Si mund t’i inkurajojnë prindërit fëmijët të ndjekin interesat e tyre pa qenë shtytës

Kur një fëmijë zhvillon një interes, mund të jetë e lehtë për prindërit që të dëshirojnë që ai të shkëlqejë në të, por është e rëndësishme të bëjmë një dallim midis inkurajimit të shëndetshëm dhe presionit për të pasur sukses.

Qoftë akademikët, sportet apo hobi më kreativ, është një shenjë pozitive kur një fëmijë tregon një interes dhe madje një aftësi për diçka. Por shumë shpesh, prindërit bien në grackën e shtyrjes së fëmijëve të tyre për të kërkuar arritje, në vend që thjesht t’i lënë ata të shijojnë interesat e tyre.

Është vërtetuar se ky lloj prindërimi “i shtyrë”, i fokusuar te suksesi, mund të ketë efekte të dëmshme në mirëqenien e një fëmije në terma afatgjatë.

Një studim i vitit 2016 nga Universiteti Shtetëror i Arizonës mbi nxënësit e klasës së gjashtë zbuloi se presioni që prindërit ushtronin fëmijëve mbi notat e tyre dhe aktivitetet e tyre jashtëshkollore në fakt mund t’i pengojë ata të bëhen “të përshtatur mirë dhe të suksesshëm në jetën e mëvonshme”.

Studimi zbuloi gjithashtu se, në mënyrë paradoksale, fëmijët e prindërve që përqendroheshin më shumë te arritjet sesa te cilësitë si dhembshuria dhe mirësjellja, në fakt kishin nota më të ulëta.

Suniya Luthar, një nga autorët e studimit, tha se inkurajimi i fëmijëve që të përqendrohen “shumë në vlerësimet e jashtme (siç janë notat dhe nderimet jashtëshkollore) për ndjenjën e tyre të vetëvlerësimit mund të çojë në pasiguri, ankth dhe shqetësim të përgjithshëm.

Në të vërtetë, profesoresha e Universitetit të Kentit, Ellie Lee, tha për CNBC se ndonjëherë mund të ketë një keqkuptim se prindërit duhet ta “formojnë këtë fëmijë për t’u bërë ky lloj personi i veçantë, i cili është fantastik, [dhe] shumë gjëra nuk varen nga ju”.

Ndiqni interesat tuaja

Lee, i cili është drejtor i Qendrës për Studimet e Kulturës së Prindërimit, tha se një nga mënyrat më të mira për të inkurajuar fëmijët të ndjekin diçka që u pëlqen pa ushtruar presion mbi ta, ishte që prindërit të siguroheshin se ata kishin gjithashtu interesat e tyre.

Ajo tha se njerëzit pothuajse mund të “heqin veten e tyre të mëparshme” dhe të ndalojnë së bëri atë që u intereson kur të bëhen prindër.

Lee pranoi se ndërsa të kesh fëmijë “ndryshon plotësisht jetën tënde”, është ende e rëndësishme që prindërit të kenë hobet e tyre.

Unë mendoj se gjëja që ka më shumë gjasa të ndikojë tek fëmijët dhe t’i bëjë ata të interesuar me të vërtetë për diçka është në thelb [të shohësh] njerëz që me të vërtetë po bëjnë gjëra për të cilat u interesojnë,” tha ajo.

Lee tha se shikimi i prindërve që shpenzojnë kohë dhe bëjnë përpjekje për diçka që u intereson, mund t’i ndihmojë fëmijët të vlerësojnë sasinë e angazhimit që duhet për t’u bërë të aftë në një aktivitet të caktuar.

Dëgjoni dhe vëzhgoni

Psikologia edukative e fëmijëve dhe adoleshentëve Melernie Meheux tha për CNBC se është e rëndësishme që prindërit të dëgjojnë dhe vëzhgojnë fëmijët në mënyrë që të zbulojnë se për çfarë janë të interesuar.

Unë gjithmonë do të jap reagime të mira, nëse doni të inkurajoni dhe motivoni, vijuni në dukje atë që ata bëjnë mirë dhe duke mos qenë shumë kritik,” tha Meheux, e cila punon si mësuese akademike në Institutin e Edukimit të Kolegjit Universitar në Londër.

Përveç kësaj, ajo rekomandoi që prindërit t’u mundësojnë fëmijëve të “drejtohen nga vetja” duke i lënë ata të kuptojnë se çfarë pëlqejnë për veten e tyre përmes lojës ose duke provuar një sërë aktivitetesh të ndryshme.

Lejimi i fëmijëve të zbulojnë se çfarë u pëlqen të bëjnë për veten e tyre, e kombinuar me inkurajimin e mirë, është më mirë për shëndetin e tyre të përgjithshëm mendor dhe rregullimin emocional, tha Meheux.

Kur fëmijët janë të relaksuar, të lumtur dhe të kënaqur, ata mësojnë më shumë, kështu që në fakt përfitimet për të luajtur dhe për t’u angazhuar në diçka që ju pëlqen peshojnë më shumë se ndoshta duke i inkurajuar fëmijët të bëjnë gjëra për të cilat ata nuk janë aq të mirë,” tha ajo.

Në të njëjtën kohë, Meheux pranoi se shumë prindër kanë qëllime të mira për fëmijët e tyre dhe se ata ndonjëherë thjesht mund të “gabohen” në përpjekjet e tyre për të inkurajuar fëmijët të ndjekin një hobi të caktuar.

Burimi: CNBC