Stonehenge mund të jetë vendi tjetër në Mbretërinë e Bashkuar që do të humbasë statusin e trashëgimisë botërore

Britania po shkatërron reputacionin global për ruajtjen e aseteve të saj historike, paralajmërojnë organet e kulturës

Pse Stonehenge mund të hiqet nga statusi i sitit të trashëgimisë botërore?

Mbretëria e Bashkuar po gërryen reputacionin e saj global për ruajtjen e pasurive të saj historike “të pashembullta”, kanë paralajmëruar organet e kulturës, me Stonehenge që pritet të jetë i radhës në radhë për të humbur statusin e tij të lakmuar të Trashëgimisë Botërore pas Liverpool.

Organi i trashëgimisë së KB ka thënë ministrave se rrethi i dashur me gurë i Wiltshire do të vendoset në listën e tij “në rrezik” – pararendësi i heqjes së statusit të trashëgimisë botërore – nëse një tunel rrugor prej 1.7 miliardë £ ndërtohet siç është planifikuar.

Organet e Trashëgimisë thanë të premten se Unesco do të hidhte një “vëmendje më të ashpër” në 31 vendet e tjera të renditura në Mbretërinë e Bashkuar, të cilat përfshijnë Pallatin e Westminsterit dhe Kopshtet Kew, pasi Liverpool u bë vetëm vendi i tretë në gati 50 vjet që u hoq nga statusi i trashëgimisë së tij botërore.

Vende të tjera që pritet të vijnë nën vëzhgim më të madh nga agjencia e KB përfshijnë Stonehenge, qytetet e reja dhe të vjetra të Edinburgut, Kulla e Londrës dhe zona historike e minierave e Cornwall, të gjitha këto kanë tërhequr shqetësime për zhvillimet e diskutueshme.

Chris Blandford, presidenti i Trashëgimisë Botërore në Mbretërinë e Bashkuar, u ankua se kishte një “ndërgjegjësim të ulët në nivelin qeveritar” për rëndësinë e vendeve të Unesco të vendit, të cilat renditen së bashku me xhevahirë ndërkombëtarë si Taj Mahal dhe piramidat e Gizës. Ai tha se shumë prej tyre ishin nënfinancuar në mënyrë kritike dhe se ministrat kishin treguar një “ngurrim të madh për të dashur të shfrytëzonin sa më shumë ofertën tonë të Trashëgimisë Botërore”.

Burimi: The Guardian