TikTok dënohet me një gjobë prej 5 milionë eurosh nga Franca për trajtimin e tij të “cookies” të përdoruesve

Franca gjobiti të enjten TikTok me 5 milionë euro për mangësi të lidhura me trajtimin e gjurmimit në internet nga platforma e shkurtër e videove të njohura si “cookies”, të cilat kompania në pronësi të ByteDance tha se e kishte adresuar tani.

Mbikëqyrësi francez për mbrojtjen e të dhënave CNIL tha se hetimi i tij kishte të bënte vetëm me uebsajtin tiktok.com dhe jo me aplikacionet më të përdorura të shërbimit për smartphone.

CNIL zbuloi se për përdoruesit e tiktok.com, nuk ishte aq e lehtë të refuzonin gjurmuesit në internet sa t’i pranonin ata edhe pse udhëzimet, bazuar në rregullat e BE-së, e kërkojnë që nga viti 2020.

Bërja e mekanizmit të refuzimit më kompleks në fakt i dekurajoi përdoruesit nga refuzimi i cookies dhe i inkurajoi ata të preferonin butonin “pranoj të gjithë”, shpjeguan autoritetet në deklaratë.

Ata zbuluan gjithashtu se përdoruesit e internetit nuk ishin mjaftueshëm të informuar për përdorimin e cookies nga TikTok.

Sipas rregullave të Bashkimit Evropian, faqet e internetit duhet të kërkojnë qartë pëlqimin paraprak të përdoruesve të internetit për çdo përdorim të cookies – pjesë të vogla të të dhënave të ruajtura gjatë lundrimit në ueb.

Këto gjetje kanë të bëjnë me praktikat e kaluara që kemi trajtuar vitin e kaluar, duke përfshirë lehtësimin e refuzimit të skedarëve jo-thelbësorë dhe sigurimin e informacionit shtesë në lidhje me qëllimet e skedarëve të caktuar,” tha një zëdhënës i TikTok.

“Vetë CNIL theksoi bashkëpunimin tonë gjatë rrjedhës së hetimit dhe privatësia e përdoruesit mbetet një përparësi kryesore për TikTok,” shtoi zëdhënësi.

Gjigantët e teknologjisë në sediljen e nxehtë

TikTok është gjigandi më i fundit i teknologjisë që është penalizuar nga CNIL si pjesë e një fushate të madhe kontrolli të nisur në pranverën e 2021.

Google, Meta, Amazon, Microsoft dhe së fundmi Apple janë sanksionuar nga autoriteti për një shumë totale prej rreth 400 milionë euro.

Autoritetet franceze nuk janë të vetmet që i kanë sytë tek ata. Autoriteti Irlandez i Mbrojtjes së të Dhënave (DPA) ka informuar homologët e tij evropianë për dy projekt-sanksione që synojnë shkeljet në lidhje me përpunimin e të dhënave personale të të miturve dhe transferimin e të dhënave në Kinë.

Këto sanksione mund të vendosen në gjysmën e parë të vitit 2023.

Shefi Ekzekutiv i TikTok, Shou Zi Chew u takua me disa zyrtarë evropianë gjatë vizitës së tij në Bruksel të martën.

Unë mbështetem në TikTok që të zbatojë plotësisht angazhimet e tij për të bërë një milje shtesë në respektimin e ligjit të BE-së dhe rifitimin e besimit te rregullatorët evropianë. Nuk mund të ketë asnjë dyshim se të dhënat e përdoruesve në Evropë janë të sigurta dhe nuk janë të ekspozuara ndaj aksesit të paligjshëm nga autoritetet e vendeve të treta”, tha Věra Jourová, zëvendëspresidente për vlerat dhe transparencën në Komisionin e BE-së.

Burimi: Euronews