Si të shikoni një nga lançimet më emocionuese në historinë e NASA-s

Po ndodh.

Teleskopi Hapësinor James Webb (JWST) – i cili do t’i japë njerëzimit pamje të paprecedentë të kozmosit të thellë – është planifikuar të lëshohet në hapësirë me një raketë, Ariane 5, sot më 25 dhjetor. (Një parashikim i keq i motit vonoi pak lëshimin e shumëpritur të 24 dhjetorit.) Është një nga nisjet më të rëndësishme në histori, kulmi i një pune çerek shekulli dhe mbi 10 miliardë dollarë të shpenzuar. Astronomët janë kuptueshëm në ankth.

Të gjithë po kryqëzojnë gishtat,” i tha Mashable në tetor Jason Steffen, një asistent profesor i fizikës në Universitetin e Nevadës, Las Vegas, i cili hulumton ekzoplanetet.

Është e lehtë të shikosh ngjarjen. NASA do të transmetojë nisjen drejtpërdrejt në NASA TV.

Mbulimi i nisjes fillon në orën 6 të mëngjesit ET më 25 dhjetor nga Qendra Hapësinore e Guianës në Kourou, Guiana Franceze.

Nisja është caktuar midis orës 7:20 të mëngjesit – 7:52 ET.

Duke supozuar se asgjë nuk shkon keq gjatë ngjarjeve të së premtes – largimi spektakolar i JWST nga Toka – ky do të jetë vetëm një hap në udhëtimin e gjatë të teleskopit drejt pikës së tij të shikimit 1 milion milje larg shtëpisë. Hapat e ardhshëm do të përfshijnë “sekuencën më komplekse të vendosjeve të provuara ndonjëherë në një mision të vetëm hapësinor”, shpjegoi NASA. Për shembull, njëqind e shtatë kunjat duhet të lirohen që mbrojtja e madhe e diellit e teleskopit, e cila është gjatësia e një fushe tenisi, të shpaloset siç duhet. Hapja do të zgjasë rreth një muaj.

Nëse gjithçka shkon siç është planifikuar, JWST – një bashkëpunim midis NASA-s, Agjencisë Evropiane të Hapësirës dhe Agjencisë Kanadeze të Hapësirës – do të:

  • Shikojë galaktikat dhe yjet e para të formuara ndonjëherë (rreth 13.7 miliardë vjet më parë)
  • Vëzhgojë ekzoplanete intriguese dhe të panjohura në sisteme të tjera diellore
  • Shohë objektet në kozmos të errësuar aktualisht nga retë e trasha të pluhurit dhe gazit

Procesi i ndërtimit të fushës dhe përgatitjes së tij për lançim ka qenë i lodhshëm dhe i mbushur me vonesa. Por kur qëllimi juaj është shkencë kozmike e paprecedentë, ambicioze, këto beteja zakonisht vijnë me territorin.

“Teleskopi Hapësinor James Webb është projekti astronomik më ambicioz dhe më kompleks i ndërtuar ndonjëherë, dhe sjellja e tij në jetë është një proces i gjatë dhe i përpiktë,” tha drejtori i Agjencisë Evropiane të Hapësirës Günther Hasinger në një deklaratë duke njoftuar një vonesë në 2018. “Pritja do të jetë pak më gjatë tani, por përparimi i shkencës që do të mundësojë ia vlen absolutisht.”

Burimi: Mashable