Truri juaj vazhdon të bëhet më i shpejtë derisa të arrini të 30-at

Një nga zbulimet më të rëndësishme neuroshkencore të shekullit të 21-të është se zhvillimi i trurit të njeriut vazhdon edhe në dekadën e tretë të jetës. Megjithëse truri fillon t’i afrohet madhësisë së tij të plotë të të rriturve në moshën dhjetë vjeçare, ai i nënshtrohet një periudhe të zgjatur maturimi që vazhdon gjatë gjithë adoleshencës dhe deri në moshën madhore të hershme.

Kjo ka implikime të mëdha për shoqërinë. Ndihmon për të shpjeguar pse adoleshentët marrin rreziqe të mëdha; ai sugjeron që arsimi mund të reformohet për të optimizuar mësimin; po fillon të ndikojë në mënyrën se si të miturit shikohen nga sistemi ligjor; dhe, në disa raste, madje ka bindur Gjykatën e Lartë të SHBA-së që të nxjerrë opinione historike në lidhje me fajësinë penale të të miturve.

Pjesa më e madhe e asaj që ne tani dimë për zhvillimin e trurit është mbledhur nga studimet e neuroimazhit se si struktura dhe funksioni i organit ndryshon me kalimin e kohës dhe nga ekzaminimi pas vdekjes i strukturës së tij mikroskopike në mosha të ndryshme.

Shpejtësia e transmetimit

Dorien van Blooijs nga klinika Mayo në Rochester dhe kolegët e saj adoptuan një qasje të ndryshme: ata stimuluan elektrikisht korteksin cerebral në 74 pacientë që i nënshtroheshin operacionit për epilepsi rezistente ndaj ilaçeve, në mënyrë që ata të mund të regjistronin kohën e përgjigjeve në zonat ngjitur të trurit.

Matja e vonesës së shkurtër midis stimulit dhe përgjigjes u mundësoi atyre të llogarisin shpejtësinë e transmetimit neuronal. Dhe për shkak se pacientët e tyre ishin midis 4 dhe 64 vjeç, ata mund të shihnin se si shpejtësia e transmetimit u maturua gjatë jetës së hershme dhe si ndryshoi gjatë moshës madhore.

Studiuesit kryen këto matje brenda dhe midis rajoneve të shumta të trurit në lobet frontale, temporale dhe parietale. Rezultatet e tyre, të publikuara në Nature Neuroscience, zbuluan ndryshueshmëri midis pacientëve, por në përgjithësi, vonesat në përçueshmëri u ulën gjatë fëmijërisë dhe adoleshencës, duke vazhduar, në shumicën e pacientëve që ata ekzaminuan, edhe në moshën madhore. Një pacient që ishte 35 vjeç kishte shpejtësinë më të lartë të transmetimit.

Fijet me rreze të gjatë që lidhin rajonet e largëta të trurit treguan rritjet më të mëdha në shpejtësinë e transmetimit, duke u dyfishuar nga 1.5 në 3 metra për sekondë në fëmijëri në 3 deri në 6 metra për sekondë në moshë madhore. Shpejtësia e transmetimit të lidhjeve me rreze të shkurtër midis rajoneve fqinje të trurit tregoi rritje më të vogla, duke arritur shpejtësi deri në 2 metra në sekondë në moshë madhore.

Lidhja e trurit

Shpejtësia e transmetimit përcaktohet nga lënda e bardhë, e cila përbëhet nga mielina, indi yndyror izolues që, në tru, prodhohet nga qelizat jo neuronale të quajtura oligodendrocite, dhe mbështillet rreth fibrave nervore në një proces të quajtur mielinim. Për analogji, neuronet e mielinuara janë të ngjashme me telat e bakrit (neuronet) të rrethuara nga një mbështjellës plastik (mielina). Neuronet e mielinuara transmetojnë sinjale më shpejt se neuronet pa të.

Studimet e mëparshme pas vdekjes sugjeruan se mielinimi fillon pak para lindjes dhe vazhdon në adoleshencën e vonë, ndërsa imazhet e trurit tregojnë se procesi fillon në moshën rreth 30 vjeç. Por studimet e mëparshme të shpejtësisë së transmetimit japin rezultate shumë të ndryshueshme, me disa që tregojnë se vonesat e përcjelljes ulen deri në moshën 20 vjeç përpara se të rriten, dhe të tjera tregojnë se ato vazhdojnë të ulen deri në moshën 40 vjeç.

Këto mospërputhje mund të jenë për shkak të faktit se secili prej këtyre studimeve përdori metoda të ndryshme për të ekzaminuar rajone të ndryshme të trurit. Vitet e fundit, gjithashtu është bërë e qartë se shpërndarja e mielinës nuk është statike, por ndryshon në përgjigje të përvojave të përditshme si të mësuarit. Kjo plasticitet i lëndës së bardhë mund të jetë një tjetër faktor konfuze në këto studime dhe një burim ndryshueshmërie në këtë studim të fundit.

Megjithatë, rezultatet e reja janë përgjithësisht në përputhje me idenë se maturimi i trurit vazhdon edhe në dekadën e tretë të jetës dhe zbulimi se shpejtësia e transmetimit vazhdon të rritet gjatë adoleshencës dhe moshës madhore të hershme mund të ndihmojë për të shpjeguar pse kushtet psikiatrike si skizofrenia priren të zhvillohen gjatë kësaj faze të jetës.

Burimi: BigThink