2023, rritje rekord e energjisë së rinovueshme

Zgjerimet globale të kapaciteteve të energjisë së rinovueshme pritet të rriten me një të tretën këtë vit pasi rritja e momentit e politikave, çmimet më të larta të karburanteve fosile dhe shqetësimet për sigurinë e energjisë nxisin kërkesën për energjinë diellore dhe të erës, sipas një raporti të ri nga Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë.

Rritja do të vazhdojë vitin e ardhshëm, me kapacitetin total të energjisë elektrike të rinovueshme në botë që do të rritet në 4.500 gigavat, ekuivalente me prodhimin total të energjisë së Kinës dhe SHBA-së së bashku, sipas të dhënave të agjencise me bazë në Paris, të publikuara në raportin e saj të Përditësimit të Tregut të Energjisë së Rinovueshme.

Shtesat globale të kapacitetit të burimeve të rinovueshme pritet të rriten me 107 gigavat, rritja më e madhe absolute ende, në më shumë se 440 gigavat në vitin 2023, shto. raporti.

Drejtori ekzekutiv i IEA, Fatih Birol theksoi se energjia diellore dhe era po udhëheqin zgjerimin e shpejtë të ekonomisë së re globale të energjisë. Këtë vit, bota është vendosur të shtojë një sasi rekord të burimeve të rinovueshme në sistemet e energjisë elektrike – më shumë se kapaciteti total i energjisë i Gjermanisë dhe Spanjës së bashku. Ai shtoi se kriza globale e energjisë ka treguar se burimet e rinovueshme janë të rëndësishme për t’i bërë furnizimet me energji jo vetëm më të pastra, por edhe më të sigurta dhe të përballueshme – dhe qeveritë po reagojnë në përpjekje për t’i bërë aktive sa më shpejt.

Por arritja e rritjes më të fortë kërkon adresimin e disa sfidave kryesore. Politikat duhet të përshtaten me ndryshimin e kushteve të tregut dhe duhen përmirësuar e zgjeruar rrjetet e energjisë për të siguruar që mund të përfitohet plotësisht nga potenciali i madh i diellit dhe i erës.

Investimet në energjinë e pastër pritet të arrijnë në 1.7 trilion dollarë këtë vit, duke tejkaluar shpenzimet për lëndët djegëse fosile, pasi vendet trajtojnë mungesat e mundshme të energjisë.

Investimet globale të energjisë në vitin 2023 parashikohen të arrijnë në 2.8 trilion dollarë, me më shumë se 60 % të alokuara për teknologjitë e pastra, duke përfshirë burimet e rinovueshme, automjetet elektrike, energjinë bërthamore dhe naftën.

Pjesa e mbetur prej 40 përqind do të shpenzohet për qymyr, gaz natyror dhe naftë bruto, thuhet në raport.

Me një rekord prej 295 gigavat, kapaciteti i energjisë së rinovueshme u shtua në mbarë botën në vitin 2022, gati 10 % më shumë se një vit më parë, sqaron Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë së Rinovueshme në raportin e saj Statistikat e Kapaciteteve të Rinovueshme 2023 të publikuar në mars.

Burimet e rinovueshme janë në krye të listës së reagimeve të Europës ndaj krizës energjetike, duke përshpejtuar rritjen e tyre.

Burimi: Scan Tv