Si të ndaloni alergjitë sezonale të ndikojnë në stërvitjet tuaja në natyrë

  • Antihistaminikët nuk duhet të ndikojnë në performancën ose rikuperimin e ushtrimeve tuaja.
  • Sigurohuni që të zgjidhni llojin e duhur për të shmangur përgjumjen dhe lodhjen.
  • Për ata që vuajnë nga alergjia nga poleni që pëlqejnë ushtrimet jashtë, zvogëloni ekspozimin duke mbajtur maskë.

Ushtrimi jashtë mund të jetë i vështirë nëse vuani nga alergjitë sezonale.

Sipas CDC, 19.2 milion njerëz u diagnostikuan me ethe sana- një alergji e shkaktuar nga poleni ose pluhuri në të cilin mukozat e syve dhe hundës janë të përflakur, duke shkaktuar ngacmim në hundë dhe sy të përlotur – në 12 muajt e fundit dhe rreth 10-30% e amerikanëve kanë ethe sanë.

Alergjitë sezonale mund t’i lënë njerëzit të përpiqen të shohin përmes lotimit të syve, nuhatjes, teshtitjes dhe përgjithësisht të ndjehen keq, të gjitha këto mund ta bëjnë ushtrimin më të vështirë.

Sidoqoftë, nuk keni nevojë të hiqni dorë plotësisht nga stërvitjet në natyrë nëse mund të menaxhoni shpërthimet tuaja, thotë Sangeev Jain, MD, alergolog dhe imunolog i çertifikuar në bord në Columbia Allergy për Insider.

“Është e rëndësishme të menaxhoni në mënyrë të përshtatshme simptomat tuaja të alergjisë, veçanërisht nëse keni gjendje atopike shoqëruese të tilla si astma dhe ekzema, në mënyrë që të ndihmoni në parandalimin e një flakërimi në këto kushte,”-tha Jain.

Ju mund të menaxhoni simptomat me një antihistaminë si pilulë, pika sysh ose formë spray për hundën, tha Jain.

Antihistaminikët duhet të ndihmojnë, jo të pengojnë

Ndërsa ka disa hulumtime në shkallë të vogël që lidhin antihistaminat me përfitimet e reduktuara të stërvitjes, Jain tha se ka edhe studime që i kundërvihen këtij pretendimi.

Në përgjithësi besohet se antihistaminikët nuk duhet të ndikojnë drejtpërdrejt në performancën e stërvitjes së një personi dhe përfitimet që duhet të ketë nga ushtrimi,”-tha ai.

Jain rekomandon marrjen e një antihistamine jo-qetësuese nëse planifikoni të kryeni ndonjë ushtrim ose aktivitet gjatë ditës.

Nëse preferoni një qasje më të lokalizuar për të menaxhuar simptomat tuaja të alergjisë, mund të përdorni pika antihistamine të syve si Zaditor ose pika vajosëse për simptomat e syve, ose të përdorni spray për hundën steroide si Flonase për simptomat e hundës“,-tha Jain.

Për ata që vuajnë nga alergjia nga poleni, të cilët pëlqejnë të ushtrojnë jashtë, zvogëloni ekspozimin duke mbajtur maskë dhe duke bërë dush menjëherë pas stërvitjes për të hequr qafe çdo polen që bie në lëkurën dhe rrobat tuaja.

Antihistaminat e gjeneratës së parë mund të shkaktojnë përgjumje

Antihistaminat e gjeneratës së parë si Benadryl mund të shkaktojnë përgjumje dhe lodhje dhe mund ta bëjnë një person të ndjehet më pak energjik gjatë një stërvitje, por antihistaminat e gjeneratës së dytë si cetirizina (Zyrtec) dhe loratadina (Claritin) konsiderohen të jenë jo të përgjumura.

“Antihistaminat e gjeneratës së dytë janë një mundësi e shkëlqyeshme për menaxhimin e simptomave të alergjisë sezonale ditore ose të përhershme të tilla si bllokimi i hundës, rrjedhja e hundës, kruajtja, lotimi ose kruajtja e syve, të gjitha këto kanë më shumë të ngjarë të ndikojnë negativisht në performancën e stërvitjes së një personi”,-tha Jain.

Antihistaminikët nuk duhet të ndikojnë as në rikuperimin pas stërvitjes, shtoi ai.

Strategjia më e mirë është ulja e ekspozimit

Mënyra më efektive për të përballuar dhe trajtuar alergjitë është zvogëlimi i ekspozimit ndaj alergjenëve të njohur, tha Jain.

Sidoqoftë, ju gjithashtu mund të minimizoni simptomat duke përdorur filtra HEPA, shtroja hipolergjike dhe mbulesa jastëkësh dhe duke i mbajtur dritaret të mbyllura për të zvogëluar kontaktin me polenin jashtë.

Nëse nuk e dini nga çfarë jeni alergjik, mund të testoheni.

“Në varësi të ashpërsisë së simptomave tuaja dhe nevojave tuaja specifike, ju mund të jeni një kandidat për nënlëkurë (të shtëna alergjie), nëngjuhësore (SLIT) ose Precision Immune Targeting (imunoterapi intraimfatike e drejtuar me ultratinguj)”,-tha Jain.

Duke futur një sasi të kontrolluar të alergjenëve në trup dhe duke rritur gradualisht ekspozimin me kalimin e kohës, trupi juaj mund të trajnohet për të mos i parë më substancat si një kërcënim.

Burimi: Insider