COP27 do t’u japë fëmijëve dhe të rinjve një platformë për herë të parë

Në eventin COP të këtij viti në Egjipt, të rinjve më në fund do t’u jepet platforma e tyre. Pavijoni i Fëmijëve dhe Rinisë do t’i lejojë aktivistët e rinj të shprehin shqetësimet e tyre për klimën dhe shpresojmë të ndikojë në negociatat për herë të parë.

Nuk është sekret që disa nga aktivistët më të pasionuar për klimën janë të rinj.

Ndoshta kjo është për shkak se vendimmarrësit e politikave dhe negociatorët janë shpesh mbi moshën 50 vjeç me pak ose aspak mundësi për të jetuar ndonjëherë për të parë pasojat klimatike të veprimeve të tyre.

Vitet e fundit, të rinjtë janë bërë gjithnjë e më të hapur për të shprehur fjalën në përcaktimin e së ardhmes së tyre. Si rezultat, mungesa e kontributit të të rinjve në samitet e mëparshme të COP është kritikuar shumë.

Më në fund, duket se të rinjtë do të kenë mundësinë të shprehin shqetësimet e tyre, të zhvillojnë diskutimet e tyre dhe shpresojmë të ndikojnë në politikat mjedisore përmes pavijonit për fëmijë dhe të rinj të COP27.

Kjo platformë e dedikuar do të vendoset në Zonën Blu, hapësirën e brendshme të menaxhuar nga OKB-ja e cila pret negociatat globale. Ai synon t’u japë të rinjve një vend të merituar në tavolinë gjatë momenteve kyçe të vendimmarrjes.

How to talk to your kids about climate change | PBS NewsHour

Pse zërat e të rinjve janë kaq të rëndësishëm

Pa pasur fjalën për këtë çështje, të rinjtë e sotëm kanë trashëguar një planet që është nën stres të rëndë ekologjik.

Mungesa e veprimit vendimtar për klimën nga udhëheqësit globalë do të nënkuptojë se këto breza mund të përfundojnë duke jetuar në një planet që është pothuajse i pabanueshëm. Kjo, pa ndryshim, do të jetë rezultat i shumë vendimeve të pamatura të marra nga brezat e shkuar prej kohësh.

Ka kuptim që UNICEF-i e përshkruan krizën klimatike si krizë të të drejtave të fëmijëve. Organizata thekson se 1 miliard fëmijë janë tashmë në një pozitë jashtëzakonisht të cenueshme për shkak të ndikimeve të ndryshimeve klimatike.

Për këtë numër të madh, ushqimi dhe uji, siguria e strehimit, kujdesi shëndetësor dhe arsimi janë në rrezik për t’u rrëmbyer nga ngjarje ekstreme të motit si thatësira, stuhitë dhe përmbytjet.

The Climate Change Students Are Fighting For Their World. We're Just Living In It | Cognoscenti

Nuk është çudi që zërat e rinj kanë qenë më të zëshmit në luftën kundër ndryshimeve klimatike. Të rinjtë, duke udhëhequr grevat, protestat, peticionet dhe më shumë në shkolla, kanë treguar përkushtimin dhe motivimin e tyre të ashpër për të nxitur ndryshime shoqërore.

Qëllimet e tyre kryesore janë mbrojtja e atyre që janë më të prekurit, siç janë popujt indigjenë dhe ata që jetojnë në vendet më të ndjeshme ndaj fatkeqësive klimatike. Strategjitë gjithëpërfshirëse për zbutjen, përshtatjen dhe financimin e veçantë për humbjet dhe dëmet janë ndër kërkesat e tyre kryesore.

Deri më tani, shumica e takimeve zyrtare në lidhje me mbrojtjen e mjedisit janë zhvilluar me dyer të mbyllura me të rinjtë të përjashtuar kryesisht.

Kjo ilustrohet më së miri nga takimet e kaluara të COP, të cilat kanë bërë minimumin në mirëpritjen e ideve të politikave, historive të jetuara dhe ndjenjave personale të rinisë.

Global climate strike – Parents let kids as young as FOUR wave 'f*** Boris' signs at climate change protest – and airline mogul Branson's daughter joins in | The Sun

Pse takimet e kaluara të COP dështuan

Ndonëse COP26 në Skoci u reklamua si “COP më gjithëpërfshirës deri më tani”, mundësitë për të rinjtë për t’u përfshirë në politikat klimatike ishin të pakta.

Për të mos përmendur, protokollet e rrepta të pandemisë ishin ende në fuqi, që do të thotë se të rinjtë nga Jugu Global – vende që aktualisht po përballen me barrën e krizës klimatike – nuk ishin në gjendje të merrnin pjesë për shkak të pabarazisë së vaksinave kundër COVID.

Duke reaguar ndaj Ditës së Rinisë së ngjarjes, Drejtori Global i Varfërisë së Fëmijëve dhe Klimës në Save The Children tha:

“Përfshirja e fëmijëve dhe të rinjve nuk është bërë prioritet, edhe me pengesa të mëdha për pjesëmarrje si pabarazia e vaksinave dhe pabarazia globale. Por edhe ata që ia kanë dalë këtu kanë luftuar… [ata janë] përjashtuar nga negociatat”.

Duket si mendjelehtë t’i lejosh të rinjtë të formësojnë të ardhmen që duan të shohin, në vend që të lihen politikanët me interesa personale dhe liderët e tjerë të marrin vendime dritëshkurtëra që janë shumë të njëanshme nga përfitimet ekonomike.

Le të shpresojmë që muajin e ardhshëm në Egjipt, Pavijonit të Fëmijëve dhe Rinisë, i udhëhequr nga Koalicioni Rinor i të Premteve për të Ardhmen dhe Humbjen dhe Dëmtimin, t’i jepet fjala që meriton.

Burimi: Thred.