Zakoni 3-minutësh që do t’ju bëjë pak më të lumtur çdo ditë

Ja një statistikë e trishtuar: 45% e njerëzve thonë se nuk e kanë ndier lumturinë e vërtetë për më shumë se dy vjet, sipas një raporti të Oracle të qershorit që anketoi më shumë se 12,000 njerëz. Ndoshta më keq, 25% thonë se nuk e dinë, ose e kanë harruar, se çfarë do të thotë të ndihesh vërtet i lumtur.

Ndërsa paratë nuk mund të blejnë lumturinë (edhe pse kjo ndihmon), duke shpenzuar vetëm disa minuta të ditës suaj për një gjë në të vërtetë mund t’ju bëjë më të lumtur tani dhe në të ardhmen. Dhe jo, nuk përfshin një aplikacion meditimi ose blerjen e ndonjë gjëje.

Një keqkuptim i zakonshëm për lumturinë është se ajo është e caktuar dhe ne nuk mund ta ndryshojmë atë. Në realitet, të paktën një pjesë e saj është nën kontrollin tuaj. Sigurisht, rrethanat tuaja (puna dhe pasuria juaj materiale) kanë rëndësi, por jo aq sa mund të mendoni. Disa metoda të mbështetura nga shkenca mund t’ju ndihmojnë të rritni ndjenjat tuaja të kënaqësisë. (Nëse keni ankth klinik ose depresion, këto nuk janë një zëvendësim për ndihmën profesionale, megjithëse hulumtimet sugjerojnë se ato mund të jenë një shtesë e dobishme.)

Këtu është një nga mënyrat më të lehta për ta bërë veten më të lumtur në vetëm disa minuta në ditë.

Shkruani 3 gjëra për të cilat jeni mirënjohës

Është kaq e lehtë.

Shkrimi i tre gjërave të mira që ju kanë ndodhur – dhe pse kanë ndodhur ato gjëra – në fund të çdo dite çon në rritje afatgjatë të lumturisë dhe ulje të simptomave të depresionit, sipas një studimi të vitit 2005 nga Martin Seligman, drejtor i Qendrës së Psikologjisë Pozitive në Universitetin e Pensilvanisë.

Gjërat që shkruani mund të jenë të mëdha, të thjeshta ose diku në mes – nëse keni marrë një promovim në punë ose sapo keni parë një qen të lezetshëm në shëtitjen tuaj. Mund t’i shkruani në një copë letër, në një aplikacion për mbajtjen e shënimeve, në një ditar ose kudo që dëshironi.

Lista juaj mund të duket diçka si kjo: “Përfundova një projekt në punë, sepse punova shumë për të. Pata një bisedë të këndshme në telefon me një shoqe, sepse ajo më telefonoi. Shkova për një shëtitje dhe pashë disa lule të bukura, sepse ishte një ditë e bukur.

Në studimin e vitit 2005, pjesëmarrësit që u caktuan të shkruanin tre gjëra të mira dhe shkaqet e tyre çdo natë filluan të shihnin shpejt efektet e dobishme. Pas një muaji, ata raportuan se ndiheshin më të lumtur dhe më pak të dëshpëruar sesa kur filluan, dhe ata qëndruan në këtë mënyrë përmes ndjekjeve në tre muaj e gjashtë muaj, kur studimi përfundoi.

5 Reasons Why You Should Commit Your Goals to Writing

Çështja është të stërvitni mendjen tuaj të mendojë për pjesët e jetës suaj që janë të mira, në vend që të përqendroheni në pjesët që janë stresuese ose të bezdisshme, tha Emiliana Simon-Thomas në vitin 2020. Simon-Thomas bashkë-mëson kursin Shkenca e Lumturisë në Universitetin e Kalifornisë, Berkeley, dhe është gjithashtu drejtore shkencore e Qendrës Berkeley’s Greater Good Science.

Pra, merrni kohë për të numëruar ato bekime, të mëdha dhe të vogla. Shkenca thotë se mund të ketë një ndikim të vërtetë në mirëqenien tuaj.

Burimi: CNet