Vizitorët e pemës më të lartë në botë mund të përballen me 6 muaj burg

Pema më e lartë në botë është zyrtarisht jashtë kufijve për vizitorët pasi një fluks i blogerëve të udhëtimit ka shkatërruar pyllin përreth.

Druri i kuq bregdetar 115,92 metra i lartë i njohur si Hyperion ndodhet në Parkun Kombëtar Redwood të Kalifornisë në SHBA. E vendosur thellë në pyjet e parkut, pema që thyen rekord nuk është e arritshme përmes asnjë shtegu, që do të thotë se vizitorët duhet të gjejnë rrugën e tyre përmes pyllit për të arritur tek ajo.

Tani kushdo që gjendet pranë pemës më të lartë në botë mund të përballet me deri në gjashtë muaj burg dhe një gjobë prej 5,000 dollarësh (4,884 euro).

Hyperion ndodhet jashtë shtigjeve përmes vegjetacionit të dendur dhe kërkon ‘gërmim të rëndë’ në shkurre për të arritur pemën,” tha Parku Kombëtar Redwood i Kalifornisë në një paralajmërim për vizitorët.

“Si vizitor, ju duhet të vendosni nëse do të jeni pjesë e ruajtjes së këtij peizazhi unik – apo do të jeni pjesë e shkatërrimit të tij?”

Pse u kërkohet vizitorëve të mos ngjiten në Hyperion?

Hyperion ndodhet në një zonë të mbyllur të Parkut Kombëtar Redwood të Kalifornisë, pa asnjë rrugë zyrtare shëtitjeje për ta arritur atë.

Pavarësisht udhëtimit të vështirë, rritja e popullaritetit për shkak të blogerëve, shkrimtarëve të udhëtimit dhe faqeve të internetit të kësaj peme jashtë shtigjeve ka rezultuar në shkatërrimin e habitatit përreth Hyperionit”, thanë zyrtarët e parkut në një deklaratë.

Rrënjët e këtyre pemëve rriten afër sipërfaqes që do të thotë se ato janë të prekshme ndaj rritjes së shtimit të këmbëve dhe mosha e tyre i bën ato veçanërisht delikate.

National Park Service via AP
Kjo foto e siguruar nga Shërbimi i Parkut Kombëtar tregon pemën e kuqe të bregdetit të quajtur Hyperion në Parkun Kombëtar Redwood. National Park Service via AP

Deklarata shton se, ndërsa ju mund të mendoni se jeni vetëm një person, mijëra të tjerë “ka të ngjarë të mendojnë të njëjtën gjë kur largohen nga shtegu”. Edhe një vizitor mund të ketë një ndikim shkatërrues në habitatin në zonë.

Punonjësit thonë se kanë gjetur gjithashtu mbeturina duke përfshirë mbetje njerëzore gjatë rrugës për në vend.

Parku argumenton se me të vërtetë nuk ia vlen të rrezikosh dënimin për të vizituar pemën që mban rekord botëror, pasi është e vështirë të shihet nga toka dhe trungu nuk është aq mbresëlënës.

Pema më e lartë në botë

Parku Kombëtar Redwood i Kalifornisë është shtëpia e disa prej pemëve më të larta në botë. I zbuluar në vitin 2006, Hyperion është zyrtarisht më i gjati sipas rekordeve botërore Guinness.

Druri i kuq këtu rritet në lartësi kaq të mëdha për shkak të kushteve unike. Sasia e madhe e shiut, mjegulla e verës që i pengon ata të humbasin ujin dhe klima e butë, të gjitha kontribuojnë në rritjen e tyre.

Këto pemë gjithashtu jetojnë për një kohë tepër të gjatë, me Hyperion që vlerësohet të jetë midis 600 dhe 800 vjeç.

Burimi: Euronews