Si ta ndalojmë pandeminë tjetër që do të vijë?

Në fund të vitit 2019, virologu i Institutit Kirby Prof Stuart Turville po kërkonte një punë tjetër.

Normat e financimit ishin shumë të ulëta për të mbijetuar,”-thotë ai.

Por përpara se të largohej, erdhi pandemia e Covid-19. Ai tani drejton laboratorin e sigurisë së lartë të institutit në Universitetin e Uellsit të Ri Jugor, ku studiohet dhe rritet virusi që shkakton Covid-19. Ai dhe ekipi i tij punojnë me orë të gjata duke analizuar qindra mostra Covid nga i gjithë vendi, duke studiuar variante dhe duke punuar në trajtime. Kur Turville shkoi në shtëpi, pasi i pa për një kohë të shkurtër fëmijët e tij, ai shkroi grante për financim dhe tani është më e lehtë për t’i siguruar ata.

Kur mendon për kohën para pandemisë kur mendoi të linte punën, Turville citon filmin fantazi të vitit 2005, Nanny McPhee.

Kur të keni nevojë për mua, por nuk më doni, atëherë unë duhet të qëndroj“,-thotë Turville. “Unë do t’ia tregoj këtë tani çdo virologu që trajnoj këtu. Nëse ata nuk financohen, nuk kërkohen, unë do t’i kujtoj ata që të mbahen fort. Një ditë, ata do të jenë shumë të nevojshëm”.

Ndryshimi i klimës dhe shkatërrimi i habitatit do të sjellë ‘surpriza’

Kur mund të vijë ajo ditë, është e vështirë të parashikohet, thotë Turville, por virologët dhe ekspertët e sëmundjeve infektive bien dakord që më shumë pandemi të tjera janë të pashmangshme. Ajo që është më pak e sigurt është se nga do të vijnë të tjerët dhe sa të ashpër do të jenë.

Përgjigjet e atyre pyetjeve varen nga sa përgjegjësi marrin njerëzit për ndikimin e tyre në mjedis, thotë Turville. Historia tregon se përparimet në teknologji, ndërsa përmirësojnë aftësinë tonë për t’u marrë me pandemitë, mund të jenë gjithashtu gjërat që i shkaktojnë ato dhe ushqejnë përhapjen e tyre.

“Ne jemi të zgjuar dhe fatkeqësisht naiv në të njëjtën kohë në lidhje me planetin,”-thotë Turville. “Ekonomia dhe hapat e mëdhenj të teknologjisë sjellin standarde të mëdha jetese në të gjithë globin, por mund të nxjerrin në dritë shumë të lindur të padëshiruar.”

Ai përdor HIV-in si shembull. Është vlerësuar se HIV ka hyrë në popullatën njerëzore nga primatët diku afër Kinshasa, tani kryeqyteti i Republikës Demokratike të Kongos, rreth fillimit të viteve 1900. Megjithatë, nuk u identifikua tek njerëzit deri në fillim të viteve 1980, duke u përhapur me rritjen e lidhjeve të transportit.

“Zona në zhvillim e Kinshasa çoi në infrastrukturën që lëvizi virusin përgjatë asaj rruge,”-tha Turville. “Pastaj, ajo u zhvendos në porte dhe më pas në qytete, siç e dimë të gjithë. Ajo drejtohej nga aktivitete ekonomike.”

Viruse të tjerë janë shfaqur nga njerëzit që shqetësojnë mjedisin, thotë Turville. Virusi nipah i lindur nga lakuriqët e natës, i cili shkakton encefalit të rëndë – inflamacion të trurit – te njerëzit, rrjedh nga praktikat bujqësore intensive dhe ndryshimi i klimës.

Rreth tre të katërtat e të gjitha sëmundjeve të reja virale në zhvillim gjatë dy dekadave të fundit kanë qenë zoonotike, të transmetuara nga një burim kafshësh, kryesisht lakuriqë natyre, brejtës ose zogj. Por shpesh mungon në diskutimet për origjinën e tyre është roli i njerëzve.

Për fat të keq, gjëra të tilla si ndryshimi i klimës dhe shkatërrimi i habitatit do të sjellin me vete‘ surpriza’ ndërsa lufta e kafshëve për t’u marrë me mjediset e tyre të ndryshuara janë me mirësjellje nga ne“,-thotë Turville.

Prof Dominic Dwyer, një virolog mjekësor i cili është pjesë e një ekipi prej 14 personash që hetojnë pandeminë Covid-19 për Organizatën Botërore të Shëndetësisë, pajtohet. I njëjti ekip tani po identifikon studimet që duhet të bëhen për t’u përgatitur më mirë për pandeminë tjetër dhe për të parandaluar që ajo të jetë kaq e rëndë.

Dwyer thotë se një pjesë kryesore e planifikimit për pandemitë e ardhshme do të jetë kuptimi i bashkëveprimit të kafshëve, mjedisit dhe njerëzve.

Të gjithë viruset që janë shfaqur në 50 vitet e fundit kanë ardhur ose nga kafshët ose nga mjedisi, dhe lidhja, rrjeti, midis atyre faktorëve dhe njerëzve është kaq e rëndësishme“,-thotë ai.

