Sonda ‘Lucy’ niset drejt Jupiterit, çfarë synon misioni 1 miliard dollarësh

Lucy, misioni i NASA-s prej 981 milionë dollarësh u nis nga Kepi Canaveral për të eksploruar një familje asteroidësh pothuajse krejtësisht të panjohur, që do të tregojë shumë për origjinën e Sistemit Diellor.

Pas lëshimit, me një raketë Atlas-5, Lucy do të duhet të nisë një udhëtim 12-vjeçar në hapësirë, i cili do ta çojë atë për të vizituar një asteroid të brezit kryesor, midis Marsit dhe Jupiterit, dhe më pas në shtatë asteroidë misteriozë ‘Trojan’ që orbitojnë pranë Jupiterit – një rekord i vërtetë për një sondë të vetme hapësinore.

Misioni e merr emrin nga fosili i paraardhësit më të famshëm të njeriut, Lucy, skeleti i së cilit ka dhënë informacion të vlefshëm mbi evolucionin e specieve tona. Në mënyrë të ngjashme, sonda e NASA-s do të përpiqet të revolucionarizojë njohuritë tona mbi formimin e planetëve të Sistemit Diellor duke vizituar së pari të ashtuquajturit asteroidë Trojan: ata janë ‘gurë kozmikë’ që ndajnë orbitën me Jupiterin dhe janë mbledhur në dy grupe kryesore në korrespondencë të dy pikave të ekuilibrit (të quajtura ‘Lagrangians’) ku forca e gravitetit të Jupiterit dhe ajo e Diellit ekuilibrojnë njëra-tjetrën, duke anuluar njëri-tjetrin jashtë.

Deri më tani, janë identifikuar më shumë se 7,000 asteroidë trojan, të gjithë shumë të ndryshëm nga njëri-tjetri: disa janë më të kuqërremtë, të tjerë më gri, ndoshta për shkak të përbërjes së tyre të ndryshme kimike. Lucy do të përpiqet ta analizojë atë me instrumentet e saj në bord dhe gjithashtu do të përpiqet të kapë imazhe të sipërfaqes së tyre: jo një arritje e lehtë, duke pasur parasysh se ajo do të fluturojë mbi asteroidë me një shpejtësi prej 5-9 kilometra në sekondë.

Burimi: Ap News