Tremujori i parë i PBB-së së Kinës tejkalon pritshmëritë për rritje prej 4.8% nga viti në vit

GDP-ja e tremujorit të parë të Kinës u rrit më shpejt se sa pritej, pavarësisht ndikimit të bllokimeve të Covid në pjesë të vendit në mars, sipas të dhënave të lëshuara nga Byroja Kombëtare e Statistikave të hënën.

PBB-ja e tremujorit të parë u rrit me 4.8%, në krye të pritshmërive për një rritje prej 4.4% nga një vit më parë.

Investimet e seteve fikse për tremujorin e parë u rritën me 9.3% nga një vit më parë, duke kaluar në krye të pritshmërive për rritje prej 8.5%. Investimet në prodhim u rritën me 15.6% në tremujorin e parë nga një vit më parë dhe infrastruktura pa një rritje prej 8.5% në të njëjtën periudhë.

Prodhimi industrial në muajin mars u rrit me 5%, duke tejkaluar parashikimin për rritje prej 4.5%.

Megjithatë, shitjet me pakicë në mars ranë me 3.5% më shumë se sa pritej nga një vit më parë. Analistët e anketuar nga Reuters parashikuan një rënie prej 1.6%.

Duke filluar nga marsi, vendi ka luftuar të përmbajë shpërthimin e tij më të keq të Covid që nga faza fillestare e pandemisë në vitin 2020. Në atë kohë, bllokimet në më shumë se gjysmën e vendit rezultuan në një tkurrje prej 6.8% në rritjen e tremujorit të parë nga një vit më parë.

“Ne duhet të jemi të vetëdijshëm se me mjedisin e brendshëm dhe ndërkombëtar duke u bërë gjithnjë e më i ndërlikuar dhe i pasigurt, zhvillimi ekonomik po përballet me vështirësi dhe sfida të mëdha”, thuhet në një deklaratë të Byrosë.

Rritja e papunësisë

Shkalla e papunësisë në 31 qytete të mëdha kineze u rrit nga 5.4% në shkurt në 6% në mars – më e larta në rekord sipas të dhënave zyrtare që shkojnë në vitin 2018.

“Kjo tregon se problemi i papunësisë në qytetet e mëdha është bërë më i rëndë se kur filloi Pandemia e Covid në 2020,” tha Zhiwei Zhang, kryeekonomist në Pinpoint Asset Management.

“Përhapjet e Covid vetëm e detyruan Shangain dhe disa qytete të tjera të hyjnë në bllokime në fund të marsit dhe në fillim të prillit. Prandaj, ngadalësimi ekonomik ka të ngjarë të përkeqësohet në prill,” tha ai.

Ndërsa Covid shtrihet në vitin e tretë, Kina përballet sërish me sfidën e sigurimit të një numri rekord të lartë të të diplomuarve që të gjejnë punë. Këtë vit, numri i të diplomuarve të arsimit të lartë pritet të rritet me 1.67 milionë nga viti 2021 në 10.76 milionë.

Në mars, shkalla e papunësisë për ata nga 16 deri në 24 vjeç mbeti shumë më e lartë në 16% – më e larta që nga gushti 2020.

Në përgjithësi, shkalla kombëtare e papunësisë urbane u rrit në mars në 5.8%, nga 5.5% në shkurt.

Kjo rritje “pasqyron vështirësi më të mëdha për prodhimin dhe operacionet e bizneseve, dhe presion më të madh mbi punësimin”, tha Fu Linghui, zëdhënës i Byrosë Kombëtare të Statistikave, në një konferencë të hënën në kinezisht, sipas një përkthimi të CNBC.

Ai vuri në dukje se që nga marsi, disa njerëz e kanë pasur më të vështirë të gjejnë punë për shkak të ndikimit të Covid brenda vendit. Kjo është në kontrast me një trend historik sezonal në të cilin shkalla e papunësisë priret të bjerë në mars, pas rritjes në janar dhe shkurt pasi punëtorët ndryshuan punë gjatë Festivalit të Pranverës, tha Fu.

Roli i pasurive të paluajtshme

Për të arritur objektivin e rritjes ekonomike prej 5,5% të këtij viti, konsumi nuk duhet të zvarritet nga pandemia, investimet në pasuri të paluajtshme duhet të ndalojnë rënien dhe të stabilizohen sa më shpejt të jetë e mundur, shpenzimet fiskale duhet të jenë mjaftueshëm të forta dhe importet dhe eksportet nuk mund të kontribuojnë negativisht,” Bruce Pang, kreu i kërkimit makro dhe strategjik në China Renaissance, tha në kinezisht, përkthyer nga CNBC.

Meqenëse shitjet me pakicë dhe tregtia kanë një aftësi të kufizuar për të kontribuar në rritje, tregu ka pritshmëri më të mëdha që pasuritë e paluajtshme të luajnë një rol, tha ai.

Pasuritë e paluajtshme, të cilat kanë vuajtur që nga shtypja e Pekinit ndaj përdorimit të lartë të borxhit nga zhvilluesit, panë rritje të investimeve me 0.7% në tremujorin e parë nga një vit më parë. Kjo pavarësisht rënieve dyshifrore në sipërfaqen e dyshemesë dhe shitjeve totale të ndërtesave tregtare të shitura.

Megjithëse shifrat ekonomike të publikuara për janarin dhe shkurtin i kaluan pritshmëritë, shifrat për muajin mars kanë filluar të pasqyrojnë ndikimin e urdhrave të qëndrimit në shtëpi dhe kufizimeve të udhëtimit rreth qendrave ekonomike si metropoli bregdetar i Shangait.

Eksportet, një shtytës kryesor i rritjes së Kinës, u rritën me 14.7% më shumë se sa pritej në mars, por importet ranë papritur, me 0.1% nga një vit më parë, sipas të dhënave të publikuara javën e kaluar.

“Ne duhet të koordinojmë përpjekjet për parandalimin dhe kontrollin e Covid-19 dhe zhvillimin ekonomik dhe social, ta bëjmë stabilitetin ekonomik prioritetin tonë kryesor dhe të ndjekim përparimin duke siguruar stabilitetin dhe të vendosim detyrën e sigurimit të rritjes së qëndrueshme në një pozicion edhe më të spikatur,” tha byroja.

Shitjet me pakicë u rritën me 3.3% në tremujorin e parë nga një vit më parë, por nënkategoritë e veshjeve, makinave dhe mobiljeve shënuan ende rënie për periudhën.

Brenda shitjeve me pakicë, bizhuteritë ranë më së shumti dhe ranë me 17.9% në mars nga një vit më parë. Ajo u pasua nga një rënie prej 16.4% në katering dhe një rënie prej 12.7% në veshje dhe këpucë, treguan të dhënat.

Edhe pse ekonomia kineze do të vihet nën presion afatshkurtër për shkak të kontrolleve pandemike, ne mbetemi të sigurt në qëndrueshmërinë dhe vitalitetin afatgjatë të ekonomisë kineze,” tha në një shënim Monica Li, drejtore e aksioneve në Fidelity International.

Ndër shenjat e mbështetjes për rritjen afatgjatë, Li vuri në dukje se si “emetimi i fortë i obligacioneve speciale të qeverisjes vendore që nga gjysma e dytë e vitit të kaluar ka vendosur terrenin për përshpejtimin e investimeve në infrastrukturë në të ardhmen”.

Burimi: CNBC