“Shtyllat e Krijimit”, imazhet magjepsëse nga teleskopi hapësinor James Webb

Imazhi i marrë nga teleskopi hapësinor James Webb i të ashtuquajturave “Shtyllat e Krijimit” ka një bukuri të pakrahasueshme.

Këto janë re të dendura gazi dhe pluhuri ndëryjor të ftohtë ku formohen yje të rinj. Imazhi i ri i Webb-it nga kamera e tij afër infra të kuqe fokusohet në Mjegullnajën masive të Shqiponjës 6500 vite dritë nga Toka.

AP22292517795427.jpg
Imazhi i ri i marrë nga teleskopi hapësinor James Webb
NASA, ESA, CSA, STScI nëpërmjet AP

Shtyllat e Krijimit u fotografuan për herë të parë nga Teleskopi Hapësinor Hubble në 1995 dhe përsëri në 2015.

AP22292521691282.jpg
Në të majtë është imazhi i Hubble në 2014, në të djathtë është fotografia e James Webb
NASA, ESA, CSA, STScI nëpërmjet AP

Krahasuar me Teleskopin Hapësinor Hubble, pasqyra e të cilit është 2.4 metra në diametër, pasqyra e James Webb është 6.5 metra në diametër dhe përbëhet nga tetëmbëdhjetë seksione gjashtëkëndore të veshura me ar. Masa e lëshimit të teleskopit është e barabartë me 6500 kg, rreth gjysma e masës së Hubble.

AP248440947546.jpg

Burimi: CNN