Vizualizimi i ekonomisë botërore prej 94 trilion dollarësh në një grafik

Vetëm katër vende – SHBA, Kina, Japonia dhe Gjermania – përbëjnë mbi gjysmën e prodhimit ekonomik të botës nga produkti i brendshëm bruto (GDP) në terma nominalë. Në fakt, vetëm GDP e SHBA-së është më e madhe se PBB-ja e kombinuar e 170 vendeve.

Si krahasohen ekonomitë e ndryshme të botës? Në këtë vizualizim ne shikojmë PBB-në sipas vendit në vitin 2021, duke përdorur të dhëna dhe vlerësime nga Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN).

Një përmbledhje e PBB-së

GDP shërben si një tregues i gjerë për prodhimin ekonomik të një vendi. Ai mat vlerën totale të tregut të mallrave dhe shërbimeve përfundimtare të prodhuara në një vend në një afat kohor të caktuar, si për shembull një tremujor ose vit. Për më tepër, PBB-ja merr në konsideratë edhe prodhimin e shërbimeve të ofruara nga qeveria, si paratë e shpenzuara për mbrojtjen, kujdesin shëndetësor ose arsimin.

Në përgjithësi, kur PBB-ja rritet në një vend, është një shenjë e një aktiviteti më të madh ekonomik që u sjell përfitime punëtorëve dhe bizneseve (ndërsa e kundërta është e vërtetë për një rënie).

Ekonomia Botërore: 50 vendet më të mira

Cilët janë kontribuesit më të mëdhenj në ekonominë globale? Këtu është renditja e 50 vendeve më të mëdha sipas PBB-së në 2021:

Me 22.9 trilion dollarë, PBB-ja e SHBA-së përbën afërsisht 25% të ekonomisë globale, një pjesë që në fakt ka ndryshuar ndjeshëm gjatë 60 viteve të fundit. Industria e financave, e sigurimeve dhe e pasurive të paluajtshme (4.7 trilion dollarë) i shtojnë më shumë ekonomisë së vendit, e ndjekur nga shërbimet profesionale dhe të biznesit (2.7 trilion dollarë) dhe qeveria (2.6 trilion dollarë).

Ekonomia e Kinës është e dyta në terma nominalë, duke lëvizur në afërsisht 17 trilion dollarë në PBB. Mbetet prodhuesi më i madh në mbarë botën bazuar në prodhimin e gjerë të çelikut, elektronikës dhe robotikës, ndër të tjera.

Ekonomia më e madhe në Evropë është Gjermania, e cila eksporton afërsisht 20% të mjeteve motorike në botë. Në vitin 2019, tregtia e përgjithshme ishte e barabartë me gati 90% të PBB-së së vendit.

Ekonomia botërore: 50 vendet më të vogla

Në anën tjetër të spektrit janë ekonomitë më të vogla në botë sipas PBB-së, kryesisht vendet në zhvillim dhe ato ishullore.

Me një GDP prej 70 milionë dollarësh, Tuvalu është ekonomia më e vogël në botë. I ndodhur midis Havait dhe Australisë, industria më e madhe e këtij arkipelagu vullkanik mbështetet në të drejtat territoriale të peshkimit.

Përveç kësaj, vendi fiton të ardhura të konsiderueshme nga domeni i tij i internetit “.tv”. Midis 2011 dhe 2019, ajo fitoi 5 milionë dollarë në vit nga kompanitë – duke përfshirë Twitch në pronësi të Amazon për të licencuar emrin e domenit Twitch.tv – ekuivalente me afërsisht 7% të PBB-së së vendit.

Ashtu si Tuvalu, shumë nga ekonomitë më të vogla në botë janë në Oqeani, duke përfshirë Nauru, Palau dhe Kiribati. Për më tepër, disa vende të mësipërme mbështeten në industrinë e turizmit për mbi një të tretën e punësimit të tyre.

Ekonomitë me rritje më të shpejtë në botë në 2021

Me një rritje të parashikuar prej 123% të PBB-së, ekonomia e Libisë vlerësohet të ketë rritjen më të madhe.

Nafta po nxit rritjen e saj, me 1.2 milionë fuçi që pompohen në vend çdo ditë. Së bashku me këtë, eksportet janë ndër faktorët kryesorë pas rimëkëmbjes së saj.

Ekonomia e Irlandës, me një rritje të parashikuar prej 13% të PBB-së reale, po mbështetet nga korporatat më të mëdha shumëkombëshe në botë. Facebook, TikTok, Google, Apple dhe Pfizer kanë selitë e tyre evropiane në vend, i cili ka një normë tatimore të korporatës 12.5% ​​- ose rreth gjysmën e mesatares globale. Por këto norma do të ndryshojnë së shpejti, pasi Irlanda iu bashkua marrëveshjes së OECD 15% për normën minimale të taksës së korporatës, e cila u finalizua në tetor 2021.

Ekonomia e Makaos u rikthye pasi kufizimet e COVID-19 filluan të hiqen, por më shumë re stuhie janë në horizont për rrethin kinez. Fushata kundër korrupsionit e CCP dhe arrestimet e fundit mund të sinjalizojnë një marrëdhënie më të tendosur midis Kinës kontinentale dhe qendrës më të madhe të lojërave të fatit në botë.

Duke parë GDP-në e Botës për Përpara

Shifra globale e PBB-së prej 94 trilion dollarësh mund të na duket masive sot, por një total i tillë mund të duket shumë më modest në të ardhmen.

Në vitin 1970, ekonomia botërore ishte vetëm rreth 3 trilion dollarë në PBB – ose 30 herë më e vogël se sa është sot. Gjatë tridhjetë viteve të ardhshme, ekonomia globale pritet pak a shumë të dyfishohet përsëri. Deri në vitin 2050, PBB-ja globale mund të arrijë në 180 trilion dollarë.

Burimi: Visual Capitalist