“Përgatitja dhe planifikimi përfshin marrjen në konsideratë të demografisë, mjediseve të mbushura me njerëz në të cilët jetojnë, mjediset e kujdesit shëndetësor që lejojnë përhapjen e disa gjërave, por jo të tjera, ndryshimin e klimës dhe ndikimin e mënyrës sesi ne përdorim tokën dhe bashkëveprojmë me jetën e egër, mënyrën se si bëjmë tregti, bujqësia dhe turizmi. Të gjitha ato gjëra kanë një ndikim në atë që lejon një pandemi të shfaqet dhe të vazhdojë”.-shtoi ai.

Në sëmundjet infektive, kjo shpesh quhet qasja Një Shëndet – integrimi i sektorëve të shëndetit njerëzor, kafshë dhe mjedisor, si dhe shkencat shoqërore, bioinformatika dhe teknologjia dhe bashkëpunimi ndërkombëtar.

Pas shpërthimit të Sars 2002-04, një epidemi që përfshin sindromën e rëndë akute të frymëmarrjes të shkaktuar nga një koronavirus, pothuajse të gjitha vendet ranë dakord të raportojnë ndonjë virus të ri ose shqetësues te OBSH dhe në pjesën tjetër të botës.

“Tani ne e kuptojmë përmes Covid që jo vetëm që duhet ta bësh atë, por duhet ta bësh shpejt”, thotë Dwyer. “Kjo është diçka e re, dhe kjo është ajo për të cilën G7 kanë folur. Cila është kontrata që duhet të bëjmë midis vendeve për të siguruar raportimin më shpejt?”

A mund të jemi të sigurt se vendet që regjistrohen do të ndjekin me angazhimin e tyre raportimin e plotë, transparent dhe të shpejtë?

Unë do të isha,”-thotë Dwyer. “Kjo ka qenë qartë gjëja më e keqe në 100 vjet, kështu që ju do të shpresonit se do të ishin. Por ju duhet ta bëni këtë lloj gjëje në mënyrë diplomatike. Tani nuk jam diplomat, falë Zotit. Por si e bind bota, për shembull, Kinën ose vendet e tjera ndoshta më të mbyllura, të bashkohen dhe ta bëjnë atë për të gjithë? Ky është një diskutim diplomatik, por sa më shumë që hidhni baltë ose i jepni faj, aq më pak gjasa keni të merrni bashkëpunim.”

‘Ka viruse jo aktive, por që janë gati ose ka të ngjarë të jenë shumë shpejt’

Një letër e botuar nga Elsevier me titull Përgatitja për viruset zoonotike në zhvillim, thotë se ekspertët kishin paralajmëruar për pandeminë Covid-19 për vite me radhë, shpesh duke e modeluar atë në literaturën me emrin Sëmundja X.

Skenari i sëmundjes X për të cilin shumë shkencëtarë kishin paralajmëruar u bë i vërtetë“,-thotë artikulli. “Sidoqoftë, investimet e mëparshme në mbikëqyrje, diagnostifikim, teknika të reja laboratorike, ndarje të dhënash të hapura dhe platforma vaksinash dhanë rezultat. Shpejtësia e këtyre zhvillimeve kryesore në mbikëqyrjen dhe kontrollin e virusit të ri është e pashembullt.”

Dwyer thotë se këto përparime shkencore dhe teknologjike, të kombinuara me ndarjen më të shpejtë të të dhënave nga qeveritë, do të na qëndronin në vend të mirë në menaxhimin e një pandemie të ardhshme. Investimet me pakicë në shëndetin publik, përfshirë Australinë, ishin korrigjuar disi.

Unë mendoj se herën tjetër do të jemi në një situatë më të mirë, do të zhvillojmë testet dhe gjenomikën më shpejt, dhe për këtë arsye do t’i kontrollojmë ato më mirë dhe më shpejt“,-thotë ai.

Prof Cassandra Berry, një studiuese në imunologjinë virale nga Universiteti Murdoch, tha që të përgjigjet më shpejt, Australia ka nevojë të “fillojë trajnimin dhe investimin në gjeneratën e saj të ardhshme të gjuetarëve të virusit tani”.

Humbja e ekspertizës në vendet e tjera, mungesa e fondeve lokale të kërkimit dhe mungesa e shkencëtarëve të ardhshëm që qëndrojnë në terren për një kohë të gjatë do të thotë se aftësia e Australisë për të zhvilluar vaksina dhe për t’i prodhuar ato në tokë mungon, thotë ajo.

“Ne kemi nevojë për të shfrytëzuar më shumë talent në Australi, ne po humbasim talentin jashtë shtetit, ne po humbasim gratë në STEM që sjellin diversitetin në tryezë, dhe kjo do të thotë që ne nuk jemi duke i kuptuar të gjitha aspektet e virologjisë, megjithatë këta janë njerëzit që duhet të jemi duke u zhvilluar për t’u bërë prodhues të vaksinave dhe virologë të së ardhmes.

“Ka viruse që janë jo aktive, por që janë gati ose ka të ngjarë të jenë shumë shpejt. Pandemia tjetër do të jetë me siguri një virus i ajrit që është shumë i transmetueshëm, shumë i paqëndrueshëm dhe me një rezervuar kafshësh. Do të jetë veçanërisht e rrezikshme nëse nuk ka shenja të dukshme, nëse përhapet vjedhurazi.

“Ne jemi shumë të vonuar për një pandemi tjetër të gripit dhe ka disa mutacione të lëvizjes nga zogjtë tek njerëzit. Ne kemi nevojë për fonde të investuara tani për studiuesit tanë për t’u përgatitur.”

Burimi: The Guardian