Tesla ndalon shoferët të luajnë video lojëra në makinë teksa lëvizin

Tesla ka rënë dakord të modifikojë softuerin në makinat e saj për të parandaluar shoferët dhe pasagjerët që të luajnë video lojëra në ekrane ndërsa automjeti është në lëvizje, tha të enjten një rregullator federal i sigurisë.

Marrëveshja erdhi një ditë pasi Administrata Kombëtare e Sigurisë së Trafikut në Autostrada hapi një hetim zyrtar për veçorinë e lojës, e cila njihet si Passenger Play. Hetimi u njoftua pasi New York Times raportoi këtë muaj mbi rreziqet e mundshme të sigurisë që paraqisnin lojërat.

“Pas hapjes së një vlerësimi paraprak të ‘Passenger Play’ të Tesla-s, Tesla informoi agjencinë se po ndryshon funksionalitetin e këtij funksioni,” tha agjencia e sigurisë në një deklaratë. “Në një përditësim të ri të softuerit, “Passenger Play” tani do të jetë i kyçur dhe i papërdorshëm kur automjeti është në lëvizje.”

Ekspertët e sigurisë kishin kritikuar Teslën për lejimin e lojërave të aksesueshme ndërsa makinat ishin në lëvizje. “Nuk ka asnjë argument kundra faktit që kjo është e rrezikshme,” tha Jason Levine, drejtori ekzekutiv i Qendrës për Sigurinë Automatike, një grup konsumatorësh.

Agjencia federale e sigurisë po shqyrton çështje të tjera të mundshme të sigurisë me Teslas. Në gusht, ajo hapi një hetim zyrtar mbi sistemin Autopilot të Tesla-s, i cili mund të përshpejtojë dhe frenojë një makinë vetë, pasi makinat që përdorin këtë funksion u përplasën me kamionë zjarrfikës të parkuar, makina policie dhe automjete të tjera të urgjencës të paktën 11 herë. Këto aksidente rezultuan me një të vdekur dhe disa të plagosur rëndë.

Përveç kësaj, agjencia e sigurisë po shqyrton gjithashtu më shumë se dy duzina aksidente të tjera që përfshijnë Teslas teksa operon në Autopilot. Agjencia ka thënë se tetë nga këto përplasje rezultuan në gjithsej 10 vdekje që nga i pari që ndodhi në 2016.

Ndërsa veçoria e video lojërave nuk është e lidhur drejtpërdrejt me çështjet e Autopilotit, agjencia e sigurisë të mërkurën sugjeroi se ishte e shqetësuar që drejtuesit e Teslës mund të luanin lojëra gjatë përdorimit të Autopilotit me besimin e gabuar se makina po drejton vetë dhe se ata nuk duhet t’i kushtojnë vëmendje rrugës.

Kompania udhëzon drejtuesit e mjeteve të mbajnë duart në timon dhe t’i kushtojnë vëmendje rrugës gjatë përdorimit të Autopilotit. Por bën pak për të monitoruar drejtuesit e mjeteve dhe ka prova në rritje që disa shoferë injorojnë në mënyrë rutinore këshillat dhe paralajmërimet e tij.

Tesla ka disa vite që ka shtuar video lojëra në makinat e saj. Shumica mund të luhen vetëm kur makina është në parkim. Por këtë verë ajo përditësoi nga distanca softuerin e makinave të saj për të vënë në dispozicion tre lojëra që mund të luheshin në ekranet e mëdhenj me prekje të montuara në qendër të Teslas. Lojërat ishin solitaire; një lojë luftarake me avion, Sky Force Reloaded dhe një lojë strategjike pushtuese, Beteja e Polytopia: Moonrise.

Një paralajmërim që u shfaq përpara fillimit të lojës solitaire tregoi se Tesla priste që ajo të luhej ndërsa makina ishte në lëvizje: “Solitaire është një lojë për të gjithë, por të luash ndërsa makina është në lëvizje është vetëm për pasagjerët.” Lojtarëve iu kërkua të konfirmonin se ata nuk po drejtonin makinën, por asgjë nuk i pengoi shoferët të klikonin nëpër ekran dhe të luanin lojërat.

Akti i Sigurisë së Automjeteve i ndalon prodhuesit të shesin automjete me defekte që paraqesin rreziqe të paarsyeshme për sigurinë, duke përfshirë teknologjitë që shpërqendrojnë drejtuesit nga drejtimi i sigurt“, tha agjencia e sigurisë.

Hetimi që agjencia e sigurisë hapi të mërkurën mbulon rreth 580,000 makina dhe automjete sportive nga viti 2017 deri në vitin 2022.

Burimi: The New York Times