Skeptikët e klimës po përdorin traumat e COVID-19 kundër nesh, thotë raporti i ri

Ndërsa bota po luftonte me përhapjen e COVID-19 vitin e kaluar, një racë e re e rrezikshme dezinformimi zuri rrënjë. Është një që lidh rregullat e pashembullta të vendosura gjatë pandemisë me masat radikale që do të kërkohen për të ndaluar ndryshimet klimatike.

Nuk është për t’u habitur që paralelet janë tërhequr midis dy krizave. Të dy kanë shkaktuar ndikime sizmike globale, në shkallë dhe afate kohore shumë të ndryshme. Por komploti i “bllokimit të klimës” i sjell ata në një afërsi të rreme dhe dëmtuese.

Një raport i ri nga Instituti për Dialogun Strategjik (ISD), një organizatë globale që merret me ekstremizmin dhe polarizimin, shpjegon sesi ky komplot pretendon se qeveritë do t’u heqin lirinë njerëzve me pretekstin e trajtimit të ndryshimeve klimatike.

Është e rëndësishme të pranohet se frika nga tejkalimi i qeverisë ose autoritarizmi nuk është në vetvete ekstremiste,” thotë menaxherja e lartë e politikave në ISD Jennie King për Euronews Green. Megjithatë, ajo që është problematike është “kur të gjitha çështjet publike sillen në një kuadër konspirativ që nënkupton se ka një dinamikë të padukshme të pushtetit në lojë.”

Gjatë tetë muajve të fundit, ISD ka gjurmuar sesi filloi të zhvillohej paranoja e ‘bllokimit të klimës’. U zbulua se figurat e krahut të djathtë po hidhnin një titull nga titujt e formuluar dobët nga media.

Një titull nga një artikull i mars 2021 i Guardian nënkuptonte se ne kishim nevojë për një bllokim global “çdo dy vjet” për të ulur emetimet. Kjo u kap nga skeptikët oportunistë të klimës. 28 përqind e postimeve kryesore në Twitter që përmendin “bllokimin e klimës” midis shtatorit 2020 dhe prillit 2021 i referohen këtij artikulli, i cili ri-formuloi titullin e tij disa orë pas publikimit.

Një përqindje e ngjashme (29 përqind) citoi “The Great Reset” ose “WEF”, duke iu referuar samitit të Forumit Ekonomik Botëror me atë titull vitin e kaluar, i cili u përmbys në një teori konspirative virale për një qeveri tiranike botërore.

“Ndërsa popullatat shërohen nga trauma e pandemisë, ka frikë dhe ankesë më të madhe për të përfituar, dhe një zonë më e gjerë që mund të kthehet kundër veprimeve klimatike,” paralajmëron raporti.

A mundet dezinformimi klimatik të nxjerrë nga shinat COP26?

Në muajt e fundit, mohimi i plotë i klimës është shndërruar në vonesë të klimës – dhe po kërcënon përparim në veprimin e klimës.

Ata që shtyjnë postimet në mediat sociale mbi “koston e zeros neto” po krijojnë gjithashtu përshtypjen e rrezikshme se ambiciet e udhëheqësve të klimës janë “shumë”, thotë King. Pa u angazhuar vërtet me politikat klimatike, kundërshtuesit paraqesin çdo zgjidhje si shumë të kushtueshme, shumë kërcënuese për jetesën e njerëzve.

“Mbetet për t’u parë nëse sulmet e informacionit kundër COP do të përqëndrohen në artikuj të veçantë të negociatave, të tilla si objektivat për heqjen e qymyrit, ose nëse gjërat do të largohen nga kursi nga kjo kornizë më e gjerë e luftës së kulturës që kemi parë në mbyllje klimatike”, shton ajo.

Nëse arrin mjaft njerëz dhe “mbillet në kontekste të mjaftueshme nga figura mjaft me ndikim”, ajo ka frikë se kjo dezinformatë ka potencial për të dobësuar vendosmërinë e politikëbërësve. Kjo mund të nënkuptojë që rezultatet e COP26 nuk janë aq ambicioze sa duhet të jenë.

Koha që Big Tech të veprojë

Jeff Chiu/AP

Ndërsa dezinformatat klimatike vazhdojnë të rriten, gjigantët e teknologjisë si Facebook janë nën presion në rritje për të ndaluar përhapjen e saj në faqet e tyre.

Firma e mediave sociale kohët e fundit njoftoi se do të zgjeronte Qendrën e saj të Shkencës Klimatike për të siguruar informacion më të besueshëm. Por siç thekson King, kjo “kundërshtohet shumë nga përhapja e dezinformatave në platformë”.

Pranimi i një problemi është hapi i parë për ta rregulluar atë, dhe ISD dhe partnerët po bëjnë thirrje që sektori i teknologjisë të përfshijë përkufizimin e tyre të dezinformimit klimatik në Kushtet e Shërbimit të kompanive.

Burimi: Euronews