Kostoja e banesave po rritet. Ja si krahasohen qiratë në të gjithë Evropën

Ata që kanë marrë me qira një dhomë ose një apartament në Evropë në 10 vitet e fundit mund të kenë vënë re se tarifat e tyre mujore janë rritur kohët e fundit, ndërsa ata të rinj në tregun e qirave mund të mos e kenë idenë se gjërat dikur ishin shumë më të lehta – të paktën për financat e tyre.

Çmimet e qirave në Evropë janë rritur me 17.6% në 10 vitet e fundit. Mes sfondit të rritjes së inflacionit në krye të një krize energjitike që po kërcënon të lërë shumë familje të paaftë për të paguar faturat e tyre këtë dimër, kontinenti ka parë një rritje prej 1.7% vetëm në tre muajt e fundit krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2021.

Sipas të dhënave të fundit nga Eurostat, qiratë kanë ardhur në rritje të vazhdueshme që nga viti 2010, ndërkohë që tregu i banesave ka pasur disa ulje-ngritje përpara se të fillonte të rritej në 2015.

Ku ishte rritja më e lartë?

Qiratë u rritën pothuajse kudo në Evropë, por askund nuk janë rritur aq dramatikisht sa në Estoni.

Shteti Baltik regjistroi një rritje të çmimit të qirasë prej 214%, pasi një fluks njerëzish në qytetet më të mëdha të vendit, përfshirë Talinin, e shtyu kërkesën në rritje ndërsa oferta mbeti e kufizuar.

Kjo situatë u përkeqësua kohët e fundit nga ardhja e dhjetëra mijëra refugjatëve ukrainas që ikën nga pushtimi rus në vendin e tyre, të cilët kishin nevojë për strehim.

Pas Estonisë në garën për në krye është shteti fqinj Baltik Lituania, ku qiratë tani janë 139% më të larta se në vitin 2010.

Marrja me qira e një vendi në kryeqytetin e Lituanisë, Vilnius është bërë pothuajse e pamundur, deri në atë pikë sa ligjvënësit e vendit po konsiderojnë vendosjen e një kufiri të çmimit të qirasë.

Sipas Baltic News Network, studentët janë ata që po vuajnë më shumë nga këto rritje të qirasë, me një apartament buxhetor në Vilnius (duke përfshirë një banjë dhe kuzhinë) që tani kushton 400 euro krahasuar me 100 euro ose më pak në 2021.

Ndoshta çuditërisht, duke pasur parasysh që ajo përjeton disa nga normat më të ulëta të inflacionit në BE, rritja e tretë më e lartë e qirasë u pa në Irlandë, ku qiratë janë rritur me 82% në 10 vitet e fundit.

Arsyeja për një rritje të tillë është, si në rastin e Estonisë dhe Lituanisë, mungesa e pronave me qira.

https://www.instagram.com/p/CjaCF7-oCA5/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Përjashtimet nga rregulli

Ndërsa pothuajse të gjitha vendet në Evropë panë një rritje të çmimeve të qirasë në dekadën e fundit, kishte dy përjashtime: Greqia dhe Qiproja.

Duke shkuar kundër grurit, këto dy vende në fakt përjetuan një ulje të çmimeve të qirave, megjithëse këto janë pothuajse të papërfillshme në krahasim me rritjet marramendëse të regjistruara nga Estonia, Lituania dhe Irlanda.

Në Greqi, qiraja u ul mesatarisht me 24% nga viti 2010 deri në korrik 2022. Në Qipro gjatë së njëjtës periudhë, kostot e qirasë ranë me 0.2%.

Blerja e një shtëpie nuk është vërtet një alternativë e lehtë

Në të kundërt, blerja e një shtëpie mund të duket si një zgjidhje më e mirë për të shmangur humbjen e parave, por në tregun aktual të banesave, as ky nuk është një opsion i lehtë.

Çmimet e shtëpive në të gjithë Bashkimin Evropian janë rritur me 48% që nga viti 2010, sipas Eurostat.

Në Estoni, çmimet e banesave kanë parë gjithashtu rritje me tre shifra, me shtëpitë që kushtojnë tani 196% më shumë se në vitin 2010.

Në Hungari, kostoja e blerjes së një shtëpie u rrit me 168%, në Luksemburg me 135%, në Letoni me 131%, në Lituani dhe Çeki me 130% dhe në Austri me 121%.

Vetëm në Greqi, Itali dhe Qipro çmimet kanë rënë, me shtëpitë që tani kushtojnë përkatësisht 23, 8 dhe 6% më pak se 10 vjet më parë, sipas Eurostat.

Burimi: Euronews