Çekuilibri energjetik i Tokës u dyfishua që nga viti 2005, duke bllokuar nxehtësinë ‘e paparë’, zbulon NASA

Sasia e energjisë të zënë në Tokë është pothuajse dyfishuar në dekadën e fundit, duke ndihmuar në ngrohjen globale më të shpejtë, ka zbuluar një studim i fundit.

Sipas ekipit ndërkombëtar të shkencëtarëve, përfshirë ata nga Nasa dhe Administrata Kombëtare Oqeanike dhe Atmosferike (NOAA), klima e planetit përcaktohet nga çekuilibri energjetik i tokës, që do të thotë ndryshimi midis sasisë së energjisë që planeti merr nga dielli dhe sasia që rrezaton mbrapsht.

Studimi i tyre aktual, bazuar në të dhëna satelitore dhe informacione nga një grup global i qëndruesve oqeanikë, të quajtur Argo, tregon se planeti po bllokon më shumë energji në sipërfaqen e tij tani, sesa atë që është në gjendje të dërgojë përsëri.

Rezultatet e analizës, të botuar këtë javë në revistën Geophysical Research Letters, zbuluan se modeli i ngrohjes së tokës është gati dyfishuar nga 2005 në 2019.

Madhësia e rritjes është e paparë më parë,“-tha Norman Loeb, një shkencëtar i Nasa dhe autor kryesor i studimit.

Z. Leob më tej shkroi se të dy metodat e përdorura për të analizuar çekuilibrin e energjisë po tregojnë të dyja “këtë prirje shumë të madhe” që i bën ata të besojnë se çekuilibri i shtuar i energjisë është “një fenomen i vërtetë dhe jo vetëm një artefakt instrumental”.

Kjo po ndodh për shkak të përqendrimeve të rritura atmosferike të gazrave serë, si dioksidi i karbonit dhe metani, që janë grumbulluar për shkak të aktivitetit njerëzor dhe kapin nxehtësinë në atmosferë, duke kapur rrezatimin dalës, që përndryshe do të shpëtonte në hapësirë.

Sasia e energjisë që mbetet e bllokuar në planet përshpejton ngrohjen globale, pasi rreth 90 përqind rezulton në ngrohjen e oqeaneve të saj dhe pjesa tjetër ngroh tokën dhe ajrin, duke kontribuar në shkrirjen e akullit.

Regjistrimet zgjatëse dhe shumë plotësuese nga Argo dhe CERES na kanë lejuar të dyve të përcaktojmë çekuilibrin e energjisë së Tokës me rritjen e saktësisë dhe të studiojmë ndryshimet dhe tendencat e saj me rritjen e depërtimit, me kalimin e kohës,”-Gregory Johnson, bashkëautor i studimit dhe oqeanografi fizik NOAA shkroi.

Vëzhgimi i madhësisë dhe ndryshimeve të këtij çekuilibri energjetik janë jetike për të kuptuar ndryshimin e klimës së Tokës“,-tha ai. Sidoqoftë, shkencëtarët gjithashtu arritën në përfundimin se kjo është vetëm “një fotografi në lidhje me ndryshimin afatgjatë të klimës”.

Studimi arrin në përfundimin se nëse modeli i ngrohjes nuk zvogëlohet në vitet e ardhshme, duhet të priten disa ndryshime më të mëdha në klimë sesa ato që tashmë po sheh planeti.

Burimi: The Independent