Viza e re digjitale nomade e Portugalisë: Çfarë dimë deri tani

Të lodhur nga zyra? Lajm i mirë – Portugalia ka lëshuar një vizë të re digjitale njëvjeçare nomade.

Sipas skemës së re, punëtorët në distancë do të mund të jetojnë dhe punojnë në vend deri në 12 muaj.

Për t’u kualifikuar, aplikantët duhet të fitojnë të paktën 2,800 € në muaj – katërfishi i pagës minimale të Portugalisë.

Portugalia është një vend për emigracionin. Çdo vit, ne presim mijëra emigrantë, që kërkojnë mundësi në vendin tonë”, tha Ana Catarina Mendes, një ministre e kabinetit portugez.

Pra, nëse jeni duke kërkuar për një ndryshim të skenës – dhe dëshironi të eksploroni Lisbonën ose Porton midis takimeve të Zoom – ja gjithçka që duhet të dini.

Cila është viza nomade digjitale e Portugalisë?

Viza e re – e quajtur zyrtarisht “viza e qëndrimit për ushtrimin e veprimtarisë profesionale të ofruar nga distanca jashtë territorit kombëtar” – është krijuar për profesionistët që punojnë.

Është një alternativë ndaj vizës ekzistuese “D7” – një leje qëndrimi popullore që synon kryesisht pensionistët dhe fituesit e “të ardhurave pasive”.

Viza e re – që do të nisë më 30 tetor – u krijua pasi qeveria portugeze amendoi ligjin e imigracionit në korrik.

Për t’u kualifikuar, aplikantët duhet:

  • Të vijnë nga një vend jo në BE ose EEA
  • Të jenë të vetëpunësuar ose të punësuar nga një kompani me bazë jashtë Portugalisë
  • Të fitojnë të paktën katërfishin e pagës minimale portugeze në muaj – afërsisht 2,800 €.

Mbajtësit e vizave D7 duhet vetëm të fitojnë pagën minimale portugeze (822,50 € në muaj) në muaj. Megjithatë, këto të ardhura duhet të vijnë nga rrjedhat e të ardhurave “passive” si qiraja ose investimet.

Canva
Lisbona e gjallë është një vend i njohur për nomadët digjitalë. – Canva

Si aplikoni për vizën nomade digjitale të Portugalisë?

Përveç paraqitjes së dëshmisë së të ardhurave për tre muajt e fundit, aplikantët duhet të paraqesin dokumente të rezidencës tatimore dhe një kontratë pune (ose dëshmi të vetëpunësimit).

Ju mund të aplikoni në një konsullatë portugeze në vendin tuaj ose në agjencinë e imigracionit të Portugalisë, Serviço de Estrangeiros e Fronteiras.

A është Portugalia e përshtatshme për nomadët digjitalë?

Me qytetet e saj të zhurmshme, vijën bregdetare të thyer dhe koston relativisht të ulët të jetesës, Portugalia është jashtëzakonisht e popullarizuar me nomadët digjitalë.

Portugalia shpesh shfaqet në listat në internet për vendndodhjet ideale të punës në distancë – dhe me arsye të mirë. Qytetet kryesore kanë një bollëk hapësirash bashkëpunimi dhe vendi mban vendin e 17-të në botë për Wi-Fi më të shpejtë.

Qytetet e mëdha Lisbona dhe Porto janë ndoshta destinacionet më të njohura për punëtorët digjitalë. Në Ponta Do Sol – në bregun e ishullit Madeira – punëtorët në distancë kanë ngritur një fshat të dedikuar nomad digjital.

Por trendi i punës në distancë është përshpejtuar në mbarë botën që nga pandemia – që nga viti 2020, të paktën 30 vende kanë lëshuar një lloj vize të përshtatur për punëtorët në distancë, duke përfshirë Malajzinë, Kroacinë, Kosta Rikën dhe Meksikën.

Burimi: Euronews