Toyota mbetet shitësi më i madh i automjeteve në botë, duke rritur epërsinë ndaj VW

Toyota Motor Co e Japonisë (7203.T) tha të premten se shitjet e automjeteve të saj u rritën me 10.1% vitin e kaluar, duke e bërë atë prodhuesin më të madh të makinave në botë për të dytin vit radhazi dhe duke e vendosur atë më tej ndaj rivalit të saj më të afërt, Volkswagen AG të Gjermanisë (VOWG_p.DE).

Prodhuesi i makinave tha se shitjet ishin 10.5 milionë automjete në vitin 2021, duke përfshirë ato nga filialet Daihatsu Motors dhe Hino Motors.

Kjo krahasohet me 8.9 milionë të dorëzuara nga Volkswagen në të njëjtën periudhë, 5% më pak se në vitin 2020 dhe shifrat e tij më të ulëta të shitjeve në 10 vjet.

Prodhuesit e makinave janë detyruar të shkurtojnë prodhimin për shkak se mungesa e gjysmëpërçuesve gjatë pandemisë së koronavirusit ndërpreu zinxhirët e furnizimit, duke rritur konkurrencën për komponentin kryesor midis prodhuesve të pajisjeve elektronike të konsumit.

Sidoqoftë, kompania japoneze e ka përballuar pandeminë më mirë se shumica e prodhuesve të tjerë të makinave, sepse tregu i saj vendas, Japonia dhe pjesë të Azisë, janë prekur më pak se Evropa.

Toyota, e cila do të publikojë të ardhurat e tremujorit të tretë më 9 shkurt, tha se ka të ngjarë të mos e arrijë objektivin e prodhimit prej 9 milionë automjetesh në vitin që përfundon më 31 mars, për shkak të ndërprerjeve të lidhura me COVID-19.

Burimi: Reuters