Vapes janë një kërcënim i ri për planetin, paralajmërojnë ekspertët

Mbetjet e duhanit janë një nga burimet më të mëdha të ndotjes plastike në planet.

Triliona bishta cigaresh hidhen çdo vit, duke mbushur tokën dhe detet e tokës me kimikate toksike dhe plastikë të dëmshme të krijuara nga njeriu.

Megjithatë, kjo po përputhet shpejt me një rrymë tjetër mbetjesh: cigaret elektronike.

I tregtuar si një alternativë më pak e pashëndetshme ndaj pirjes së duhanit, vaping është një kërcënim kolosal për mjedisin.

Cili është problemi me cigaret elektronike?

Cigaret elektronike kanë shpërthyer në popullaritet gjatë viteve të fundit.

Ato përdoren zakonisht nga njerëzit që dëshirojnë të lënë duhanin, megjithëse shumë të rinj tani e marrin direkt vaping.

Vetëm në Mbretërinë e Bashkuar, numri i të rriturve që përdorin cigare elektronike u rrit nga 1.7 për qind në vitin 2012 në 7.1 për qind në vitin 2019, sipas Shëndetit Publik në Angli.

Vetë cigaret elektronike vijnë në shumë forma dhe madhësi. Disa janë të ripërdorshme dhe mund të rimbushen me fishekë plastike njëpërdorimëshe, ndërsa të tjerat janë tërësisht të disponueshme. Kjo krijon mbeturina – dhe shumë.

Unsplash
Bishta cigaresh dhe bishtaja Juul u gjetën gjatë një pastrimi plazhi në Jenness Beach në New Hampshire, SHBA. Unsplash

Hulumtimi nga Material Focus zbuloi se rreth 1.3 milionë cigare elektronike njëpërdorimshe hidhen çdo javë në Mbretërinë e Bashkuar – ekuivalente me dy çdo sekondë.

Deri në kohën që të përfundoni së lexuari këtë artikull, 100 do të dërgohen në landfill.

Me tregun e vape që zotërohet kryesisht nga industria e duhanit, është legjitime të vihet në dyshim nëse vaping është më miqësor ndaj mjedisit sesa pirja e duhanit, ose nëse industria e duhanit ka shkuar nga e keqja në më keq,” shkruajnë studiuesit Jérémie Pourchez, Clément Mercier dhe Valérie Forest. në një punim shkencor mbi këtë temë.

Një kërcënim i ri po përballet tani me planetin tonë: mbeturinat e vape,” shtuan ata.

Cigaret elektronike nuk riciklohen

Një pjesë kyçe e problemit është se vapes me përdorim të vetëm riciklohen rrallë, me vetëm 30 për qind që ripërdoren. Të veshura me plastikë me ngjyra të ndezura, ata përdorin metale të çmuara – veçanërisht në bateritë e tyre të litiumit.

Cigaret elektronike të njëpërdorshme janë forma më e popullarizuar, veçanërisht tek të rinjtë.

Mesatarisht, ato përmbajnë 0,15 g litium, me mbi 1,3 milionë të hedhura çdo javë. Kjo është e barabartë me 10 ton litium në vit, ekuivalente me litiumin në bateritë brenda 1200 automjeteve elektrike.

Pexels
Cigaret elektronike kanë shpërthyer në popullaritet gjatë viteve të fundit. Pexels

Por problemet nuk mbarojnë me kaq.

Ndërsa bateritë dhe bordet e tyre të qarkut prishen, vapes lëshojnë kimikate toksike në mjedis, ndërsa kafazja e tyre bluhet në mikroplastikë të dëmshme. Kur ato riciklohen, komponentët paraqesin rrezik zjarri duke krijuar një shqetësim tjetër.

A janë njerëzit të vetëdijshëm për ndikimin mjedisor të vaping?

Shumica e njerëzve nuk marrin parasysh se çfarë ndodh me cigaren e tyre elektronike kur e hedhin atë.

Gati gjysma e të rinjve nuk dinë çfarë të bëjnë me pajisjet e përdorura pasi të kenë përfunduar. Më shumë se gjysma raportojnë se i kanë hedhur ato në plehra, zbuloi një studim nga Iniciativa e të Vërtetës, një organizatë ndërgjegjësuese për duhanin dhe vaping.

Ka edhe probleme me vetë produktet.

Prodhuesit shpesh nuk ofrojnë udhëzime të qarta se si t’i asgjësojnë ato ose ata i reklamojnë vapat si të disponueshme, në vend që të inkurajojnë riciklimin.

Ne duhet të ndërmarrim veprime urgjente tani dhe të sigurojmë që ato të riciklohen,” tha Scott Butler, drejtor ekzekutiv i Material Focus.

“Hedhja e vapes do të thotë që ne po hedhim disa nga materialet më të çmuara në planetin tonë”.

Ai ia vë përgjegjësinë atyre që prodhojnë dhe shesin cigare elektronike, duke thënë se duhet të bëjnë më shumë për të trajtuar krizën.

“Prodhuesit dhe shitësit me pakicë duhet të punojnë së bashku për të siguruar që ata duhet t’i bëjnë njerëzit të vetëdijshëm se vapes nuk duhet të lihen kurrë dhe në vend të kësaj të riciklohen,” shtoi Butler.

Riciklimi duhet të bëhet më i lehtë dhe prodhuesit dhe shitësit me pakicë mund të bëhen pjesë e zgjidhjes duke shtuar pika grumbullimi në dyqan.

Të tjerë besojnë se shteti duhet të ndërhyjë për të promovuar riciklimin e sigurt dhe për të minimizuar mbetjet përmes rregullimit.

Për fat të mirë, mbeturinat e vapes janë një fatkeqësi mjedisore e parandalueshme, por që kjo fatkeqësi të shmanget, cigaret elektronike të njëpërdorshme duhet të rregullohen më mirë”, shkruajnë shkencëtarët Jérémie Pourchez, Clément Mercier dhe Valérie Forest.

Burimi: Euronews