Zvicra rregulla të reja për të luftuar pastrimin e parave

Zvicra ka hartuar rregulla të reja për të luftuar pastrimin e parave të cilat do t’i paraqiten parlamentit në vitin 2024 pas konsultimit.

Zvicra, bankat e së cilës e bëjnë atë menaxherin më të madh në botë të pasurisë, ka kërkuar prej kohësh të luftojë imazhin e saj të vjetër si një vend për kriminelët për të ruajtur paratë e fituara në mënyrë të paligjshme. Por ajo është përballur me presionin ndërkombëtar për të hedhur më shumë dritë mbi botën e errët të pronësisë së korporatave, ku shumë kompani dhe subjekte fshehin identitetin e përfituesve të vërtetë.

Nëse pranohen rregullat e reja, avokatët, kontabilistët dhe konsulentët e tjerë të kompanive do t’i nënshtrohen detyrimeve të raportimit.

Qeveria detajoi gjithashtu planet e saj për të krijuar një regjistër qendror për të gjurmuar se kush zotëron në të vërtetë subjektet ligjore në një lëvizje për të luftuar pastrimin e parave nëpërmjet kompanive guackë, e cila u shfaq për herë të parë tetorin e kaluar.

Regjistri i ri, që do të mbahet në Departamentin Federal të Drejtësisë dhe Policisë, do të detajojë pronarët përfitues të kompanive dhe personave të tjerë juridikë, me një organ brenda ministrisë së financave që kryen kontrolle në regjistër dhe, nëse është e nevojshme, vendos sanksione.

Sipas rregullave të propozuara, të gjitha marrëveshjet e ardhshme të pasurive të paluajtshme do t’i nënshtrohen gjithashtu një kontrolli të kujdesshëm, ndërsa pagesat në para për metale të çmuara dhe gurë të çmuar, si ari dhe diamante, do t’i nënshtrohen kontrolleve të pastrimit të parave mbi një vlerë prej 15,000 frangash zvicerane (17,055.14 dollarë), nga 100,000 franga aktualisht.

Përkthyer dhe përshtatur nga Reuters për Probizz.al