Si të tregoheni konfidencialë ndërkohë që flisni

Vetëbesimi është një tipar që ne e admirojmë te të tjerët dhe ankohemi për mungesën në vetvete. Por ndërsa disa njerëz mund të lindin vërtet të sigurt, është një aftësi që ne të tjerët mund ta fitojmë lehtë.

Siç e dinë të gjithë interpretuesit dhe folësit më të mirë publik, vetëbesimi ka të bëjë me dukjen, po aq edhe me ndjenjën e tij. Atëherë, ku më mirë të filloni të ndreqni konfidencën tuaj sesa në zërin tuaj, një nga mjetet më të rëndësishme që keni për t’u dhënë të tjerëve një përshtypje të favorshme?

Lexoni për të mësuar 10 sekretet e tingëllimit të sigurt. Këto këshilla të ekspertëve do t’ju përgatisin për sukses në çdo situatë profesionale ose në të folur para publikut.

  1. Praktikohuni

Çelësi për të bërë gjithçka mirë është ta bësh shpesh dhe fjalimi nuk bën përjashtim. Kur jeni nervoz në lidhje me një bisedë të vështirë, të tilla si ngritja e një çështje shefit tuaj ose një bisedë e planifikuar para një auditori, praktikoni atë që do të thoni paraprakisht. Eksperti i të folurit në publik Dale Carnegie rekomandon përdorimin e një mikrofoni të vërtetë nëse do të përdorni një gjatë ngjarjes aktuale. Regjistrimi i vetvetes është gjithashtu një mënyrë e mirë për të kuptuar nëse po përdorni ritmin dhe pauzat më të mira. Gjithashtu ju lejon të vlerësoni zërin tuaj për qartësinë dhe volumin.

  1. Mos e artikuloni një deklaratë si pyetje

Njerëzit bëjnë pyetje kur u mungon informacioni ose nëse duan miratim për një ide ose vendim, të dyja situatat mund t’ju bëjnë të tingëlloheni të lëkundshëm edhe nëse realisht nuk jeni. Për të projektuar idetë tuaja me besim, mos lejoni që zëri juaj të ngrihet në fund të një fjalie. Mbani një ton të barabartë të zërit dhe përfundoni thëniet tuaja me pikë, jo me pikëpyetje.

  1. Ngadalësohuni

Carmine Gallo, autore e Talk Like TED, pretendon se 190 fjalë në minutë janë niveli ideal i të folurit, për të folurit në publik. Me këtë shpejtësi, audienca juaj do të ndihet më pak sikur po flisni me ta dhe më shumë sikur po bisedoni gjatë drekës. Nëse flisni shumë ngadalë rrezikoni ta vini audiencën tuaj në gjumë. Dhe nëse flisni shumë shpejt mund të tingëlloheni amatorë ose nervozë, sikur po përpiqeni ta arrini atë me aq shpejt sa mundeni. Kjo është arsyeja pse 190 fjalë në minutë është vendi i ëmbël për të cilin duhet të synoni.

  1. Përdorni duart tuaja

Gjuha e trupit që shoqëron mesazhin tuaj është po aq e rëndësishme sa fjalët që dalin nga goja juaj. Audiencat i perceptojnë folësit që të kenë tipare më pozitive si ngrohtësia dhe energjia kur përdorin një larmi gjestesh, sipas Carol Kinsey Gorman, Ph.D., një trajner ekzekutiv dhe këshilltar në komunikimin joverbal. Ndërsa disa gjeste fizike, të tilla si të luani me veshjen ose prekja e flokëve, mund të shpërqendrojnë ose të përçojnë mungesën e besimit, përdorimi i duarve kur flisni është një mënyrë e shkëlqyeshme për të komunikuar ngazëllimin dhe njohuritë tuaja rreth temës.

