Studiuesit po përdorin Inteligjencën Artificiale për të parashikuar aktivitetin kriminal

AI thuhet se është në gjendje të parashikojë se ku do të ndodhin krimet deri në një javë përpara kohe. Saktësia e teknologjisë është rreth 90%, por ka shqetësime në lidhje me potencialin e saj për të përjetësuar paragjykimet.

Shkencëtarët thuhet se kanë gjetur një mënyrë për të parashikuar se kur dhe ku do të zhvillohet aktiviteti kriminal duke përdorur AI të sofistikuar.

Studiuesit në Universitetin e Çikagos provuan teknologjinë në tetë qytete të mëdha të SHBA-së, duke përfshirë Çikagon, Los Anxhelosin dhe Filadelfinë, duke hartuar përsëritjet digjitale të zonave urbane brenda një rrezeje prej 1000 metrash katrorë.

Sistemet e tij të mësimit të makinerive u ushqyen me të dhëna historike të krimit të regjistruara në vitet midis 2014 dhe 2016, duke arritur në mënyrë mbresëlënëse të parandalonin aktivitetin e paligjshëm në 90% të rasteve. Ju mund ta shihni vetë studimin në revistën shkencore Nature Human Behaviour.

Duke e përshkruar mjaftueshëm teknologjinë, profesori kryesor Ishanu Chattopadhyay tha: “Ne krijuam një binjak digjital të mjediseve urbane. Nëse i jepni të dhëna nga ajo që ka ndodhur në të kaluarën, ajo do t’ju tregojë se çfarë do të ndodhë në të ardhmen. Nuk është magjike, ka kufizime, por ne e vërtetuam atë dhe funksionon vërtet mirë.

Duke ndjekur të njëjtat parime, teknologjia e bazuar në AI është gjerësisht në përdorim tani në të gjithë Japoninë – megjithëse jo për të përgjuar kriminelët, por kryesisht për të informuar qytetarët për pikat e nxehta të shkelësve që duhet të shmangen në momente të veçanta – dhe në pjesën më të madhe, është një sistem efektiv.

Ne jemi paralajmëruar më parë, megjithatë, se përdorimi i AI në zbatimin e ligjit ka potencialin për të përjetësuar paragjykime të dëmshme.

Në vitin 2016, për shembull, Departamenti i Policisë së Çikagos u përfshi në polemika për krijimin e një baze të dhënash të njerëzve që konsideroheshin më të rrezikuarit për t’u përfshirë në të shtëna – qoftë si viktimë apo sulmues. Ata iu referuan kësaj si ‘lista e nxehtë’ e qytetit.

Përmbajtja e ushqyer përmes algoritmit AI fillimisht u mbajt sekret, derisa makina sugjeroi në mënyrë të jashtëzakonshme që 56% e meshkujve me ngjyrë brenda qytetit (nga 20 deri në 29 vjeç) do të shfaqeshin në të.

Ekziston një argument i fortë për t’u bërë, se për shkak të mënyrës së regjistrimit të krimeve, i gjithë sistemi ishte i ndjeshëm ndaj paragjykimeve edhe para fillimit.

Krimet brenda zonave më të pasura të Çikagos janë provuar se çojnë në më shumë arrestime, për një, dhe ne e dimë se grupet e pakicave, sigurisht brenda niveleve më të ulëta socio-ekonomike, ndalohen dhe kontrollohen në mënyrë disproporcionale.

Chattopadhyay pranon se të dhënat më të reja në mënyrë të pashmangshme do të jenë pak të njëanshme, por thotë se janë bërë përpjekje për ta zvogëluar këtë. Ai sqaroi se AI i tij nuk identifikon të dyshuarit, vetëm vendet e mundshme të krimit. “Nuk është raport i pakicës”, siguroi ai.

Duke folur me pak frikë për këtë temë, eksperti i Kembrixhit, Lawrence Sherman paralajmëroi: “Mund të jetë duke reflektuar diskriminim ndërkombëtar nga policia në fusha të caktuara.” Është e vështirë të lehtësohen gjithashtu këto shqetësime.

Për sa kohë që përpjekjet e policisë mbështeten në raportet e shkeljeve kriminale nga shteti në shtet, gjë që sjell në krye marrëdhënien komplekse midis zbatimit, sjelljes së pahijshme dhe shoqërisë më të gjerë, përdorimi i AI për parandalimin e drejtpërdrejtë të krimit duket shumë i errët për t’u përballuar plotësisht.

Nëse, nga ana tjetër, studiuesit janë të prirur të përdorin teknologjinë e AI për të zbuluar se ku ekzistojnë këto paragjykime, kjo do të ishte një perspektivë shumë më e këndshme.

Burimi: Thred