjet. Studiuesit mendojnë se ka edhe shumë viruse të tjera për të gjetur, përtej atyre që synojnë vetëm amebat.

Shumë nga viruset që do të çlirohen gjatë shkrirjes së akullit do të jenë plotësisht të panjohur për ne – edhe pse mbetet për t’u parë se sa infektues do të jenë këta viruse pasi të ekspozohen ndaj dritës, nxehtësisë dhe oksigjenit të mjedisit të jashtëm. Të gjitha këto janë fusha që mund të hetohen në studimet e ardhshme.

Virologu Eric Delwart nga Universiteti i Kalifornisë, San Francisko, pajtohet se këta viruse gjigantë janë vetëm fillimi kur bëhet fjalë për të eksploruar atë që fshihet nën ngrirjen e përhershme. Megjithëse Delwart nuk ishte i përfshirë në studimin aktual, ai ka shumë përvojë në ringjalljen e viruseve të bimëve antike.

Nëse autorët me të vërtetë izolojnë viruse të gjalla nga permafrost i lashtë, ka të ngjarë që viruset e gjitarëve edhe më të vegjël dhe më të thjeshtë të mbijetojnë të ngrirë për shekuj të tërë,” tha Delwart për New Scientist.

Burimi: Science Alert