Udhëheqësit e G20 miratojnë zyrtarisht një taksë minimale globale prej 15%

Presidenti Joe Biden dhe liderë të tjerë botërorë në samitin e G20 të shtunën kanë miratuar zyrtarisht një taksë minimale globale të korporatave, një marrëveshje e rëndësishme që u arrit pas muajsh negociatash.

Taksa e re minimale globale prej 15 përqind kërkon të rikthejë rënien prej dekadash të normave të taksave të korporatave, e cila ka penguar qeveritë në të gjithë globin të përvetësojnë fonde për programe të ndryshme shpenzimesh.

Ne arritëm një marrëveshje historike për një sistem tatimor ndërkombëtar më të drejtë dhe më efektiv”, tha kryeministri italian Mario Draghi në hapjen e samitit në Romë.

Marrëveshja përfaqëson një fitore të madhe për Biden dhe Sekretaren e Thesarit Janet Yellen, të cilët kanë mbrojtur një nivel ndërkombëtar mbi taksat e korporatave dhe kanë shtyrë që një marrëveshje të bashkohet mes vendeve.

Marrëveshja ishte mbështetur më parë nga ministrat e financave të çdo vendi të G20-ës. Hapi tjetër është që kuadri të krijohet në legjislacion të zbatueshëm.

Një miratim i taksës minimale është vendosur të përfshihet në komunikatën e përbashkët, deklaratën që liderët e G20 lëshojnë në përfundim të samitit duke përcaktuar prioritetet e tyre. Pas samitit, qarqet do të duhet të ratifikojnë individualisht taksën e re.

Për t’iu përmbajtur kërkesave, Kongresi do të miratojë legjislacionin duke rritur taksën që kompanitë amerikane paguajnë mbi fitimet ndërkombëtare në 15 për qind. Zyrtarët e administratës Biden parashikojnë se taksa e re do të gjenerojë 60 miliardë dollarë ose më shumë në vit në vend.

Marrëveshja funksionon sepse heq stimujt për transferimin e vendeve të punës në Amerikë, do të ndihmojë bizneset e vogla të konkurrojnë në një fushë loje të barabartë dhe do të na japë më shumë burime për të investuar në njerëzit tanë në shtëpi,” një zyrtar i lartë i administratës u tha gazetarëve në një telefonatë.

Është një ndryshim i lojës për punëtorët, taksapaguesit dhe bizneset amerikane. Dhe sipas gjykimit tonë, kjo është më shumë se thjesht një marrëveshje tatimore; është një riformësim i rregullave të ekonomisë globale,” shtoi zyrtari.

Draghi, duke vënë në dukje ndikimin e vazhdueshëm që ka pandemia COVID-19 në të gjithë botën, theksoi se G20 duhet të vazhdojë të punojë së bashku për çështje të vështira.

“Nga pandemia te ndryshimet klimatike te taksat e drejta, të shkosh vetëm nuk është thjesht një opsion”, tha ai. “Ne duhet të bëjmë gjithçka që mundemi për të kapërcyer mosmarrëveshjet tona. Dhe ne duhet të ringjallim frymën që çoi në krijimin e këtij grupi.”

Përveç SHBA-së, Grupi i 20 krenohet me anëtarësimin e vendeve që përbëjnë rreth 80 për qind të prodhimit të brendshëm bruto botëror, duke përfshirë Argjentinën, Britaninë, Kinën, Francën, Gjermaninë, Indinë, Italinë, Japoninë, Rusinë dhe Afrikën e Jugut, ndër të tjera.

Burimi: Insider