Shkencëtarët zhvillojnë pajisje të reja elektronike ultra të shpejta për 6G dhe më gjerë

Të kemi gjëra të tilla si transmetimi me definicion ultra të lartë në majë të gishtave në telefonat tanë celularë është diçka që ne kemi mundur ta shijojmë vetëm falë 5G, gjenerata e pestë e komunikimeve celulare.

Por themi se jeta jonë e përditshme e ardhshme do të përfshijë internetin satelitor, realitetin virtual, automjetet autonome dhe shtëpitë inteligjente: atyre do t’u duhet edhe më shumë lidhje me shpejtësi të lartë dhe teknologji të afta për të përpunuar sasi të mëdha të dhënash jashtëzakonisht shpejt.

Përshpejtimi i komunikimeve me valë kërkon sinjale më të shpejta, me elektronikë që funksionojnë në frekuenca më të larta – numri i lëkundjeve në sekondë, ose sa shpejt mund të shkojë një sinjal nga pika A në pikën B.

Aktualisht, sistemet e komunikimit mund të përdorin sinjale me shpejtësi deri në dhjetëra gigahertz (1 miliardë lëkundje për sekondë), por për komunikimet e ardhshme 6G, atyre do t’u duhen sinjale aq të shpejta sa një teraherz (1 trilion lëkundje për sekondë).

Për fat të keq, tani pajisjet elektronike si tranzistorët nuk mund të funksionojnë me shpejtësi kaq të larta, duke rezultuar në atë që shpesh përmendet si “hendeku terahertz”. Ky kufizim mund të pengojë përparimin e teknologjive të ardhshme.

‘Metapajisjet’ elektronike

Studiuesi iranian Mohammad Samizahed Nikoo dhe ekipi i tij në Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) kanë zhvilluar një lloj të ri pajisjeje si një alternativë ndaj transistorëve dhe diodave që është në gjendje të transmetojë shpejtësi shumë më të larta.

Pajisjet elektronike konvencionale punojnë në bazë të elektroneve kontrolluese: ekziston një “portë” që ose i lë elektronet të shkojnë, ose i detyron ata të ndalojnë. Por shkencëtarët dolën me një qasje të re ndaj elektronikës që kontrollon transmetimin elektromagnetik pa injektuar një elektron të vetëm.

Ata e quajtën këtë koncept një “metapajisje elektronike” – sepse mund të bëjë shumë më tepër se një pajisje normale. Në fakt, ai shfaq “veti të jashtëzakonshme elektronike”, thotë studimi.

Ai përdor një “lloj çelësi krejtësisht të ndryshëm, me një parim dhe mekanizëm të veçantë pune” sesa transistorët, tha Samizahed Nikoo për Euronews Next.

Në vend që të mbështetemi në lëvizjen e elektroneve, ne menaxhojmë ndërveprimet elektromagnetike për të arritur shpejtësi shumë më të shpejta. Ky çelës i ri elektronik na lejon të kontrollojmë sinjalet e shpejta,” shpjegoi ai.

10 herë më shpejt se 5G – dhe ndoshta edhe më shpejt se kaq

Samizahed Nikoo dhe ekipi i tij arritën të transmetojnë të dhëna në frekuenca terahertz deri në 100 gigabit për sekondë, që tashmë është 10 herë më e shpejtë se 5G dhe 100 herë më e shpejtë se 4G.

Këto shpejtësi të larta na mundësojnë të transferojmë shpejt një sasi të konsiderueshme informacioni, duke përmbushur kërkesat e telekomunikacionit 6G,” shtoi ai.

Gjetjet e tyre, të publikuara këtë muaj në revistën Nature, sugjerojnë se metapajisje të tilla elektronike mund të jenë në gjendje të arrijnë shpejtësi edhe më të larta dhe të hapin rrugën për lidhjet me valë me shpejtësi të dhënash në terabit për sekondë (në mijëra gigabit për sekondë).

Me fjalë të tjera, sipas ekipit, këto pajisje jo vetëm që mund të përballojnë lehtësisht shpejtësitë e kërkuara për 6G, por ato gjithashtu mund të sjellin gjeneratën e ardhshme të komunikimeve ultra të shpejta.

Kompanitë si Huawei, Apple dhe Ericsson po punojnë tashmë në zhvillimin e materialeve të reja gjysmëpërçuese – përveç silikonit – për t’i bërë transistorët më efikas për telekomunikimet 6G.

Samizadeh Nikoo tha se ekipi i tij, në të kundërt, zhvilloi “një lloj të ri pajisjeje elektronike që mund të ndërtohet në çdo lloj gjysmëpërçuesi“.

“Kjo do të thotë që ne mund të arrijmë shpejtësi 6G duke u fokusuar në silikon ekonomik dhe duke e zbatuar pajisjen në materiale të reja gjysmëpërçuese, mund të arrijmë shpejtësi edhe më të larta për telekomunikimet e ardhshme post-6G”.

Një aspekt thelbësor i kësaj pajisjeje elektronike të re që e bën të zbatueshme është se mund të prodhohet pa kërkuar kushte të veçanta duke përdorur procese standarde të industrisë gjysmëpërçuese,” shtoi ai.

Samizadeh Nikoo tha se ai dhe ekipi i tij presin që kjo pajisje të përdoret edhe si qarqe të pavarura dhe të integruara.

Ekziston frika e vazhdueshme se gara drejt lidhjes gjithnjë e më të shpejtë të internetit përmes rrjeteve 5G mund të ketë efekte të dëmshme në mjedis dhe në shëndetin e njeriut, dhe Samizadeh Nikoo tha se kërkimet po vazhdojnë për të siguruar që teknologjia të jetë e sigurt.

Megjithatë, aspekti intrigues i telekomunikacionit 6G është se valët me frekuencë jashtëzakonisht të lartë të përdorura, të njohura si terahertz, nuk kanë aftësinë për të depërtuar thellë në indin e lëkurës,” tha ai.

“Kjo do të thotë se ato hyjnë në sipërfaqen e lëkurës së njeriut vetëm me rreth 0.1 mm, duke reduktuar kështu gjasat e ndonjë efekti negativ në organet ose indet e brendshme”.

Burimi: Euronews