Startup-i i automjeteve elektrike Nikola ka filluar prodhimin e gjysmë kamionit të parë elektrik me bateri

Startup-i i kamionëve të rëndë elektrikë Nikola njoftoi të mërkurën se ka filluar prodhimin e versionit me bateri të gjysmë kamionit të tij elektrik Tre në fabrikën e tij në Coolidge, Arizona, duke mposhtur në treg gjysmë kamionin elektrik të rivalit Tesla.

Nikola planifikon të fillojë dërgesat e kamionëve në tremujorin e dytë, thanë drejtuesit gjatë një prezantimi për analistët. Prodhimi i kamionëve për klientët filloi të hënën.

Aksionet e Nikola u rritën me rreth 4% në tregjet pas orarit pas njoftimit.

Versioni me bateri elektrike i Tre është menduar për rrugë më të shkurtra, me një distancë të vlerësuar prej rreth 350 milje. Nikola pret të dorëzojë midis 300 dhe 500 kamionë këtë vit përpara se të rrisë prodhimin në një nivel më të lartë në 2023.

Aksionet e Nikolas kanë rënë që nga largimi i themeluesit të saj, Trevor Milton, në vitin 2020. Kompania ka ndërprerë lidhjet me Milton dhe ka zgjidhur të gjitha pretendimet e pazgjidhura në lidhje me veprimet e tij.

Milton u padit vitin e kaluar me akuza federale për mashtrim në lidhje me deklaratat që ai bëri përpara ofertës publike fillestare të Nikolas.

Nikola planifikon të ndjekë Tre-në me bateri elektrike me një version të mundësuar nga një qelizë karburanti hidrogjeni që do të vijë me rreze deri në 500 milje, i përshtatshëm për rrugë më të gjata. Kjo do të pasohet nga ajo që Nikola e quan një model të qelizave të karburantit “të gjeneratës së ardhshme” në vitin 2025, i përshtatshëm për rrugët me distanca të gjata me rreze deri në 900 milje.

Hidrogjeni Tre është në rrugën e duhur për të filluar transportin në fund të vitit 2023, konfirmoi kompania.

Burimi: CNBC