4 grafikët tregojnë gjendjen aktuale të pandemisë Covid në hyrje të vitit 2022

Pothuajse dy vjet pas pandemisë Covid-19, infeksionet e raportuara ditore po rriten sërish pasi varianti i omicron po përhapet me shpejtësi në mbarë botën, në vende që variojnë nga SHBA dhe MB deri në Afrikën e Jugut dhe Australi.

Organizata Botërore e Shëndetësisë e etiketoi omicron një variant shqetësues. Ndërsa shumë gjëra mbeten të panjohura për të, OBSH paralajmëroi se varianti po përhapet “dukshëm më shpejt” se varianti delta dhe mund të ndryshojë rrjedhën e pandemisë.

Megjithatë, “2022 duhet të jetë fundi i pandemisë Covid-19”, tha të mërkurën Tedros Adhanom Ghebreyesus, drejtori i përgjithshëm i OBSH-së.

Të dhënat mbi pandeminë – si rastet e konfirmuara, shtrimet në spital dhe vdekjet – ka të ngjarë të nënvlerësojnë situatën aktuale për shkak të testimit të kufizuar, shpeshtësisë së raportimit dhe cilësisë së të dhënave të mbledhura.

Por bazuar në të dhënat e disponueshme, këtu janë katër grafikët që tregojnë gjendjen e pandemisë Covid ndërsa viti 2021 po i vjen fundi.

Omicron po fiton dominim

Varianti omicron është gjetur në rreth 100 vende, tha OBSH. Agjencia shtoi se numri i rasteve të Covid që përfshijnë omicron po dyfishohet çdo 1.5 deri në tre ditë.

Përhapja e variantit të Omicron Covid

Vendet që kanë zbuluar raste të omicron

Shënim: Të dhënat e datës 21 dhjetor 2021
Burimi: GISAID, NBC News, OBSH, raporte lajmesh

Varianti me përhapje të shpejtë, i cili u zbulua për herë të parë nga shkencëtarët e Afrikës së Jugut, është bërë lloji dominues i Covid-it në SHBA dhe pjesë të Evropës si Anglia dhe Skocia.

Omicron u shfaq në një kohë kur shumë vende kishin relaksuar ose po lehtësonin kufizimet. Rritja e numrit të infeksioneve të raportuara ka bërë që disa vende, përfshirë Holandën, Danimarkën dhe Irlandën, të shtrëngojnë masat për të frenuar përhapjen e variantit.

Rastet janë rritur, por vdekjet janë ulur

Varianti omicron shkaktoi një valë të re infeksionesh globalisht. Në Afrikë, rastet e konfirmuara ditore u rritën nga një mesatare lëvizëse shtatë-ditore prej rreth 3.14 për milion njerëz në fillim të nëntorit në 26.67 për milion të martën, sipas një analize nga depoja në internet Our World in Data.

Gjatë të njëjtës periudhë, rastet e konfirmuara ditore të MB-së u rritën nga një mesatare lëvizëse shtatë-ditore prej 603.38 për milion njerëz në rreth 1,280 për milion njerëz – një rekord i lartë që nga fillimi i pandemisë, tregoi analiza.

Shpërthimi global i Covid-19

Totali i rasteve të raportuara ditore nga 1 janari 2021

Shënim: Të dhënat e datës 21 dhjetor 2021
Burimi: Universiteti Johns Hopkins, Our World in Data

Në disa vende janë rritur edhe shtrimet në spital në mesin e të infektuarve. SHBA, Franca dhe Afrika e Jugut ishin ndër ato që shënuan një rritje të pranimeve javore në spitale gjatë muajit të kaluar për shkak të Covid-19, sipas statistikave zyrtare të përpiluara nga Our World in Data.

Por numri mesatar i vdekjeve ditore të konfirmuara nga Covid ka ardhur në rënie globalisht, tregoi një analizë nga Our World in Data.

Shkencëtarët janë ende duke studiuar ashpërsinë e infeksionit të shkaktuar nga varianti omicron krahasuar me variantet e mëparshme Covid.

Vdekjet nga Covid-19 në mbarë botën

Totali i vdekjeve të raportuara ditore nga 1 janari 2021

Shënim: Të dhënat e datës 21 dhjetor 2021
Burimi: Universiteti Johns Hopkins, Our World in Data

Benjamin Cowling, një profesor epidemiologjie në Shkollën e Shëndetit Publik të Universitetit të Hong Kongut, tha se omicron duket se shkakton “të njëjtën ashpërsi” si delta dhe variantet e tjera.

Por nëse jeni vaksinuar, nëse keni pasur një infeksion më parë, ju keni një mbrojtje veçanërisht kundër sëmundjeve të rënda. Dhe kjo do të thotë se omicron në realitet duket më i butë,” tha Cowling për “Squawk Box Asia” të CNBC të hënën.

“Duket si një infeksion më i butë për shkak të imunitetit që kemi krijuar, jo sepse virusi është veçanërisht i ndryshëm për sa i përket ashpërsisë së tij natyrore të lindur,” shtoi ai.

Pabarazia e vaksinave

Kërcënimi i omicron – dhe variantet e ardhshme – ka theksuar rëndësinë e vaksinimit në parandalimin e sëmundjeve të rënda, thanë ekspertët. Por shpërndarja e vaksinave kundër Covid ka mbetur e pabarabartë.

Në më shumë se 30 vende, nën 10% e popullsisë është vaksinuar plotësisht, sipas shifrave të përpiluara nga Our World in Data. Shumë prej këtyre vendeve janë vende me të ardhura të ulëta në Afrikë, treguan të dhënat.

Nga ana tjetër, vendet me të ardhura të larta janë shumë përpara në vaksinimin e popullit të tyre dhe përdorimin e masave përforcuese, sipas të dhënave.

Ky hendek mund të ngushtohet me kalimin e kohës me miliarda doza vaksinash të prodhuara çdo vit, tha Jerome Kim, drejtor i përgjithshëm i Institutit Ndërkombëtar të Vaksinave.

Shkalla e vaksinimit kundër Covid

Pjesa e popullsisë së vaksinuar plotësisht sipas niveleve të të ardhurave të vendeve

Shënim: Përditësuar më 21 dhjetor 2021. *Shifrat për Kinën raportohen në intervale të parregullta
Burimi: Të dhënat zyrtare të mbledhura nga Our World in Data

Ne duhet t’i përdorim vaksinat sa më mirë që të mundemi, ne duhet të përdorim përforcues nëse ato tregohen,” tha Kim për CNBC “Street Signs Asia” në fillim të këtij muaji.

“Dhe më pas ne duhet të përdorim metoda të tjera duke përfshirë maskat, distancën, shmangien e turmave dhe higjienën në mënyrë që të zvogëlojmë barrën totale të infeksionit brenda një vendi.”

Tedros i OBSH-së tha se për t’i dhënë fund pandemisë në vitin e ardhshëm, çdo vend duhet të vaksinojë 70% të popullsisë së tij deri në mesin e vitit 2022.

Burimi: CNBC