Bitcoin tejkalon 61,000 dollarë, për herë të parë në gjashtë muaj

Kriptomonedha më e madhe në botë, Bitcoin tejkaloi 60,000 dollarë për herë të parë në gjashtë muaj të premten, duke iu afruar nivelit të tij më të lartë të të gjitha kohërave, pasi u rritën shpresat se rregullatorët amerikanë do të lejonin një fond të tregtueshëm me këmbim të bazuar në të ardhmen (ETF). Një lëvizje e tillë hapi një rrugë të re për investitorët për të fituar ekspozimin ndaj aseteve në zhvillim, sipas tregtarëve dhe analistëve.

Komisioni Amerikan i Letrave me Vlerë dhe Shkëmbim (SEC) do të lejojë që ETF-ja e parë amerikane e Bitcoin-it të fillojë tregtimin javën e ardhshme, njoftoi Bloomberg News të enjten.

Bitcoin u rrit në 61,869.05 dollarë, më e larta që nga mesi i prillit, dhe ishte e fundit me 6.9% në 61,346 dollarë. Është rritur me më shumë se gjysmën që nga 20 shtatori dhe po mbyllet në rekordin e tij të lartë prej 64,895 dollarë të arritur në prill.

Pas muajsh të tëra midis SEC dhe emetuesve të mundshëm të Bitcoin të ardhshëm ETF, rregullatori duket se është i përgatitur të ndriçojë një pjesë të vogël të dosjeve që do të hapin derën për qasje më të gjerë në kriptovaluta si për investitorët me pakicë ashtu edhe për institucionet.

Sipas rregullave të përdorura nga lëshuesit e ETF, SEC nuk ka pse të japë miratim eksplicit për ETF, të cilat mund të lançohen në fund të një periudhe 75-ditore nëse rregullatori amerikan nuk ka kundërshtime.

Periudha kohore 75-ditore për ProShares Bitcoin Strategy ETF përfundon të hënën dhe ETF mund të nisë të martën.

Crypto ETF-të kanë filluar këtë vit në Kanada dhe Evropë, duke u rritur në popullaritet mes interesit në rritje për asetet digjitale.

Burimi: Reuters