Shkencëtarët zbuluan një botë të re masive dhe nuk e kanë idenë se si u formua

Teleskopi Shumë i Madh i Observatorit Jugor Evropian ka zbuluar një botë krejt të re. Planeti në fjalë ndodhet 325 vite dritë larg Tokës, në konstelacionin Centaurus. Vetë planeti orbiton b Centauri-n, një sistem me dy yje që shpesh mund ta shihni me sy të lirë. Shkencëtarët thonë se ky sistem yjor është sistemi më i nxehtë strehues i planetit që ne njohim. Tani njihet si b Centauri (AB)b, ose b Centauri b. Përveç kësaj, shkencëtarët zbuluan se bota e re rrotullohet rreth yllit të saj mbi 100 herë më shumë se distanca midis Jupiterit dhe Diellit.

Një planet masiv për një sistem masiv

Ajo që e bën këtë zbulim të ri kaq intrigues, megjithatë, është se shkencëtarët po “vrisnin mendjen” për të. Për shkak të nxehtësisë së sistemit me dy yje, nuk ka kuptim që planetët të formohen brenda tij. Si i tillë, shkencëtarët janë të hutuar se si u formua kjo botë e re.

Shkencëtarët thonë se nxehtësia nga dy yjet në sistemin b Centauri duhet të funksionojë kundër formimit të botëve ose planetëve të rinj. Po kështu, masa e madhe e sistemit duhet të ketë gjithashtu një efekt negativ. Sistemi b Centauri është shtëpia e dy yjeve që së bashku janë gjashtë deri në 10 herë më të rëndë se Dielli ynë. Si i tillë, kjo e bën atë sistemin më masiv ku shkencëtarët kanë konfirmuar praninë e një planeti deri më tani.

Sipas studimit, b Centauri b është 10 herë më i madh se Jupiteri. Kjo e bën atë një nga botët e reja më të mëdha që njerëzimi ka zbuluar gjatë dekadave që ne kemi studiuar hapësirën. Orbita e tij është gjithashtu më e madhe se çdo gjë që kemi parë më parë. Studiuesit thonë se ai rrotullohet në një orbitë të gjerë 100 herë më të madhe se ajo e Jupiterit rreth diellit. Ndërsa zbulimi është relativisht i ri, studiuesit zbuluan se teleskopi 3.6 metra i ESO-s kapi një imazh të planetit pothuajse 20 vjet më parë. Megjithatë, shkencëtarët nuk e njohën atë si një planet në atë kohë.

Shkencëtarët nuk e dinë se si u formua kjo botë e re

Një nga gjërat më hutuese në lidhje me këtë botë të re është fakti se masa e madhe dhe nxehtësia nga dy yjet duhet të krijojnë rrezatim të mjaftueshëm me energji të lartë që çdo gjë rreth tij të fillojë të avullojë më shpejt. Megjithatë, ky zbulim planetar bie ndesh me gjithçka që dimë aktualisht rreth formacioneve planetare.

Planeti në b Centauri është një botë aliene në një mjedis që është krejtësisht i ndryshëm nga ajo që ne përjetojmë këtu në Tokë dhe në Sistemin tonë Diellor,” shpjegoi në një deklaratë për shtyp nga ESO bashkautori Gayathri Viswanath, Ph.D. student në Universitetin e Stokholmit. “Është një mjedis i ashpër, i dominuar nga rrezatimi ekstrem, ku gjithçka është në një shkallë gjigante: yjet janë më të mëdhenj, planeti është më i madh, distancat janë më të mëdha.”

Burimi: BGR