  1. Zhdukini vërejtjet dhe frazat mbushëse

A i filloni ndonjëherë fjalitë tuaja me: “Ky është vetëm mendimi im”, “Më vjen keq”, “Unë jam duke punuar ende për këtë”, “Epo”, “Dua të them”, ose ndonjë numër parathëniesh të tjera negative dhe të padobishme. Shumica e njerëzve e bëjnë si një zakon ose nervozizëm, por paralajmërimet mund të dëmtojnë tonin e sigurt që po përpiqeni të tregoni. Në vend të kësaj, thoni atë për të cilën e keni fjalën dhe asgjë tjetër. Për shembull, “Ne duhet ta marrim këtë hap në një drejtim tjetër”, është shumë më bindëse sesa: “Epo, unë mendoj se duhet ta marrim këtë hap në një drejtim tjetër, por unë jam ende duke u përpjekur të gjej rrugën më të mirë për të marrë”.

  1. Qëndroni të hidratuar

Këngëtarët profesionistë kanë pije të preferuara para shfaqjes për të qetësuar dhe përgatitur kordat e tyre vokale. Dhe ndërsa ju mund të mos keni nevojë të goditni ndonjë oktavë gjatë konferencës suaj, hidratimi është po aq i rëndësishëm për altoparlantët. Studimet tregojnë efektet pozitive të hidratimit të kordave të zërit; në thelb, i mban ata të lagur dhe rrit tingullin e zërit tuaj. Pini ujë rregullisht gjatë gjithë ditës për rezultatet më të mira.

  1. Shprehni mirënjohje

Dr. Ramiro Zuniga shpjegon lidhjen midis mirënjohjes dhe vetëbesimit: “Kur një udhëheqës tregon mirënjohje, kjo ndihmon në krijimin e një atmosfere pozitive. Shfaqja e mirënjohjes përcjell mesazhin se gjithçka është mirë dhe po ecën në një drejtim përpara.” Kështu, falënderimi i bashkëpunëtorëve dhe raporteve të drejtpërdrejta për kontributet dhe arritjet e tyre është një mënyrë tjetër për të thënë që kompania po lulëzon dhe është në rrugën e duhur për të bërë edhe më mirë në të ardhmen. Filloni bisedën me pak mirënjohje, madje edhe një “Faleminderit për ardhjen” dhe do të përcillni besim që nga fillimi.

  1. Shtoni buzëqeshje në fjalimin tuaj

A keni dëgjuar fjalën e urtë se buzëqeshjet janë ngjitëse? Christine Clapp, një ekspert për të folurit publik në Universitetin George Washington, shpjegon përfitimet e buzëqeshjes si ndaj folësit dhe audiencës: “Buzëqeshja jo vetëm që e bën zërin tuaj më të këndshëm për t’u dëgjuar, por gjithashtu sjell besim… Do të dukeni miqësor, i afrueshëm dhe i përbërë.” Kjo është arsyeja më se e mjaftueshme për të qeshur herën tjetër kur të mbani një fjalim të rëndësishëm.

  1. Përdoreni heshtjen në avantazhin tuaj

Cila është frika juaj më e madhe e të folurit në publik? Për shumë njerëz, është heshtja. Ata shqetësohen për harrimin e një ideje të rëndësishme ose humbjen e mendimit të tyre në mes të një fjalie. Folësit që përpiqen të angazhojnë audiencat e tyre me pyetje shqetësohen se askush nuk do të përgjigjet. Por heshtja nuk është armiku juaj; në të vërtetë mund të jetë një mjet i fuqishëm për parashikimin e besimit. Trajneri profesional i fjalimit Gary Genard tregon se audiencat kanë nevojë për pauza strategjike në mënyrë që të mbajnë dhe kuptojnë pikat e rëndësishme. Për më tepër, aftësia për të jetuar me heshtjen, qoftë e krijimit tuaj ose të audiencës, ju bën të dukeni të sigurt.

  1. Mbani qëndrim të mirë

Mbajtja e kokës lart dhe rrotullimi i shpatullave mbrapa jo vetëm që do të bëjë që ju të dukeni të sigurt, por do të përmirësojë tingullin e zërit tuaj gjithashtu. Qëndrimi i mirë ju lejon të merrni frymë thellë përmes barkut tuaj, e cila është mënyra se si aktorët dhe folësit e tjerë publik projektojnë zërat e tyre për të rezonuar qartë në të gjithë hapësirën. Pra, për të maksimizuar fuqinë e zërit tuaj, uluni, ose ngrihuni drejt dhe merrni frymë thellë.

Burimi: Fast Company