Zgjidhet parlamenti i parë evropian me shumicë grash

Islanda ka votuar më shumë gra sesa burra në parlamentin e saj, e para në Evropë, në një zgjedhje kombëtare që pa koalicionin qeverisës të majtë-të djathtë të forcojë shumicën e saj, treguan rezultatet përfundimtare të dielën.

Tridhjetë e tre gra u votuan në parlamentin me 63 vende në zgjedhjet e së shtunës, nga 24 në zgjedhjet e fundit. Islanda, një ishull i Atlantikut të Veriut me 371,000 njerëz, u rendit vendi më i barabartë gjinor në botë për të 12-in vit radhazi në një raport të Forumit Ekonomik Botëror (WEF) të publikuar në mars.

Në dritën historike dhe ndërkombëtare, lajmi më domethënës është se gratë tani janë për herë të parë në shumicë në parlamentin Islandez dhe të parën në Evropë. Ky është një lajm i mirë,” tha Presidenti Gudni Johannesson për transmetuesin RUV.

Vetëm tre vende të tjera – Ruanda, Kuba dhe Nikaragua – kanë më shumë gra sesa burra në parlament, ndërsa Meksika dhe Emiratet e Bashkuara Arabe kanë një ndarje të saktë 50/50, sipas të dhënave nga Bashkimi Ndërparlamentar.

Në Europë, Suedia dhe Finlanda kanë përkatësisht 47% dhe 46% gra në parlament.

Islanda përsëri po udhëheq rrugën për barazinë gjinore!” tha ambasadori i Mbretërisë së Bashkuar në Islandë, Bryony Mathew, në Twitter. “Fantastike!

Sondazhet e opinionit kishin parashikuar se koalicioni qeverisës nuk do të arrinte shumicën, por një rritje e mbështetjes për Partinë Progresiste të qendrës së djathtë, e cila fitoi pesë vende më shumë se në vitin 2017, e çoi numrin e saj të përgjithshëm në 37 vende, sipas transmetuesit shtetëror RUV.

Qeveria aktuale, e cila përbëhet nga Lëvizja e Majtë-Gjelbër e Kryeministrit Katrin Jakobsdottir, Partia Konservatore e Pavarësisë dhe Partia Progresive, tha para zgjedhjeve se ata do të negocionin vazhdimin e bashkëpunimit nëse mbanin shumicën e tyre.

Presidenti Johannesson tha se ai nuk do t’i japë mandatin për të formuar një qeveri të re asnjë partie, por do të presë bisedimet e koalicionit midis tre partive.

Partia e Pavarësisë u bë përsëri më e madhja në parlament me 16 vende, e pandryshuar nga zgjedhjet e kaluara. Udhëheqësi i partisë dhe ish-kryeministri Bjarni Benediktsson tha se ishte optimist se të tre partitë mund të krijojnë një koalicion dhe ai nuk do të kërkojë të udhëheqë një qeveri të re, raportoi RUV.

Lëvizja e Majtë-Gjelbër mori tetë vende, nga 11 në zgjedhjet e 2017, megjithëse dy parlamentarë u larguan nga partia menjëherë pas zgjedhjeve të fundit.

Burimi: CNN