Shkencëtarët zbulojnë ‘virusin zombie’ 48,500-vjeçar në ngricën e përhershme të Arktikut

Noticeably warmer temperatures in the Arctic are already thawing the region’s permafrost, the permanently frozen layer below Earth’s surface.

Viruset “Zombie” që kaluan deri në 48.500 vjet të ngrirë në tokë mund të rizgjohen pasi ngricat e përhershme shkrihen për shkak të ndryshimeve klimatike, paralajmërojnë shkencëtarët.

Temperaturat dukshëm më të ngrohta në Arktik po shkrin tashmë ngrirjen e përhershme të rajonit, shtresën e ngrirë përgjithmonë nën sipërfaqen e Tokës.

Studiuesit tani po përpiqen të vlerësojnë se sa i madh mund të paraqesin për njerëzit bakteret dhe viruset e bllokuara brenda – dhe ata po ringjallin me kujdes disa prej tyre gjatë procesit.

Fatmirësisht, mund të shpresojmë në mënyrë të arsyeshme se një epidemi e shkaktuar nga një bakter patogjen prehistorik i ringjallur mund të kontrollohet shpejt nga antibiotikët modernë që disponojmë […] edhe pse bakteret që mbajnë gjene rezistente ndaj antibiotikëve duket se janë çuditërisht të përhapura në permafrost.” shkruajtën autorët e një studimi të botuar në shkurt në revistën Viruses.

Ai paralajmëroi “situata do të ishte shumë më katastrofike në rastin e sëmundjeve të bimëve, kafshëve ose njerëzve të shkaktuara nga ringjallja e një virusi të panjohur të lashtë” për të cilin nuk do të kishte asnjë trajtim specifik ose vaksinë të disponueshme menjëherë.

Shkrirja e ngricës së përhershme në Siberi është lidhur tashmë me shpërthimet e antraksit në renë, pasi verat jashtëzakonisht të nxehta atje bënë që sporet e lashta të antraksit të rishfaqen nga varrezat e kafshëve.

Në këtë studim të fundit, studiuesi francez Jean-Michel Claverie dhe ekipi i tij raportuan se kishin arritur të izolonin dhe ringjallënin disa viruse të lashta nga ngrica e përhershme, duke përfshirë një lloj virusi gjigant (Pithovirus) i gjetur në një mostër 27,000-vjeçare të permafrostit që përmban shumë lesh mamuthi.

Shumica e izolimeve të virusit ishin të familjes Pandoraviridae, një familje virusesh të ADN-së me dy zinxhirë që infektojnë amebat – organizma shumë të vegjël e të thjeshtë të përbërë nga vetëm një qelizë.

Viruse të panjohura ende për t’u zbuluar

Ky studim konfirmon aftësinë e viruseve të mëdha të ADN-së që infektojnë Acanthamoeba për të mbetur infektues pas më shumë se 48,500 vjetësh të kaluar në permafrost të thellë,” shkruajnë autorët.

Për siguri, Claverie dhe ekipi i tij janë fokusuar në ringjalljen e viruseve prehistorike që synojnë amebat njëqelizore, në vend të kafshëve apo njerëzve.

Shkencëtarë të tjerë në Rusi aktualisht po kërkojnë për “paleoviruse” direkt nga mbetjet e mamuthëve, rinocerontëve të leshtë ose kuajve prehistorikë të ruajtura nga ngricat e përhershme.

Pa nevojën për të nisur një projekt kaq të rrezikshëm, ne besojmë se rezultatet tona me viruset që infektojnë Acanthamoeba mund të ekstrapolohen në shumë viruse të tjerë të ADN-së që mund të infektojnë njerëzit ose kafshët,” shkruajtën Claverie dhe ekipi i tij.

Ndryshimet klimatike po përkeqësojnë mbi 200 sëmundje dhe sistemin tonë imunitar më të dobët, zbulon studimi. Ata paralajmëruan se ka të ngjarë që viruse ende të panjohura të lëshohen ndërsa ngrirja e përhershme shkrihet.

“Për sa kohë këto viruse mund të mbeten infektues pasi të ekspozohen ndaj kushteve të jashtme (drita UV, oksigjeni, nxehtësia) dhe sa gjasa do të kenë ata të takojnë dhe infektojnë një host të përshtatshëm në interval, është ende e pamundur të vlerësohet,” thanë ata.

“Por rreziku është i detyruar të rritet në kontekstin e ngrohjes globale, në të cilën shkrirja e ngricave të përhershme do të vazhdojë të përshpejtohet dhe më shumë njerëz do të popullojnë Arktikun në vazhdën e sipërmarrjeve industriale”.

Burimi: Euronews