SpaceX nis misionin e parë në hënë të Koresë së Jugut, një orbiter i quajtur Danuri

Koreja e Jugut po shkon drejt Hënës.

Më 4 gusht, vendi nisi misionin e tij të parë hënor – në fakt, misionin e tij të parë ndonjëherë përtej orbitës së ulët të Tokës. I quajtur më parë Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO), misioni, i menaxhuar nga Instituti i Kërkimeve të Hapësirës Ajrore të Koresë (KARI), tani quhet Danuri, një lojë me fjalët koreane për “hënë” dhe “shijim”. Qëllimi i tij kryesor është të testojë teknologjinë e anijes kozmike hënore të Koresë së Jugut përpara se të bëjë një përpjekje për t’u ulur në sipërfaqe, me tentativë në vitin 2030 nëse gjithçka shkon mirë.

Danuri u nis në majë të një rakete SpaceX Falcon 9 nga Stacioni i Forcave Hapësinore Cape Canaveral në orën 19:08 EDT më 4 gusht, me përforcuesin e raketës që u ul me sukses në anijen drone “Just Read the Instructions” vetëm pak minuta pas ngritjes.

Anija kozmike tani është në një rrugë shumë qarkulluese për në Hënë. Fillimisht do të fluturojë drejt diellit përpara se të kthehet përsëri drejt destinacionit të tij, duke mbërritur në orbitën hënore në mes të dhjetorit. Marrja e kësaj rruge më të gjatë, e njohur si një transferim balistik hënor, përdor një ndihmë graviteti nga dielli për ta bërë udhëtimin më efikas në karburant.

Kur Danuri të arrijë në Hënë, i vendosur në një orbitë 62 milje të lartë, ai do të kryejë kërkime me gjashtë instrumentet e tij shkencorë: një magnetometër, një spektrometër të rrezeve gama, një sistem komunikimi eksperimental dhe tre kamera, duke përfshirë një të projektuar nga NASA që është mjaft i ndjeshëm për të parë brenda kratereve të hënës me hije të përhershme, të cilat mund të përmbajnë akull uji.

Nëse misioni do të jetë i suksesshëm, Koreja e Jugut do të bëhet organi i tetë politik që do të ekzekutojë një mision në hënë, duke u bashkuar me Shtetet e Bashkuara, ish-Bashkimin Sovjetik, Kinën, Japoninë, Indinë, Luksemburgun dhe Bashkimin Evropian. Shumica e këtyre misioneve ishin fluturime dhe orbita, plus një pjesë të vogël të uljeve robotike dhe vetëm gjashtë ulje njerëzore.

Është një vit i ngarkuar për hënën. NASA ka nisur së fundmi misionin e saj CAPSTONE, dhe misioni i saj Artemis I do të nisë më vonë këtë muaj. Rusia është planifikuar të bëjë kthimin e saj në Hënë për herë të parë që nga viti 1976 me tokëzuesin e saj Luna-25, i planifikuar të nisë në fund të këtij viti. Dhe disa organizata private janë të lidhura me hënën, duke përfshirë kompanitë amerikane Astrobotic dhe Intuitive Machines, të cilat do të fluturojnë nën programin e NASA-s për Shërbimet Komerciale Lunar Payload (CLPS), si dhe kompania japoneze ispace, e cila do të mbajë një rover të ndërtuar nga Emiratet e Bashkuara Arabe.

Burimi: Tech Crunch