Studimi zbulon se të gjithë njerëzit me sy blu kanë një paraardhës të vetëm dhe të përbashkët

A keni menduar ndonjëherë se nga vjen ngjyra blu?

Është një pyetje që shqetëson individët dhe ekipet kërkimore.

Sipas klinikës së Cleveland, deri rreth 10,000 vjet më parë, besohet se të gjithë në botë kishin sy kafe. Tani, rreth 8-10% e njerëzve në botë kanë sy blu.

Si ndodhi kjo?

Siç rezulton, studiuesit tani besojnë se sytë blu filluan me një person të vetëm që kaloi një mutacion gjenetik që u përhap në të gjithë botën. Me fjalë të tjera, të gjithë me sy blu kanë një paraardhës të vetëm dhe të përbashkët.

Në vitin 2008, studiuesit e Universitetit të Kopenhagës ekzaminuan mutacionin e saktë gjenetik që rezultoi në sytë blu të gjitha ato vite më parë. Hulumtimi i tyre u botua në “The Journal of Human Genetics“.

Sipas Science Daily, autori kryesor i studimit, Profesor Hans Eiberg, shpjegoi se njerëzit fillimisht kishin sy kafe dhe një mutacion i gjenit “fiku” aftësinë për të prodhuar sy kafe – duke rezultuar në disa njerëz që kishin sy blu.

Njoftimi për shtyp shtjelloi se gjeni i prekur, gjeni OCA2, rregullon pigmentin kaf në sy. Nëse gjeni OCA2 do të ishte shkatërruar plotësisht ose “fikur”, atëherë njerëzit e prekur do të ishin pa asnjë melaninë në flokët, sytë ose ngjyrën e lëkurës së tyre (një gjendje e njohur si albinizëm). Por me mutacionin specifik, trupi ka një aftësi të kufizuar për të prodhuar melaninë në iris, duke rezultuar në një iris blu, në vend të një iris kafe.

Mutacioni gjenetik nuk është një tipar pozitiv apo negativ. Siç shpjegoi Eiberg, mutacionet mund të ndikojnë në gjëra të tilla si njollat, modelet tullace, ngjyra e flokëve dhe më shumë. Ai tha, “Thjesht tregon se natyra vazhdimisht po ngatërron gjenomin njerëzor, duke krijuar një koktej gjenetik të kromozomeve njerëzore dhe duke provuar ndryshime të ndryshme ndërsa e bën këtë.

Sipas Kolegjit të Mjekëve të Filadelfisë, studiuesit studiuan ADN-në mitokondriale të individëve me sy blu nga vende të ndryshme, si Jordania, Danimarka dhe Turqia. Studiuesit zbuluan se mbi 97% e njerëzve me sy blu në studim kishin një haplotip të vetëm – një grup variantesh gjenomike që zakonisht trashëgohen.

Për shkak të kësaj, studiuesit besojnë se mutacioni transmetohet gjenetikisht, që do të thotë se të gjithë me sy blu janë të lidhur.

Në një deklaratë për shtyp, të shpërndarë në EurekaAlerta!, Eiberg shpjegoi, “Nga kjo, mund të konkludojmë se të gjithë individët me sy blu janë të lidhur me të njëjtin paraardhës. Ata trashëguan të njëjtin ndërprerës në të njëjtin vend në ADN-në e tyre.”

Burimi: The Breast Cancer Site