Vendet më të pasura të botës për 2023, ku renditet Shqipëria?

Vendi më i pasur, vetë termi është një term i gjerë. Vendi më i pasur me PBB-në më të lartë për frymë në vitin 2023 është Luksemburgu. Ky komb europian, me një popullsi prej rreth 600 mijë banorësh, ka një GDP për frymë prej rreth 127 mijë dollarë.

GDP-ja botërore për frymë është rritur gradualisht me kalimin e kohës dhe cilësia globale e jetesës është përmirësuar në mënyrë dramatike. Fondi Monetar Ndërkombëtar ka matur PBB-në e çdo kombi në tokë. Që nga viti 2022, vendet me GDP-në më të lartë janë:

  1. Luksemburgu
  2. Irlanda
  3. Norvegjia
  4. Zvicra
  5. Katar
  6. Singapor
  7. Shtetet e Bashkuara
  8. Islanda
  9. Australi
  10. Danimarka

Shqipëria renditet e 101-ta me një PBB për frymë të shprehur në dollarë prej 6369 dollarë.

Burimi: Scan Tv